Era: Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný

12.03.2013 9:05

Anebo alespoň sladkou výslužku za pár kaček.

Era: Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

Taky už si, milí koledníci, opakujete velikonoční říkanky a pletete pomlázku? Dobře děláte, Velikonoční pondělí je doslova za rohem. Pro většinu z nás představují blížící se svátky radostné oslavy příchodu jara a příležitost pro návštěvu příbuzných. Ani s  výzdobou to nepřeháníme. Podle online průzkumu Ery za čokoládové figurky a dekorativní předměty na stůl většinou utratíme částku do 400 korun. Téměř dvojnásobek ale necháme v obchodech za alkohol a vejce, které koledníkům nejčastěji dáváme jako výslužku. V tomto díle Ze života peněz vám dáme stručný návod, abyste na nic nezapomněli.

1. Význam Velikonoc

Barvení vajíček, hodování a pomlázka – to jsou nejčastější první slova, která se lidem vybaví v souvislosti s oslavou Velikonoc. Zhruba polovina respondentů ale Velikonoce příliš neprožívá a tyto svátky vnímá jako další den volna. Většinou se přitom jedná o mladší ročníky. Ti starší naopak více zdůrazňují křesťanský význam Velikonoc.

Rada navíc: Velikonoce nemají stanovené přesné datum. Podle tradice se slaví v období po jarní rovnodennosti (21. 3.) a spadají na neděli po prvním jarním úplňku. Velikonoční pondělí letos připadá na 1. duben.   

2. Zvyky

Pletení pomlázky z vrbových proutků k Velikonocům neodmyslitelně patří. Chlapci ji ozdobí stuhou a ráno na Velikonoční pondělí vyráží koledovat. Více přitom chodí koledníci na Moravě, kteří také častěji navštěvují i své sousedky. „Ukázalo se, že při průměrné obchůzce muži dostanou zhruba 8 kusů vajec a 6 panáků alkoholu. Výslužka ale také často záleží na tom, v jaké části České republiky se koledníci nachází – na Moravě ženy častěji nalévají alkohol, v Čechách zase spíše rozdávají vejce,“ komentuje výsledky online panelu výkonný manažer Ery      a Poštovní spořitelny Libor Svoboda. Najdou se ale i rodiny, kde muži dostanou beránka, drobné sladkosti nebo mašle. Výjimkou nejsou ani peníze.  Pouze 17 % domácností nemá pro koledníky připraveno vůbec nic. Velikonoční svátky oslaví doma tři čtvrtiny respondentů. Ti ostatní „někam vyjedou“. Nejčastěji na svou chatu, chalupu nebo na hory, aby si užili ještě poslední zimní radovánky. Za dovolenou, ať už v tuzemsku nebo                    v zahraničí, v průměru plánují utratit 2165 Kč na osobu.

Rada navíc: Tradice a zvyky spojené s Velikonocemi můžete poznávat i v rámci návštěv lidových slavností, trhů či jarmarků. Seznam akcí naleznete například na www.ceskevylety.cz.

3. Velikonoční nákupy

V rámci velikonoční výzdoby si lidé do svých domácností nejčastěji kupují čokoládové zajíčky nebo dekorativní předměty na stůl. Zhruba třetina kupuje i velikonoční ubrousky nebo květiny. „Za výzdobu svého bytu lidé utratí v průměru 365 korun. Potraviny a nápoje na velikonoční svátky pořídí v průměru za 750 korun,“ komentuje spotřební chování Čechů Libor Svoboda. V některých rodinách se o Velikonocích dodržuje tradice nákupu alespoň jednoho nového kusu oblečení „aby nás beránek nepokakal“. Tato tradice stojí průměrnou domácnost zhruba tisícikorunu. Téměř 60 % dotázaných ji ale nedodržuje. Častěji jsou to obyvatelé Moravy.

Rada navíc: Pokud se vám právě někam rozkutálely peníze připravené na velikonoční nákupy tak nezoufejte. Využít můžete bezúročnou půjčku v podobě Era kreditky, kterou lze platit jak v kamenných obchodech, tak na internetu. Navíc takto pořízené zboží je chráněno proti odcizení, poškození nebo zničení a vztahuje se na něj prodloužená záruční doba.

4. Jarní úklid

Polovina oslovených hospodyněk se ještě před příchodem velikonočních svátků vrhá na důkladné gruntování celého bytu. Mezi nejméně oblíbené práce patří žehlení, mytí oken a utírání prachu. „Jen 15 % oslovených by uvažovalo o najmutí profesionální úklidové firmy. V průměru by byli lidé ochotni zaplatit za takovéto služby 260 korun za hodinu, někteří by však ze svých peněženek vytáhli i tisícovku,“ doplňuje Libor Svoboda. Více než 40 % Čechů si s jarním úklidem hlavu vůbec neláme.

Rada navíc: Při úklidu nezapomeňte na zlaté pravidlo: Berte gruntování s nadhledem a nebuďte puntičkáři, vždyť daleko důležitější je rodinná pohoda!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…