ČEZ: Na elektrárnu Dlouhé Stráně zavítalo přes 83 000 osob

08.02.2013 21:21

Přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně vloni vidělo 83 212 lidí. Od roku 1998 to již bylo 719 927 návštěvníků. Největší zájem je o horní nádrž přečerpávací elektrárny.

ČEZ: Na elektrárnu Dlouhé Stráně zavítalo přes 83 000 osob
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně je nejnavštěvovanější elektrárnou Skupiny ČEZ,“ říká ředitel vodních elektráren Zdeněk Saturka  a pokračuje: „Vítáme, že elektrárna přitáhne do tohoto kraje turisty a tím pomáhá k jeho rozvoji. Pro návštěvníky jsme přichystali novou atrakci. Před vstupem do kaverny je umístěno oběžné kolo, které jsme nedávno měnili. Ještě loni bylo v podzemí a vyrábělo megawaty. Oblíbené jsou také odborné exkurze. Jejich počet každoročně stoupá.“

Loni navštívila elektrárnu skupina ekologů z Teplárenského sdružení České republiky. „Absolvovali jsme odbornou exkurzi, která trvala zhruba tři hodiny,“ říká specialista pro ekologii Jiří Vecka a pokračuje: „Organizace fungovala na jedničku, viděli jsme podzemí s turbínami, kulové uzávěry i ložiska turbosoustrojí. Dolní i horní nádrž. Mimo technického zážitku nás překvapilo počasí. Dole bylo pěkně, ještě pod korunou horní nádrže jsme nic netušili. Jakmile jsme vyšli po schodech nahoru, tak vše zahalila mlha a foukal silný vítr. Málem jsme neviděli ani vodní hladinu horní nádrže a to byla plná až po okraj.“

Vloni absolvovalo exkurzi na elektrárně 40 023 návštěvníků a dalších 43 189 vyjelo lanovkou k horní nádrži. Absolventi exkurze si můžou zvolit dopravu na horní nádrž, 6 733 si zvolilo lanovku. Lanovka tak vyvezla k horní nádrži 49 922 zájemců.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně je nejnavštěvovanější elektrárnou Skupiny ČEZ. Je vybavena nejvýkonnějšími reverzními jednostupňovými vodními turbínami v Evropě (každá má výkon 325 MW). Využívá největší spád v České republice (534 m) a z vodních elektráren Skupiny ČEZ má největší celkový instalovaný výkon (650 MW). O popularitě elektrárny svědčí i vítězství v anketách iDnes, Deníku či anketě 7 divů Olomouckého kraje.

Jaroslav Jurča, mluvčí ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…