Dílny tvořivosti: Zaměstnáváme lidi po poranění mozku i jiným zdravotním postižením

24.02.2013 9:10

Lidé po poranění mozku i jiným zdravotním postižením trpí zejména malou možností uplatnit se na trhu práce. To dokázalo i námi provedené mapování aktuálních jejich potřeb. Spokojenost v oblasti zaměstnání vyjádřilo jen minimum dotazovaných, jde tedy o výrazně problematickou oblast, klíčové téma v pocitu jejich životní spokojenosti či nespokojenosti.

Dílny tvořivosti: Zaměstnáváme lidi po poranění mozku i jiným zdravotním postižením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotně postižení - ilustrační foto

Většina respondentů měla zájem o placenou práci a také v této oblasti něco konkrétního podnikají - využívání služeb podporovaného zaměstnávání, odpovídají na inzeráty s pracovními nabídkami, absolvují rekvalifikační kurzy.

Proto v našem obchůdku s dárkovými a dekorativními předměty dostávají díky projektu Na cestě do práce příležitost na pracovní uplatnění lidé se zdravotním postižením, zejména po poranění a poškození mozku a s různými kombinacemi postižení. Naučí se zde nové dovednosti spojené s provozem obchodu, obsluhou zákazníků a prodejem a zároveň se s naší podporou zdokonalují v sociálních dovednostech potřebných pro získání placeného zaměstnání.

"Absolvovala jsem střední školu s ekonomickým zaměřením a pak jsem marně hledala práci. Chtěla jsem pracovat jako asistentka, nebo někde na recepci, ale neumím žádný cizí jazyk, tak jsme začala hledat práci jako prodavačka. Zkusila jsem pracovat v jednom velkém obchodě s módou v nákupním centru, ale bylo tam moc lidí a já potřebuju spíš něco klidnějšího. Tady se učím, jak zboží zabalit a jak ho vystavit, aby vypadalo pěkně. Zkusila jsem si i aranžování výlohy, abych přilákala zákazníky. Umím sama jednat s lidmi, co přijdou něco koupit, věnuju se jim, aby byli spokojení."
Slečna G., zaměstnankyně tréninkového pracoviště

Projekt Na cestě do práce nabízí lidem po poškození a poranění mozku a lidem s různou kombinací postižení ucelenou podporu při získávání pracovních a sociálních dovedností potřebných pro získání a udržení si uplatnění na trhu práce. Podpora je poskytována prostřednictvím a) sociálně terapeutické dílny, b) přechodného zaměstnání v rámci tréninkového pracoviště, c) pracovního poradenství. Projekt podpořila Nadace OKD a Nadace České spořitelny.

Dílny tvořivosti již od roku 2003 pomáhají lidem se zdravotním postižením pracovat a žít kvalitní život. Jejich činnost zahrnuje široké spektrum sociálních služeb, které organizace poskytuje zejména lidem s mentálním, tělesným i kombinovaným postižením. Od roku 2005 rozvíjejí specializovaný program Návraty, který se věnuje lidem po poškození a  poranění mozku. Hlavními principy práce o.s. Dílny tvořivosti je důraz na vlastní aktivitu klientů, víru v jejich schopnosti a respekt k jejich potřebám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…