ACCON GROUP: Nové operační programy - příležitost pro české firmy

25.02.2013 7:33

Nové operační programy pro období 2014 – 2020. Co znamenají pro české firmy?

ACCON GROUP: Nové operační programy - příležitost pro české firmy
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Je vhodné se již dnes připravovat na nové operační programy 2014 – 2020? Jak probíhá vyjednávání podmínek s Evropskou komisí? Jaké změny přinese nové programové období? Na tyto a mnohé další otázky cílila konference „Fondy EU 2014+“ v Podnikatelském inkubátoru Kunovice, kterou pod záštitou místopředsedy Evropského parlamentu Ing. Oldřicha Vlasáka a starostky města Kunovice Mgr. Ivany Majíčkové pořádala společnost ACCON Human resources management, s.r.o.

Nový cyklus kohezní politiky Evropské unie přináší hned několik podstatných změn souvisejících s dotační podporou. Zatímco v stávajícím období 2007 – 2013 čerpá Česká republika 26,7 mld. eur, v letech 2014 – 2020 tato částka klesne na 20,5 mld. eur. Významně se sníží i počet operačních programů, ze současných 26 na 15, z toho 8 v rámci cíle „Investice pro růst a zaměstnanost“ a 7 v rámci cíle „Evropská územní spolupráce“. Hlavní důraz bude v novém programovém horizontu kladen především na posílení správní kapacity, snížení administrativní zátěže a elektronickou výměnu dat.

Optimistická verze – první pololetí 2014

Centrálním koordinátorem vyjednávání podmínek operačních programů s Evropskou komisí je Ministerstvo pro místní rozvoj, které na konferenci zastupovala Ing. Petra Holopírková. Návrhy jednotlivých operačních programů by měly být připraveny v květnu 2013 a Evropská komise by je měla schválit v prosinci 2013. Optimistická verze jejich otevření pro žadatele je dle Ing. Holopírkové v průběhu prvního pololetí 2014. Zaměření nových operačních programů bude klíčové pro rozvojové plány jak společností, tak veřejné správy.

V Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost bude kladen důraz na využití stávající inovační infrastruktury vytvořené v období 2007 – 13, výdaje budou zaměřovány z výstavby především na investice do špičkových technologií. Bude usilováno o posílení projektů na spolupráci více podniků, propojení MSP.“, uvádí Ing. Holopírková.

Generální ředitel společnosti ACCON, Mgr. Drahomír Mejzr, MBA k tomu dodává:

„Při přípravě projektů pro naše klienty se osvědčilo nestavět strategii rozvoje obce nebo podniku na možných dotačních titulech, ale definovat si, jaké projekty nám přinesou konkurenční výhodu nebo příjmy do rozpočtu. Teprve pak zjišťujeme, jestli je můžeme podpořit dotací. V opačném případě se často stává, že obec nebo podnikatel nemá po ukončení čerpání dotace prostředky na provoz a projekt sám je negeneruje. Pak mají sice v obci například krásné kulturní centrum, ale nemají prostředky pro jeho provoz. V obcích by projekty měly vycházet také z potřeb a žádostí občanů. Vhodná doba na kvalitní přípravu rozvojových plánů je tedy už nyní.“

Na konferenci do podnikatelského inkubátoru v Kunovicích přijelo kolem 70 účastníků, většinu tvořili lidé z městských úřadů a středně velkých společností. Pro velký zájem se konference bude opakovat 22. 5. 2013 v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…