Špička českého studentského designu se představí ve Vídni

04.03.2013 17:09

Od 6. března představí České centrum Vídeň ve své galerii výstavu vítězných návrhů prestižní Národní ceny za studentský design pod názvem Nový (z)boží! Tato nejstarší česká a jediná zcela odborná soutěž mladých designerů nemá na celém světě obdobu. V letošním roce budou k vidění oceněné práce za rok 2012: převážně sklo, porcelán, bytový textil, obuv a šperky, na plakátech pak budou ukázky průmyslového designu, oděvu a nábytku.

Špička českého studentského designu se představí ve Vídni
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

„Soutěž je už v pořadí dvacátá, takže je v těch nejlepších letech. Výstava Nový (z)boží! však putuje s Českými centry pouhá čtyři léta, což je věk předškolní, a má před sebou ještě velkou budoucnost. Jsme rádi, že vídeňské České centrum je již potřetí startovacím místem pro evropské putování, protože se tam výstava a studenti cítí jako doma, a současně se tak vždy jako u sousedů otestuje, jak budou studentské práce přijaty i v jiných destinacích“, říká ředitelka soutěže a kurátorka výstavy Lenka Žižková. „V minulém roce šlo o velmi úspěšný výstavní projekt, což dokazuje, že čeští designéři mají ‘dobře našlápnuto‘,“ míní ředitel Českého centra Martin Krafl.

K vrcholům vystavovaných exponátů patří bezesporu dámská krojová kompozice Kroje z kraje Pavlíny Bočkové, slánky a pepřenky Kapky od Adriany Karlíkové, whisky set Johny Lenky Jelínkové, pilinové brože Samotvary Kateřiny Matěchové nebo potahová látka ze Svatojánské kolekce Devatero bylin Dany Elsterové, nositelky ceny Design Cabinetu CZ.

Soutěže se zúčastnilo 187 autorů se 176 pracemi z 18 univerzit a 13 vyšších odborných škol a středních odborných škol. V roce 2012 se soutěž stala mezinárodní – zúčastnili se jí také studenti ze Slovenska, Německa a Kanady. Studenti předkládali k hodnocení prototypy, modely, doprovodné plakáty a portfolia. Jejich práce hodnotily tři nezávislé poroty expertů. Celkem posuzovalo studentské práce 56 profesionálních vysokoškolských a středoškolských pedagogů, designérů, architektů a kurátorů designu.

VERNISÁŽ: Středa 6.3. 2013, 19.00 hodin Trvání výstavy: 7.3. - 11.4. 2013 
České centrum Vídeň
Herrengasse 17, A – 1010 Vídeň
   
České centrum ve Vídni bylo otevřeno v červnu 1994 ve středu města, v blízkém sousedství Hofburgu; je členem asociace Kulturních institutů zemí Evropské unie (EUNIC) ve Vídni.

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci České republiky v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 21 zahraničních metropolí tří kontinentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…