Profesní radu VŠTE tvoří odborníci z firem

18.02.2013 10:18

Lidé úzce spojeni s řízením firem a zaměstnanců, tedy především manažeři a majitelé společností, tvoří od února Profesní radu Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích.

Profesní radu VŠTE tvoří odborníci z firem
Foto: VŠTE
Popisek: Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Tu si první jihočeská Technika zřídila, aby měla přímý, bezprostřední kontakt s podnikovou praxí. Její členové se tak mohou vyjadřovat k výuce praktických předmětů a zajištění studentských praxí, spolupráci školy s podniky v regionu nebo tématům, které by prohloubily vzájemné vazby.

„Jsme profesně orientovanou vysokou školou a na úrovni kontaktů s podniky nám velmi záleží. Studenti v nich na praxích tráví hodně času a my chceme, aby jim tato příprava na povolání dala co nejvíc,“ říká Ludmila Opekarová. předsedkyně rady a prorektorka VŠTE.

Podle Věry Vrchotové, ředitelky pro rozvoj lidských zdrojů MOTOR JIKOV Group, škola pochopila, že pro kvalitní odbornou přípravu studentů je úzká spolupráce se zaměstnavateli nezbytná, mají-li se studenti prosadit na trhu práce. „A to pouze „akademickou“ cestou nelze. Vidím v tom velký potenciál.

Zpětné vazby od lidí z průmyslu jsou pro dobré výsledky školy důležité,“ říká Věra Vrchotová.

Vedle odborných praxí jde i o zadávání bakalářských a seminárních prací a jejich vedení nebo spolupráci při akreditaci studijních programů či oponentuře studijních plánů. Dalším tématem jsou třeba společné projekty a konzultace.

„Právě zapojení respektovaných firem by mělo mladé VŠTE pomoct k tomu, aby se postupně stala uznávanou, prestižní Technikou. Je to záležitost mnoha let: musí se vytvořit odpovídající materiální i personální zázemí, ale bez úzké spolupráce s podniky regionu by to škola těžko zvládla,“ poznamenává Ilona Walnerová, vedoucí lidských zdrojů Jihostroje Velešín. Ta za nejlepší způsob jak mohou průmyslové firmy škole pomoci pokládá, kromě odborné výpomoci, dlouhodobou schopnost nabízet kvalitním absolventům kvalifikovanou a tvůrčí technickou práci.

Prorektorka Ludmila Opekarová předpokládá, že počet členů Profesní rady VŠTE, v níž jsou například i zástupci ČSAD Jihotrans nebo stavební firmy Swietelsky, se ještě rozšíří. „Zájem o zastoupení má třeba milevský ZVVZ GROUP. Jsem ráda, že si právě významné podniky uvědomují, jakou roli může VŠTE v přípravě technicky a ekonomicky vzdělaných lidí sehrát,“ uvedla prorektorka.

V krátké době jde o druhý počin, prohlubující spolupráci školy s praxí. V závěru loňského roku bylo založeno Projektové a inovační centrum VŠTE, které firmám v kraji nabízí služby, na něž nemají vlastní lidi, dostatečné kapacity či finance. Mezi jeho cíle patří i urychlení přesunu výstupů z tvůrčí, akademické práce do podnikání a byznysu. Zpětně pak centrum přispěje k dalšímu zkvalitnění výuky.

VŠTE byla založena zákonem v roce 2006 a je nejmladší veřejnou vysokou školou v Česku. Letos na ní působí přes 3500 studentů ve čtyřech bakalářských oborech – Ekonomika podniku, Konstrukce staveb, Stavební management a Technologie dopravy a přepravy. Od března k nim přibude pátý obor Strojírenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…