Telefónica O2 se zapojuje do mezinárodní iniciativy za bezpečnější internet

05.02.2013 21:21

Světový den bezpečnějšího internetu letos připadá na úterý 5. února. Telefónica se jako největší tuzemský operátor spolu s dalšími partnery každoročně podílí na osvětové kampani, kterou organizuje Národní centrum bezpečnějšího internetu. Jejím cílem je připomenout, jak důležité je bezpečné a zodpovědné chování na internetu.

Telefónica O2 se zapojuje do mezinárodní iniciativy za bezpečnější internet
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

"Internet dnes není jen součástí počítačů. Schopnosti chytrých telefonů nebo tabletů jsou podobné notebookům a musíme je proto chránit stejným způsobem. V síti O2 už je více než milion chytrých mobilů, pro jejichž plnohodnotné využití potřebujeme internet," uvedl Jakub Chytil, člen představenstva Telefónica Czech Republic. Počet chytrých telefonů bude růst i v následujících letech, protože smartphony aktuálně tvoří 71 % všech mobilů prodaných v síti O2.

Podle aktuálního výzkumu Eurobarometr 1 se 10 procent Čechů na internet připojuje prostřednictvím mobilního telefonu. Notebook a stolní počítač ale zatím stále patří k nejpoužívanějším zařízením s připojením k internetu. Z notebooku se připojuje 46 procent uživatelů a 73 procent ze stolního počítače.
Z toho jen polovina Čechů využívá nějaký druh antivirového programu. Navíc jen 53 procent lidí používá heslo chránící telefon 2. "Chytrý telefon, notebook i počítač jsou uložišti důvěrných informací a citlivých dat, proto jej musíme chránit stejně jako například čísla platebních karet. Zamykání obrazovky s heslem, používání antiviru nebo pravidelná aktualizace operačních systémů chrání uživatele před možnými hrozbami, " dodává Jakub Chytil.

S nastavením zabezpečení chytrého telefonu či počítače pomáhají všem zákazníkům O2 Guru na prodejnách. Bezpečné tipy pro smartphony popisují také instruktážní videa O2 Guru. "Naše podnikání závisí na důvěře a zapojení všech zúčastněných stran, především našich zákazníků. Proto jsme si vědomi naší odpovědnosti na ochranu soukromí našich klientů a dětí online. Dáváme jim jednoduché bezpečnostní tipy, které jim pomohu užívat nové technologie naplno a bez obav," doplňuje Jakub Chytil.

Tipy pro zabezpečení chytrého telefonu

  • Nastavte si kód PIN nebo heslo pro uzamčení obrazovky telefonu.
  • Nainstalujte a umožněte provoz tzv. vzdálených ("remote") služeb. Ty vám umožní ovládat či zablokovat telefon na dálku v případě ztráty nebo odcizení.
  • Pravidelně zálohujte nebo synchronizujte svá data.
  • Všude, kde to lze, využívejte možnosti zakódování informací (tzv. enkrypci).
  • Používejte antivirové programy.
  • Provádějte pravidelné aktualizace svého operačního systému.

Strážce internetu ochrání až pět počítačů

Telefónica dále nabízí svým zákazníkům možnost využít software Strážce internetu, který chrání nejen počítač, ale také celou rodinu proti hrozbám na internetu. Strážce internetu obsahuje antivirový program, firewall, spamový filtr, ochranu proti útokům typu phishing a další služby. Vedle toho také umožňuje rodičům nastavit, na jaký obsah na internetu budou mít jejich děti povolený přístup. Program existuje ve verzi pro jeden či pro pět počítačů.

Více informací o Strážci internetu získáte na stránkách O2 zde: http://www.o2.cz/osobni/internet/strazce-internetu.html.

1Zdroj: Výzkum: Eurobarometr - Report kybernetické bezpečnosti, červenec 2012

2Zdroj: ResearchBusiness News, srpen 2012

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…