Lesy ČR jsou partnerem česko–slovenské Beskydské oblasti tmavé oblohy

06.03.2013 19:11

Tma začíná být ohroženým a zároveň chráněným „druhem“. V pondělí 4. března byla na horské chatě Švarná Hanka na Gruni ve Starých Hamrech v okrese Frýdek Místek, v Moravskoslezském kraji, vyhlášena česko - slovenská Beskydská oblast tmavé oblohy (BOTO).

Lesy ČR jsou partnerem česko–slovenské Beskydské oblasti tmavé oblohy
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Stalo se tak podpisem Memoranda vyhlašujícího tuto oblast zástupci zainteresovaných institucí a organizací, Lesů České republiky, České astronomické společnosti, Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV, Správy CHKO Beskydy a Štátnej ochrany prírody SR, Správy CHKO Kysuce. Kromě ochrany nočního životního prostředí poskytne BOTO také informačně turistický program a počítá s pravidelnými veřejnými akcemi pod tmavou oblohou. Lesy ČR se již v roce 2009 staly partnery vůbec prvního podobného projektu v ČR, česko – polské Jizerské oblasti tmavé oblohy v Jizerských horách, která vznikla i jako první mezinárodní oblast tohoto druhu na celém světě. BOTO je druhým takovým územím u nás.

Světelné znečištění je důsledkem nehospodárného nakládání se světlem. Ruší přirozenou noční tmu a biorytmy všech živých organismů (včetně člověka), které tmu potřebují k efektivnímu spánku a životu. Ani tma Beskyd není absolutní, tu již v Evropě nenajdeme. Noční obloha Beskyd však přesto patří mezi oblasti, které jsou vůbec nejméně v ČR narušeny umělým osvětlením. Upozornit na to, že tma začíná být ohroženým druhem, a že pro ochranu našeho přirozeného nočního prostředí musíme něco udělat, to jsou jedny z hlavních úkolů všech takto vyhlašovaných oblastí.

„Naše partnerství v tomto projektu považujeme za přínosné. V Beskydech dlouhodobě usilujeme o to, aby les a příroda celkově byly obhospodařovány trvale udržitelným způsobem. Počítáme s tím, že budeme celý projekt informačně podporovat. Věříme, že Beskydská oblast tmavé oblohy přiláká do beskydských lesů další nové návštěvníky,“ říká Michal Gaube, ekonomický ředitel Lesů ČR, pověřený řízením podniku.

Z oblasti tmavé oblohy v Beskydech je stále vidět Mléčná dráha a dokonce i polární záře, počet hvězd viditelných očima je zde kolem 2000, zatímco ve městech je to 200 a ve velkoměstech pouhých 20. Na noční obloze nad Beskydami je patrný například i další zvláštní jev, takzvané zodiakální neboli zvířetníkové světlo. To je nejvíc patrné v době jarní a podzimní rovnodennosti, tedy i v těchto dnech. Je to mlhavý pás podobný Mléčné dráze, který vystupuje z obzoru. Jedná se o Sluncem osvětlený meziplanetární prach.

Velikost oblasti je 308 km². Oblast leží na česko - slovenské hranici se středem kolem obcí Staré Hamry a Bílá, dále BOTO zahrnuje katastry obcí Čeladná, Morávka, Krásná, Horní Bečva, Ostravice, Makov, Korňa, Turzovka, Vysoká nad Kysucou a Klokočov. Při vzniku oblasti tmavé oblohy spolu na problematice světelného znečištění spolupracují různé subjekty, od astronomů přes ochranáře přírody až po lesní správce. V samotných Beskydech je zachovalá příroda a vyhlášená chráněná krajinná oblast, připomínající si v těchto dnech 40 let od svého založení, do které je možné noční životní prostředí snadno začlenit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…