Energetické štítky k prodejům nemovitosti prozatím vyžaduje jen 20 procent prodávajících a kupujících

10.03.2013 8:51

Od ledna 2013 si mohou zájemci pořídit energetický štítek na budovu, od dubna je jeho pořízení při transakcích s nemovitostmi povinné. Zájem o tyto štítky je však zatím malý. Aktuální statistiky jedné z největších realitních kanceláří v Česku, M&M reality, ukazují, že v současné době má o tyto štítky zájem pouhých 20 procent klientů.

Energetické štítky k prodejům nemovitosti prozatím vyžaduje jen 20 procent prodávajících a kupujících
Foto: M&M reality
Popisek: M&M reality

Kupující prozatím nevyžadují pořízení energetického štítku na danou nemovitost. Někteří to považují za zbytečnost a vystačí si s vyúčtováním plynu a elektřiny z předchozích let, jiní na nich při koupi netrvají pouze proto, že mají strach, aby se poplatek za štítek nepromítnul do konečné ceny za nemovitost.

V praxi se cena štítku pohybuje od 3 500 Kč do 12 000 Kč, podle velikosti a stavu nemovitosti. V případě speciálních nemovitostí, jako jsou hotely či kancelářské budovy, lze hovořit o několikanásobně vyšších částkách.

„Měsíčně prodáváme přes tisíc nemovitostí, z toho jsme energetický štítek dosud zařídili pro necelé dvě stovky klientů. U domů to zatím vypadá tak, že se obě strany mezi sebou domluví, že si všechny podklady předali. Ve skutečnosti se štítky zatím nezabývají. Využívají také vyúčtování nákladů na provoz domu a prozatím jim to stačí. Energetické štítky stále berou jako zbytnou věc a náklady navíc,“ uvedl Miroslav Jonáš, generální ředitel realitní kanceláře M&M reality.

Výjimkou jsou domy, které jsou označené jako nízkoenergetické, tam jsou klienti za štítky rádi, protože ukážou přesně, jak energii využívají a že jsou náklady nižší. Pro domy před rekonstrukcí ale lidé energetické štítky nevyhledávají.

„Lidé celou věc kolem štítků zatím stále vnímají spíše jako náklad a administrativu navíc. Některým prodávajícím se zdá i suma okolo čtyř tisíc za štítek velký výdaj, který je pro ně zbytečný. Cenu navíc žádný zákon ani instituce nereguluje, je tedy potřeba být obezřetný i při výběru zpracovatele štítku,“ uvádí Miroslav Jonáš a dodává: „Energetické štítky jsou věc daná zákonem a je třeba ji respektovat. Dle mého názoru míra jejich využívání bude nakonec stejně závislá na kontrolách a příslušných sankcích za absenci těchto štítků.“

O realitní kanceláři M&M reality

Společnost M&M reality holding, a. s. se zabývá zprostředkováním prodeje nemovitostí, pronájmem objektů a jejich správou a samozřejmě poskytuje i široké právní a finanční poradenství v oblasti realit. Díky silnému finančnímu zázemí, síti poboček po celé České republice a makléřům vyškoleným odborným školicím programem je schopna prodat jakoukoli nemovitost v bezkonkurenčně krátkém čase.

M&M reality disponuje více než 2 300 makléři ve 135 pobočkách v rámci České republiky. Každý den M&M reality prodá 43 nemovitostí, ročně je to více jak 16 tisíc z široké nabídky obsahující přes 26 tisíc zakázek. Aktuálně spolupracuje s více než 50 tisíci poptávajícími klienty. V roce 2011 zobchodovala nemovitosti v celkové výši necelých 12 miliard korun. Realitní kancelář pro své klienty zajišťuje i komplexní právní servis a finanční poradenství, a to ve vlastním hypotečním centru. Hospodářská komora České republiky vyhlásila společnost M&M reality jako nejlepší realitní kancelář v rámci prestižní soutěže pro domácí podnikatele Český PATRON 2011.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…