Desítky pojištěnců čekají na úhradu léčby v pražském protonovém centru

18.02.2013 15:35

Pražské Proton Therapy Center (PTC) již začalo léčit pacienty, jejichž léčbu zvolila jako zásadně vhodnou komplexní onkologická centra a jejich pojišťovny léčbu hradí. Desítky klientů VZP však přes měsíc čekají na vyjádření své pojišťovny. Řada z nich dle vyjádření odborníků z onkologických center přitom nemá možnost jiné účinné léčby.

Desítky pojištěnců čekají na úhradu léčby v pražském protonovém centru
Foto: Proton Therapy Center
Popisek: Logo Proton Therapy Center (PTC)

V Evropské unii jsou pacienti indikovaní pro protonovou terapii standardně hrazeni zdravotními pojišťovnami. Dnes čeká v ČR pacient na zařazení do léčby až osm týdnů, což je způsobeno kapacitou současných radioterapeutických center. „Právě časové hledisko je u onkologických pacientů významným faktorem a každá prodleva se negativně promítá do šancí na úspěšné vyléčení,“ říká hlavní lékař PTC MUDr. Jiří Kubeš.

Ředitel PTC profesor Manfred Herbst má osmiletou praxi jako hlavní lékař Rinecker Proton Therapy Center v německém Mnichově: „Pokud bychom nechali samotné pacienty rozhodovat, zda chtějí být ozařováni běžným způsobem nebo protony poté, co bychom jim vysvětlili působení a vedlejší účinky obou možností ozařování, pak by nepochybně upřednostňovali protonovou léčbu.“

Vhodné indikace pro protonovou terapii stanovila rada složená z předních odborníků z oblasti klinické a radiační onkologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a PTC, následně byly projednány na půdě výboru Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky (SROBF). Výbor odsouhlasil aktivní spolupráci při zařazení protonové terapie do koncepce onkologické péče ČR. Uvedl, že léčba je primárně vhodná pro 10 – 15 % pacientů vhodných pro ozařování, což převyšuje kapacitní množnosti pražského protonového centra.

Prof. MUDr. Jiří Petera, Ph.D., předseda Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky: „Je několik diagnóz, u kterých jsou důkazy o klinickém přínosu protonové terapie velmi silné. Jsou to některé nádory oka, baze lební, míchy, páteře a nádory u dětí. Lze předpokládat, že u nich protony díky nižším dávkám na zdravé tkáně umožňují léčit s nižším rizikem vedlejších účinků a možná i vyšší  šancí na vyléčení. Jsou i jiné situace, kde standardní fotonová radioterapie neumožňuje optimální ozáření nádorového ložiska při respektování dávkových limitů na zdravé tkáně. Jedná s o vybrané pacienty s nádory vedlejších dutin nosních, nádory plic, jater, prostaty, sarkomy břicha, či lymfomy. I u těchto pacientů by měla být zvážena možnost protonové terapie.“

„Oceňuji zejména nesporné výhody protonové terapie oproti konvenční fotonové radioterapii. Pro pacienty jde o zásadní posun jak v kvalitě léčby, tak v rychlejším zotavení po samotném ozařování. Považuji za velmi důležité, že vybudováním protonového centra v Praze bude naprosto špičková protonová terapie daleko lépe dostupná i pacientům z České republiky,“ zhodnotil přínos PTC Jiří Drahoš, předseda Akademie věd ČR.

Protonová léčba je pro klinické účely využívána již šedesát let a americká organizace FDA ji doporučila jako další formu terapie zářením v roce 1988. Americká asociace protonové terapie (NAPT) zveřejnila nedávno výsledky studie léčby karcinomu prostaty u skupiny 2 000 pacientů. Podle jejího zjištění je 99 % pacientů přesvědčeno, že zvolili tu nejvhodnější léčbu a 92 % prohlásilo, že jejich kvalita života je po ukončení léčby stejná nebo dokonce lepší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…