Česká spořitelna a Terra-klub vydali Školní atlas Dnešní finanční svět

10.02.2013 9:00

Česká spořitelna a obecně prospěšná společnost Terra-klub společně vydaly školní atlas na podporu finanční gramotnosti pro žáky druhého stupně základních škol a víceletých gymnázií.

Česká spořitelna a Terra-klub vydali Školní atlas Dnešní finanční svět
Foto: Archiv
Popisek: Česká spořitelna - logo

Dnešní finanční svět je komplexní výukový program zahrnující kromě stejnojmenného atlasu ještě metodickou příručku pro pedagogy, semináře pro pedagogy a širokou doplňkovou podporu pro žáky, rodiče i učitele na internetovém portále www.dnesnifinancnisvet.cz.

„Máme velikou radost, že dlouho připravovaný atlas finanční gramotnosti je konečně na světě. Na jeho přípravě se podílel tým expertů z akademického prostředí a také odborníci z naší banky. Angažovanost v oblasti finančního vzdělávání vnímáme jako naprostou samozřejmost. Dokonce jsme si zjistili, že naši klienti od nás tuto aktivitu očekávají. Představa, že banky profitují z finančně negramotných klientů, je špatná. I nám se pochopitelně lépe pracuje s klienty, kteří se orientují v nabídce bankovních produktů, znají jejich rizika a mají jasné finanční cíle,“ říká Klára Gajdušková, ředitelka úseku Firemní komunikace České spořitelny a předsedkyně správní rady Nadace ČS.

„Vydání Školního atlasu Dnešní finanční svět a stejnojmenné metodické příručky pro pedagogy je reakcí na stávající situaci, kdy ekonomická témata na podporu finanční gramotnosti mají být zakotvena v praktické výuce i na základních školách, v praxi však dosud není k dispozici dostatečná škála výukových a metodických materiálů. Právě základní škola je přitom ale nevhodnější prostředí pro co nejširší uplatnění těchto témat ve výuce, protože jedině v základní škole lze oslovit nastupující generaci v celé její šíři,” uvedl Daniel Kozák, ředitel Terra-klubu.

Podpora finanční gramotnosti je stěžejním tématem CSR strategie České spořitelny. S cílem co nejefektivněji nastavit konkrétní aktivity banky v této  oblasti si banka začátkem roku 2012 nechala udělat průzkum úrovně finanční gramotnosti v České republice. Z výsledků vyplynulo, že lidé se chovají finančně zodpovědně, mají-li dostatek informací. Zájem o finanční vzdělávání však lidé obecně nemají. O informace se dospělí zpravidla začnou zajímat až ve chvíli, kdy musí řešit konkrétní finanční problém.

Speciálně proškolený lektorský tým nyní připravuje workshopy programu Dnešní finanční svět pro pedagogy základních škol a víceletých gymnázií. Tématem bude finanční vzdělávání a možnosti začleňování těchto témat do praktické výuky ve světle poslední úpravy oficiálního Rámcového vzdělávacího programu základního vzdělávání ze strany MŠMT. Od konce února bude vyškolený tým lektorů prezentovat začleňování finanční tematiky do Školních vzdělávacích programů, a to i s využitím programu Dnešní finanční svět a nově vydaného Školního atlasu na konkrétních školách v regionech. Cílem je program představit i mimo Prahu, na školách v menších městech, kde podobné akce zpravidla nikdo nepořádá.

Kromě programu Dnešní finanční svět se Česká spořitelna přímo podílí na realizaci řady dalších projektů finančního vzdělávání a jejich cílovou skupinou zdaleka nejsou jen děti a mládež. Česká spořitelna podporuje poradnu při finanční tísni, která radí lidem v tíživé finanční situaci. Od října loňského roku Česká spořitelna organizuje vzdělávací semináře vedené specialisty banky pro zástupce neziskovek a sociálních podniků s cílem poradit jim, jak efektivně a zároveň sociálně podnikat. Zaměstnanci České spořitelny navíc dobrovolně učí seniory používat platební karty a internetové bankovnictví na bezplatných kurzech počítačové gramotnosti. Jiní dobrovolníci prohlubují znalosti o finančním světě formou zážitkové hry Finanční svoboda, kterou lektorují na základních a středních školách. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…