Indický velvyslanec V. Ashok přijal zástupce Hospodářské komory České republiky

06.03.2013 19:17

Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Indické republiky v ČR Venkatesan Ashok přijal zástupce Hospodářské komory České republiky (HK ČR), prezidenta Petra Kužela, tajemníka Marka Kupsu a poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy Ivana Voleše. Tématem setkání byla především blížící se podnikatelská mise českých firem organizovaná HK ČR, která bude doprovázet ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu do Indie.

Indický velvyslanec V. Ashok přijal zástupce Hospodářské komory České republiky
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Velvyslanec Venkatesan Ashok úvodem setkání vyjádřil potěšení nad přístupem HK ČR, největšího zástupce českých podnikatelů, k rozvoji česko-indických obchodních vztahů.

„S panem velvyslancem jsme řešily možnosti vzájemné spolupráce především v oboru high technologies, v rámci kterého má indická strana velký zájem na propojení indických a českých firem společně s akademickou sférou. Zájem ze strany Indie je zejména v oborech IT, komunikací, či biotechnologií,“ řekl prezident HK ČR Kužel a dodal: „Velké možnosti rozvoje spolupráce mezi Českou republikou a Indií vidíme i v oblasti budování infrastruktury a to především proto, že Indie chystá velké investice v oblasti rozvoje železniční dopravy včetně výstavby rychlostních koridorů.“

České podniky však mohou být Indii nápomocné i při rozvoji zemědělství. „Potřebný rozvoj zemědělství v Indii s sebou nese investice do chladírenské techniky a to proto, aby nedošlo k plýtvání ovocem a zeleninou, pro jejichž pěstování má právě Indie skvělé podmínky. To vše si vyžádá budování příslušné logistiky, skladování, či dopravy,“ zmínil velvyslanec Ashok, který rovněž vyjádřil naději, že české strojírenské firmy, které již vybavily řadu závodů a elektráren v Indii se zapojí do obměny již zastaralého zařízení za modernější.

Vzhledem k rostoucímu zájmu českých turistů o nové atraktivní destinace je v neposlední řadě další perspektivní oblastí spolupráce cestovní ruch, na čemž se shodly obě strany.

Početná delegace českých podnikatelů doprovodí ve dnech 10. – 16. března 2013 ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu do Indie. V šesti dnech, třicet zástupců českých firem v čele s Hospodářskou komorou České republiky navštíví celkem čtyři města a bude mít možnost navázat cenné obchodní kontakty se svými indickými protějšky. Delegace se rovněž zastaví v Bangladéši, kde bude jednat o rozvoji vzájemných obchodních kontaktů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…