Unipetrol: Produkce základových olejů v Kolíně byla loni vysoko nad průměrem

16.02.2013 13:11

Výroba olejů běžela v minulém roce v obou hospodářských střediscích Parama.

Unipetrol: Produkce základových olejů v Kolíně byla loni vysoko nad průměrem
Foto: red
Popisek: Unipetrol

Po ukončení zpracování ropy se v Pardubicích vyráběly hlavně procesní oleje typu MES a brighstock z propanového rafinátu. Produkce základových olejů v Kolíně sice loni nepřesáhla velikost produkce roku 2011, ale přesto byla vysoko nad průměrem posledních dvanácti let. Nezastavil se ani proces koncentrace výroby finálních olejů v mísírně v Kolíně, což vedlo ke zvýšení produktivity práce.

Produkce procesního oleje typu MES (Medium Extracted Solvent) je pro prosperitu pardubické olejářské výroby klíčová. Podle vedoucího výroby olejů Parama Jiřího Vecka se během roku podařilo úpravou technologie zvýšit výtěžek MESu o několik procent na úkor levnějšího extraktu. Zavedením do praxe mísení topných olejů z extraktů se docílilo ještě vyššího zhodnocení celého procesu. Učiněn byl ale i další krok k efektivnějšímu využití extraktů. Tím je mísení s bezsirným gačem, přičemž tato směs je dále zpracovávána na jednotce fluidního kraku v kralupské rafinerii.

V souvislosti s pardubickou mísírnou nelze opomenout řadu ověřovacích výrob, které se uskutečnily v minulém roce. „Za zmínku stojí výroba tvářecího oleje PARAMO PRESS 80 B, esterové obráběcí kapaliny s obsahem vysokotlakých přísad PARAMO EOPS 3030 či separační olej pro výrobu betonových střešních krytin ve firmách Bramac a KM Beta,“ uvádí příklady Jiří Vecko.

Vyšší kvalitu a spolehlivost mísení zaručí v Kolíně další v roce 2012 dokončená investice, která se týkala výměny řídicího systému mísírny. „Po zbudování záchytné jímky pod nádržemi a čerpadly mísírny a po přeložení starého podzemního potrubí pod vlečkou na nový most se výroba olejů stala ekologicky šetrnější. Opomenout nelze ani snížení energetické náročnosti provozu, což s ekologií bezprostředně souvisí, již nainstalovanou záměnou parního čerpadla za elektrické s frekvenčním měničem na oddělení rozpustidlové parafínky i na odděleních rafinace parafínu a tukárny,“ popisuje současný stav vedoucí výroby olejů Parama s dovětkem, že v rámci investic bylo pamatováno i na požadavky zákazníků. „Pro rozšíření jejich okruhu jsme zajistili plnění olejů do flexi tanků. Tento vak o objemu 24 m3, umístěný v ocelovém kontejneru, lze přepravovat jak po silnici, tak i železnicí a lodí.“

S produkcí olejů úzce souvisí i vlastní výroba energií, hlavně tepelné. Jak říká Jiří Vecko, v kolínské kotelně byl loni spalován výhradně pro životní prostředí daleko příznivější zemní plyn. Paramo se tak „vejde“ do přiděleného počtu emisních povolenek CO2 bez nutnosti jejich nákupu na burze. Dále byla na energetice v Kolíně zrealizována plynulá regulace kouřového ventilátoru. Ta nahradila prosté škrcení, čímž dochází k úspoře spotřeby elektrické energie motoru ventilátoru. Úspora energií není opomíjena ani v pardubickém hospodářském středisku, kde běží projekt záměny typu rozpouštědla pro proces selektivní rafinace. „Stávající kresol má vystřídat n-metylpyrolidon, který vykazuje vyšší výtěžky rafinátu při nižší energetické náročnosti procesu,“ upřesňuje Jiří Vecko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…