Český rozhlas: Dvě sobotky s Metropolitní operou

01.02.2013 11:12

První dvě únorové soboty nabídne Český rozhlas 3 – Vltava posluchačům vždy od 19 hodin přímé přenosy výjimečných představení Metropolitní opery v New Yorku.

Český rozhlas: Dvě sobotky s Metropolitní operou
Foto: Český rozhlas
Popisek: Metropolitní opera v New Yorku

V sobotu 2. února uvede Rossiniho komickou operu Hrabě Ory s hvězdným tenoristou Juanem Diegem Flórezem v hlavní roli. Ve zcela nové inscenaci Donizettiho Nápoje lásky se 9. února představí ruská sopranistka označovaná za krasavici světové opery Anna Nětrebko.

Hvězdou opery Gioacchina Rossiniho Hrabě Ory je peruánský tenorista Juan Diego Flórez, kterého mohlo české operní obecenstvo už dvakrát slyšet i na koncertech v Praze. Jeho nezaměnitelně hbitý hlas zazní v roli chlípného hraběte Oryho, který se pokusí svést hraběnku Adelu, jíž propůjčí svůj soprán šestadvacetiletá Jihoafričanka Pretty Yende.

Hrabě Ory, který měl světovou premiéru v pařížské Opeře v roce 1828, je Rossiniho jedinečným kompozičním dílem. Umělecký soubor povede dirigent Maurizio Benini, režisérem této vtipně laděné inscenace, pojednané jako divadlo na divadle, je Bartlett Sher.

Nápoj lásky Gaetana Donizettiho si mohou posluchači vychutnat 9. února. V hlavní roli se představí uličnická Anna Nětrebko jako Adina a lyricky něžný Matthew Polenzani jako její věrný Nemorino. Protřelého mastičkáře Dulcamara, který přichází na scénu s elixírem lásky, ztvární životní druh Anny Nětrebko Erwin Schrott.

Děj se odehrává v toskánské vesnici na počátku 19. století. Ostýchavý selský synek Nemorino kupuje u mastičkáře kouzelný elixír lásky v naději, že získá srdce bohaté pachtýřky Adiny, která dává zdánlivě přednost jinému.

V nejproslulejším komickém zpěvoherním klenotu nás režisér Bartlett Sher uvádí do atmosféry, v níž se vyváženě snoubí bystrý humor s vlasteneckým nadšením. Světová premiéra Donizettiho komické opery se uskutečnila na milánské scéně Teatro della Canobbiana 12. května 1832. Dílo mělo okamžitý úspěch a dodnes se drží na repertoáru předních světových operních divadel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…