ČEZ: Stovky dobrovolníků vyčistí řeku Orlici od civilizačního odpadu

22.02.2013 9:11

Pneumatiky, sklo, PET láhve a další plastové obaly, hadry, láhve s neznámým obsahem i kusy nábytku, koberce nebo kuchyňské nádobí – to je smutná realita českých řek.

ČEZ: Stovky dobrovolníků vyčistí řeku Orlici od civilizačního odpadu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Tento stav se nelíbí vodákům z Klubu dětí a mládeže v Hradci Králové, a proto už od roku 2007 čistí vodní toky v rámci projektu Řeky nejsou smetiště. Řeky bez odpadků si přejí i obyvatelé východních Čech, kteří pro podporu projektu hlasovali ve veřejné anketě Vaše volba pořádané Skupinou ČEZ. Díky příspěvku Nadace ČEZ ve výši 500 tisíc korun vyrazí vodácká i laická veřejnost znovu do terénu Přírodního parku Orlice o víkendu 20. a 21. dubna 2013.

V loňském roce se čištění řeky Orlice zúčastnilo přes 320 dobrovolníků, kterým se podařilo vyčistit koryta řek a přilehlých břehů od civilizačního odpadu v délce asi 66 km. Letos očekávají organizátoři ještě vyšší účast veřejnosti. „Snažíme se vzbudit zejména u dětí a dospívající mládeže trvalý zájem o nutnost ochrany a údržby přírody do budoucna. Vlastně je takto nenásilnou formou vzděláváme v ekologii,“ uvádí Jiří Roušavý, člen občanského sdružení Klub dětí a mládeže Hradec Králové.

Úklid odpadků z řek je materiálně i organizačně náročná záležitost. Vzhledem k charakteru území, kterým protékají řeky v Přírodním parku Orlice, probíhá čištění toků i přilehlých břehů především z vody. Vedle zajištění vodáckého vybavení musí organizátoři pro dobrovolníky připravit také pracovní a ochranné pomůcky jako jsou rukavice, pytle nebo sběrné háky a zabezpečit další služby a materiál pro úspěšné zvládnutí celé ekologické akce. Příspěvek Nadace ČEZ poslouží nejen k nákupu potřebného vybavení a zabezpečení akce, ale putuje i do dalších, celoročních aktivit projektu Řeky nejsou smetiště, jako jsou monitorování znečištěných řek po celé republice, přednášková a osvětová činnost nebo poznávání tajemství vody (přenosná vodní laboratoř).  

Anketa Skupiny ČEZ Vaše volba umožňuje lidem ve všech regionech ČR hlasovat pro nejužitečnější projekt z oblasti školství, ekologie, zdravotnictví, vzdělávání, kultury, sportu včetně pomoci lidem se zdravotním handicapem nebo sociálně slabším osobám. „Opravdu nás těší, že lidem leží na srdci projekty, které zlepší životní prostředí. Považujeme je za velmi důležité  a jsme rádi, že je s oporou veřejného hlasování můžeme podpořit,“ dodává Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

V minulém roce obyvatelé východních Čech prostřednictvím Vaší volby nadělovali dětem. Částku 500 000 Kč od Nadace ČEZ lidé rozhodli poslat na vybudování moderního víceúčelového hřiště u Mateřské školy Sluníčko v Novém Bydžově. Herní plochu s houpačkami, skluzavkou, šplhací stěnou nebo dětským domečkem dnes využívají i maminky s dětmi
 na mateřské dovolené. V celé republice se v rámci ankety Vaše volba každoročně
 rozděluje 3 500 000 Kč.  

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Více informací na www.nadacecez.cz

Šárka Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…