Soutěž Enersol proběhla za účasti Skupiny ČEZ

16.02.2013 14:22

Hradec Králové, 15. února 2013 - Již tradičně Skupina ČEZ podpořila devátý ročník celostátní soutěže Enersol 2013. Středoškoláci soutěžili na téma „Úspory energií, obnovitelné zdroje energií, snižování emisí v dopravě v Královéhradeckém kraji“. Šestnáct studentů předložilo porotě 11 prací.

Soutěž Enersol proběhla za účasti Skupiny ČEZ
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Porota to neměla jednoduché. Vybrat z 11 prací tu nejlepší nebylo vůbec snadné. 16 studentů, kteří se do Hradce Králové vydali, předvedlo perfektní výkon a znalost problematiky. Ze žákovských projektů z oblasti enviromentálního vzdělávání se na prvním místě umístili středoškoláci ISŠ Nová Paka s prací Obnovitelné zdroje – historie. „Všech šestnáct studentů předvedlo, že projektům rozumí a mají zájem o další vzdělávání. Problematika obnovitelných zdrojů studentům není cizí, k nejčastějším tématům patřilo téma solární a vodní energie, ekologické vytápění, tepelná energie a akumulace energie,“ upřesňuje Ing. Josef Kopecký, zástupce ředitele SOŠ a SOU.

Vyhlášená témata podporují vzdělávání žáků formou spolupráce s odborníky na alternativní energie, úspory energií nebo inovace v dopravních pohonech. Obsahem projektů jsou informace o reálně využívaných technologiích obnovitelných zdrojů energie, témata úsporného bydlení, zásadní opatření vedoucí k úsporám energií a zavádění moderních dopravních systémů.

Všechny zaslané soutěžní příspěvky dosáhly velmi dobré úrovně a budou důstojně reprezentovat na celorepublikovém finále soutěže Enersol 2013, které proběhne ve dnech 21. a 22. března v Chebu, kam postupuje prvních šest  nejlepších studentů.

Uspořádáním krajského kola Enersol 2013 byla pověřena Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Hradební v Hradci Králové. Soutěž má velkou podporu  a mezi hosty slavnostního vyhodnocení byli například člen rady Královéhradeckého kraje zodpovědný za oblast školství a kultury Mgr. Táňa Švormová, zástupce Skupiny ČEZ Ing. Evžen Novák, za firmu EMPLA s.r.o. Hradec Králové – Bc.Stanislav Eminger a za firmu HAKEL TRADE Ltd. Hradec Králové – Jiří Kejklíček.

„Soutěž Enersol je velmi užitečná pro studenty i pedagogy. O její oblibě a popularitě svědčí konání již 9. ročníku. Ale bez významných mecenášů by byl problém celou soutěž uspořádat, proto poděkování za spolupráci patří Skupině ČEZ. Současně a velmi oceňujeme i vzdělávací program, který v rámci svých aktivit vytváří pro studenty i pedagogy. "  říká Ing. Josef Kopecký, zástupce ředitele SOŠ a SOU.

Výsledky soutěže:

1. kategorie
1.   Darek Bognány ,  Obnovitelné zdroje - historie , ISŠ Nová Paka
2.   Martin Trejbal, Savoniův rotor, ISŠ Nová Paka
3.  Roman Vlasák, Nízkotepelná a vysokotepelná čerpadla, SOŠ a SOU Vocelova 1338, Hradec Králové,

2. kategorie
1. Vít Nýdrle, Vodní elektrárna, SOŠ a SOU Hradec Králové, Hradební 1029

Skupina ČEZ  podporuje vzdělávání pedagogů i studentů v dlouhodobém horizontu. Vzdělávací program založila energetická společnost ČEZ před 20 lety s cílem zvýšit zájem mládeže o studium technických oborů a v budoucnu případně o zaměstnání v této oblasti. Učitelům nabízí účinnou pomoc při zapojování fyzikálních témat do školních vzdělávacích programů. V roce 2006 získaly semináře vzdělávacího programu společnosti ČEZ akreditaci Ministerstva školství a tělovýchovy ČR. Veškeré vzdělávací aktivity jsou poskytovány bezplatně nebo za symbolické ceny. ČEZ je jedinou českou průmyslovou společností, která poskytuje tak dlouhodobý program na podporu vzdělávání

Šárka Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…