Budějovický Budvar získal významnou pozici na českém trhu s ciderem

14.02.2013 9:05

Budějovický Budvar, n.p.,se loni stal výhradním dovozcem cideru dánské značky Somersby do České republiky. Cider je částečně zkvašený jablečný mošt a je velmi populární v západní Evropě. U nás ale cider patří mezi téměř neznámé nápoje. Zájem českých zákazníků o Somersby v roce 2012 předčil očekávání. Objem prodeje překročil 2100 hektolitrů. Podle odhadu Unie lokálních výrobců cideru činila česká produkce tohoto nápoje loni jen asi 1000 hektolitrů. Údaje o dovozu jiných značek cideru nejsou dostupné. Značka Somersby bezpochyby získala v této nápojové kategorii významný tržní podíl.

Budějovický Budvar získal významnou pozici na českém trhu s ciderem
Foto: red
Popisek: Budějovický Budvar

Pivovar Budějovický Budvar, n.p., se loni v červnu stal výhradním dovozcem cideru Somersby Apple Cider pro Českou republiku. Somersby je prémiovou značkou dánského koncernu Carlsberg Breweries. Zájem českých zákazníků potvrdil zajímavý obchodní potenciál cideru. Lidé totiž v polední době stále více hledají nové a neobvyklé příchutě nápojů a nebojí se zkoušet novinky.

„Úspěšně a v pravý čas jsme vstoupili do zcela nového segmentu, který se loni začal na českém trhu rozvíjet. Spotřebitelům jsme nabídli zajímavou alternativu ke sladovým alkoholickým nápojům, pivním limonádám, ale i vínu. Zákazníci přijali značku Somersby velmi dobře. Díky tomu jsme dokázali prodat více než 2100 hektolitrů jablečného cideru a získali jsme významný tržní podíl v tomto segmentu,“ říká Ing. Alžběta Eignerová, trade marketing manažerka Budějovického Budvaru. Segment cideru v České republice je zatím velmi malý. Podle odhadu Unie lokálních výrobců cideru činila česká produkce tohoto nápoje loni jen asi 1000 hektolitrů. Údaje o dovozu jiných značek cideru nejsou dostupné. V roce 2010 se v Evropě vypilo asi 15 milionů hektolitrů cideru. Evropská spotřeba od roku 2000 neustále roste – prodej se zvyšoval v průměru o 3% ročně a tento trend bude podle průzkumů trhu pokračovat i v příštích letech. „Očekáváme, že poptávka po cideru v České republice se bude v příštích letech výrazně zvyšovat. Proto letos nasadíme na trh i novou variantu tohoto nápoje,“ dodává Alžběta Eignerová.

Somersby Apple Cider se loni prodával v lahvích nebo plechovkách o objemu 0,33 litru. Hlavním distribučním kanálem byly hypermarkety největších obchodních řetězců a prodejny nezávislého maloobchodu. Asi třetina objemu byla prodána v gastronomických zařízeních.

Informace o Somersby Apple Cider

Vyrábí se z kvašeného jablečného moštu a v jeho chuti i vůni jsou proto příjemně cítit čerstvá jablka. Je mírně perlivý, velmi osvěžující a určený primárně ke konzumaci v horkých letních měsících - proto se vždy podává na ledu. Somersby Apple Cider obsahuje 4,5% alkoholu – patří tedy mezi tzv. polosuché cidery. Somersby oslovuje ženy i muže, kteří žijí městským životním stylem, tráví hodně volného času s přáteli, mají pozitivní myšlení a rádi experimentují.

Základní informace o cideru

Kvašený jablečný nápoj znali už v antice, řecky se nazýval „sikera“, latinsky „sicera“ a hebrejsky „šekar“. První středověké zprávy o výrobě cideru v Evropě pocházejí z doby Karla Velikého. První vědecký spis o výrobě cideru De vino et pomaceo vytvořil osobní lékař Karla IX. v roce 1588. Cider je dnes velice populární v Evropě, především v její západní části. V anglicky mluvících zemích se nazývá „cider“, v Francii „cidre“, ve Španělsku a Portugalsku „sidra“. V České republice je to nápoj zatím téměř neznámý.

Kvalitní cider se vyrábí ze speciálních odrůd jablek. Obvykle se míchá z několika jablečných odrůd, aby byl dosažen vhodný poměr sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. Vylisovaný jablečný mošt kvasí v nerezových tancích s řízenou teplotou kvašení, která zajistí zachování aromatických látek v nápoji. Poté se stáčí do lahví, v nichž může ještě probíhat dokvašování, takže cider zůstává jemně perlivý. V důsledku probíhajícího kvašení se na dně lahví může vytvářet zákal, který však není na závadu. Podle objemu alkoholu se cidery dělí na sladké (do 3% alkoholu), polosuché (3 - 5%) a suché (nad 5%).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne