ArcelorMittal testuje na svodidlech retroreflexní lišty

27.02.2013 12:24

Retroreflexní lišty instalované do prohlubní svodidel nyní testuje ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic (AMDS), dceřiná společnost ArcelorMittal Ostrava.

ArcelorMittal testuje na svodidlech retroreflexní lišty
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

AMDS se zapojila do projektu Visual Communication, který má za cíl snižovat nehodovost a minimalizovat úmrtnost na silnicích nižších tříd. Po vyhodnocení prvního úseku u obce Hluk na Uherskohradišťsku se speciálních lišt dočkají i další kraje v České republice.

Plastové lišty se budou připevňovat na svodidla u kritických úseků, jakými jsou například nepřehledné či prudké zatáčky, zúžené průjezdy, různé překážky, přechody pro chodce nebo kruhové objezdy. Řidičům usnadní orientaci a urychlí jejich případnou reakci na neočekávanou situaci.

Lišty navíc přispějí k co nejvčasnějšímu zásahu zdravotníků, hasičů či policistů na místě havárie. „Každá lišta nese řádně vyznačený unikátní kód, který po nahlášení do českého Integrovaného záchranného systému umožní přesně identifikovat místo nehody,“ říká Jiří Chvalina, ředitel technického oddělení ArcelorMittal Distribution Solutions.

O dalším osudu retroreflexních lišt na českých silnicích rozhodnou výsledky pilotního provozu. „Rok teď budeme sledovat, jaký vliv na viditelnost a životnost retroreflexních lišt mají povětrnostní podmínky nebo zimní údržba pozemních komunikací,“ dodává Chvalina. Po následném vyhodnocení budou lištami, na které je možné umisťovat také výstražné znaky či nápisy, osazena svodidla na dalších nebezpečných úsecích na území České republiky.

ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic s.r.o. je jediným výrobcem certifikovaných trasových záchytných systémů v ČR, dále důlních výztuží a zpracovatelem za tepla válcovaných plechů a pásů. Roční kapacita je více než půl milionu tun výrobků. AMDS CR má přes 300 zaměstnanců. Vznikla v roce 2009 jako dceřiná společnost ArcelorMittal Ostrava a.s., historicky jediného výrobce svodidel v České republice i předtím v Československu. Svodidla z ArcelorMittal v Ostravě najdete na 70 % všech českých dálnic a téměř na všech silnicích první třídy.

ArcelorMittal Ostrava a.s. je největší hutní komplex v České republice a patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby společnosti je 3 miliony tun oceli, zhruba 50 % produkce se exportuje do více než 60 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají více než 7500 zaměstnanců. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2011 činila 34 213 korun. ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. Již dnes splňuje limity EU, které určuje nejlepší dostupná technika (BAT) a které vstoupí v platnost až od roku 2016. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…