ČD: V roce 2013 přijedou nová a modernizovaná vozidla za 6 miliard korun

31.01.2013 9:30

Rozsáhlá modernizace vozidlového parku Českých drah bude pokračovat také v roce 2013. Lze očekávat nasazení více než 150 nových a modernizovaných vozů (včetně vozů elektrických a motorových jednotek) v celkové hodnotě kolem 6 miliard Kč. Regionální dopravě budou dominovat zcela nové jednotky RegioPanter a RegioShark. Dálková doprava získá další modernizované vozy. Jejich dodávky se oproti roku 2012 zdvojnásobí.

ČD: V roce 2013 přijedou nová a modernizovaná vozidla za 6 miliard korun
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Modernizace vozidlového parku regionální dopravy se výrazným způsobem posune v kvalitě vozidel. Přibližně 90 % všech vozů pro regionální linky, které budou dodávané v roce 2013, bude patřit zcela novým elektrickým a motorovým jednotkám. Podíl modernizovaných vlaků tak klesne přibližně na jednu desetinu (v roce 2012 činil podíl modernizovaných vozů cca 2/3 oproti 1/3 nových).

Nejvíce nových vozidel bude patřit do rodiny elektrických nízkopodlažních jednotek RegioPanter a nízkopodlažních motorových jednotek RegioShark. Zařazeny budou do provozu v Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a Zlínském kraji.

Dokončeny budou také dodávky jednotek CityElefant pro Moravskoslezský kraj a Regio-Shuttle RS 1 pro Liberecký kraj. Dobíhat budou i některé projekty modernizace, např. motorových vozů řady 842 nebo řídicích vozů pro klasické soupravy řady Bfhpvee295 (označované také jako řada 961, resp. s přezdívkou „sysel“).

Nová vozidla nabízejí cestujícím moderní světlý a přehledný interiér, nízkopodlažní uspořádání, bezbariérový přístup včetně WC, moderní audiovizuální informační systém, dveře snadno ovládané prostřednictvím tlačítek a za jízdy bezpečnostně blokované. Prostory jsou klimatizované a cestující mají u vybraných míst také elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky, např. notebooků nebo mobilních telefonů. Soupravy RegioPanter a RegioShark jsou vybaveny WiFi připojením k internetu.

Zrychlí se modernizace dálkových vlaků

U dálkových vlaků bude pokračovat modernizace vhodných typů vozů pro rychlost 160, případně 140 km/h. Oproti roku 2012 se modernizace těchto vozů zrychlí. Do provozu by jich mělo být uvedeno přibližně 2x více než v předchozím roce. Bude dokončena modernizace restauračních vozů WRmee816, dodávkou přibližně tří desítek vozů bude pokračovat modernizace bezbariérových rychlíkových vozů řady Bbdgmee236 a očekává se zahájení dodávek také u prvních modernizovaných vozů typu Bmpee (dodavatel Pars nova) a ABpee (dodavatel PESA).

Modernizované vozy nabídnou cestujícím nové sedačky, klimatizovaný interiér, elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících. Dosazena jsou nová WC s uzavřeným systémem. Vozy dostávají i nové posuvné dveře, které jsou za jízdy blokované. Modernizované vozy jsou nově vybaveny také pro tzv. zjednodušenou přepravu jízdních kol.         

Modernizace souprav pro dálkovou dopravu bude pokračovat také v roce 2014, kdy budou uvedeny do provozu zcela nové jednotky Viaggio Comfort od společnosti Siemens, známé jako railjet. Jedná se o moderní vysokorychlostní vlaky, které nabídnou nejvyšší kvalitu cestování na českých tratích. Od prosince 2014 budou nasazeny na linku Praha – Brno – Vídeň – Graz v kooperaci s rakouskými železnicemi ÖBB.

reklama

autor: České dráhy

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…