ČEZ: Veřejnost rozhodla o podpoře mentálně hendikepovaných v Šumperku

27.02.2013 8:56

Současným trendem v péči o mentálně hendikepované je jejich začleňování do většinové společnosti. Touto cestou se vydala i Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v Šumperku, která své klienty učí soběstačnosti a rozvíjí jejich motorické, komunikační i sociální dovednosti.

ČEZ: Veřejnost rozhodla o podpoře mentálně hendikepovaných v Šumperku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Díky příspěvku 500 tisíc korun teď vybaví cvičnou kuchyni a nakoupí materiály do chráněných dílen. Peníze využije také na úhradu provozních nákladů a platů osobních asistentů. O tom, že podpora poputuje právě do Šumperku, rozhodli svými hlasy obyvatelé severní a střední Moravy ve veřejné anketě Vaše volba pořádané Skupinou ČEZ.

Šumperská organizace vznikla z iniciativy rodičů hendikepovaných dětí v roce 1992. Už více než 20 let tak pomáhá svým klientům k větší samostatnosti a orientaci v běžném životě. Teď může vybavit cvičnou kuchyň, aby si lidé s mentálním postižením uměli sami připravit jídlo. Nakoupí také materiál do chráněných dílen, v nichž si hendikepovaní rozvíjejí jemnou motoriku a zručnost při výrobě keramiky, kreslení či práci se dřevem. „Klademe důraz na individuální přístup k jednotlivým klientům, protože co vyhovuje jednomu, nevyhovuje druhému. Díky tomu se nám daří rozvíjet u nich silné stránky a zvyšovat jejich soběstačnost,“ říká ředitelka Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením v Šumperku Nataša Strakošová Vykydalová.

Příspěvek Nadace ČEZ využijí provozovatelé Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením také na platy osobních asistentů, kteří hrají klíčovou roli v péči o zdravotně postižené. Nacvičují s nimi totiž zdánlivě samozřejmé činnosti, jejichž zvládnutí však velkou měrou zvyšuje kvalitu jejich života. Asistenti pomáhají hendikepovaným udržovat a rozvíjet schopnost psaní, čtení a počítání. Učí je také rozpoznat hodnotu peněz, nakoupit si v obchodě nebo obsluhovat běžné komunikační prostředky jako je počítač či mobilní telefon.

Anketa Skupiny ČEZ „Vaše volba“ umožňuje lidem ve všech regionech ČR hlasovat pro nejužitečnější projekt z oblasti školství, ekologie, zdravotnictví, vzdělávání, kultury, sportu včetně pomoci lidem se zdravotním handikepem nebo sociálně slabším osobám. „Opravdu nás těší, že lidé vnímají význam sociálních institucí, které pečují o potřebné. Považujeme je za velmi důležité a jsme rádi, že je s oporou veřejného hlasování můžeme podpořit,“ dodává Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

I v minulém roce se obyvatelé Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje hlasující ve Vaší volbě rozhodli pro pomoc potřebným, když svými hlasy podpořili Hospic sv. Lukáše v Ostravě. Díky příspěvku Nadace ČEZ ve výši 500 000 Kč nakoupila Charita Ostrava, která hospic provozuje, potřebný zdravotnický materiál, antidekubitní podložky, vozíky a další pomůcky. V celé republice se takto každoročně rozděluje celkem 3 500 000 Kč.  

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…