AMSP ČR: Rozvoji moderních technologií ve firmách brání neznalost manažerů

10.03.2013 13:25

Výzkum 500 českých firem ukázal, že malé a střední podniky chtějí snižovat náklady na IT, ale nemají dost informací o efektivních možnostech, jako jsou cloudové služby či virtualizace. Cloudové služby používá pouze 6 procent firem, mnohem větší zájem mají firmy o tablet PC.

AMSP ČR: Rozvoji moderních technologií ve firmách brání neznalost manažerů
Foto: AMSP ČR
Popisek: AMSP ČR

 

České podniky s ročním obratem nad sto milionů korun plánují v letošním roce častěji zavést používání dotykových tabletů než využít moderní technologie pro zálohování svých dat. Ukázal to výzkum  Asociace malých a středních podniků a živnostníků  ČR (AMSP ČR) a společnosti HP mezi pěti stovkami majitelů a manažerů firem s obratem nad 100 milionů korun ročně.

„Nové firmy dokáží ICT využívat smysluplně, mladí podnikatelé vědí, co potřebují, a dokáží s tím efektivně pracovat. Na druhou stranu je patrné, že zaběhlé podniky, které nedisponují IT specialisty, nedokáží často racionálně rozhodnout, jaké řešení je pro ně ideální. Vývoj v ICT technologiích jde rychleji než je schopnost manažerů zvážit další požadavky,“ říká Karel Havlíček, předseda představenstva AMSP ČR.

Nedostatek informací pro relevantní rozhodování a plánování potvrzují i dílčí výsledky výzkumu. Potřebu získat podrobnější vysvětlení přínosů a možných rizik online služeb či virtualizace počítačů vyjádřila v průzkumu přibližně desetina oslovených manažerů v rozhodujících rolích.

Jasněji mají majitelé a vysocí manažeři českých firem u dotykových počítačů. Tablety již dnes používá více než čtvrtina firem (29 procent), dalších 14 procent respondentů o zavedení tabletů do oficiálního firemního IT uvažuje.

Studie také ukázala, že nejsilnější postavení v oblasti zpracování dat v českých firmách  s obratem nad 100 milionů korun drží  s velkým odstupem od konkurence Microsoft. Microsoft SQL Server jako platformu pro práci s daty uvedlo 59 procent respondentů, na druhém místě se umístil SAP DB (9 procent), Oracle (7 procent) a IMB DB2 (1 procento). Celých 15 procent respondentů odpověď na otázku neznalo, 8 firem potom používá kombinaci více serverových produktů.

Poddimenzované investice

I přes to, že 63 procent firem z průzkumu ví, že výpadek firemního IT znamená finanční ztráty, investice do oblasti zálohování dat a virtualizace systémů plánuje pouze po jednom procentu firem. Jde o paradox, zájem o možné úspory spojené se zálohováním či správou IT projevuje 84, respektive 70 procent respondentů.

Většina firem v průzkumu (66 procent) plánuje v roce 2013  investovat do IT méně než milion korun, tedy méně než procento svého obratu. Dalších 12 procent plánuje investici v rozmezí jednoho až tří milionů, více než třímilionovou investici plánuje pouze desetina respondentů. I mezi firmami s obratem nad jednu miliardu jde ale pouze o třetinu oslovených podniků.

„Omezené investiční prostředky jsou fenoménem, se kterým se potýkají české i zahraniční firmy. Cloudové služby a licence na bázi předplatného umožňují snížit počáteční investice a lépe náklady na IT plánovat,“ upozorňuje Roman Cabálek, generální ředitel společnosti Microsoft Česká republika.

Nejčastější investice do informačních technologií ve firmách, podle výsledků výzkumu, proto směřují na zajištění běžného provozu – doplňování či obnovy pracovních stanic, serverů a údržbu firemní infrastruktury.

„Cenová dostupnost softwaru pro virtualizaci a automatickou správu IT infrastruktury v současnosti umožňuje poskytovat IT služby formou kombinace privátního IT a veřejného cloudu i středně velkým firmám,“ říká Jan Kameníček, generální ředitel společnosti HP Česká republika. „Tyto firmy tak mohou zpracovávat citlivá data a poskytovat kritické aplikace efektivně ve vlastním datovém centru, a nekritické aplikace nebo dodatečnou výpočetní kapacitu nakupovat z veřejného cloudu.“

Cloudové služby aktuálně používá 6 procent firem, které se zúčastnily průzkumu, a o potenciál online služeb se zajímá pouze 27 procent respondentů. Virtualizaci desktopů již nasadilo 12 procent firem a 45 procent respondentů se o tuto variantu zajímá. Zájem o toto řešení roste s počtem zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AMSP ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…