AMSP ČR: Rekonstrukce státu

12.03.2013 15:55

Dneškem startuje projekt Rekonstrukce státu, jehož cílem je prosadit do konce tohoto volebního období řadu opatření v legislativě, která mají napomoci zlepšení tíživé situace v naší zemi v oblasti korupce. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) se k tomuto projektu připojuje.

AMSP ČR: Rekonstrukce státu
Foto: AMSP ČR
Popisek: AMSP ČR

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR dlouhodobě usiluje o zvýšení transparentnosti a omezení možností korupce nejen v oblasti veřejných zakázek, ale v oblasti podnikání obecně. Byli to právě podnikatelé, kteří se v rámci průzkumu provedeného Asociací v únoru 2010 vyjádřili velmi kriticky k rozbujelé korupci v oblasti veřejných zakázek a vyvolali tak všeobecnou diskusi na téma transparentnosti. O skutečnosti, jak je společnost a veřejná sféra prorostlá korupcí, vypovídá odpověď 60 % respondentů, kteří se vyjádřili, že veřejnou zakázku není možné získat bez provize nebo úplatku. Téměř polovina (44 %) podnikatelů by byla ochotna veřejně vystoupit v případě, že se dozvědí o korupčním jednání, i když to pro ně znamená velké riziko ohledně šancí na další zakázky. Průzkumu se zúčastnilo 547 respondentů - majitelů malých a středních firem s 5-250 zaměstnanci z oborů průmysl, služby a stavebnictví z celé České republiky. Vzorek oslovovaných firem byl stanoven dle odborné metodiky ČSÚ. Dotazník byl sestaven ve spolupráci s protikorupční organizací Transparency International Česká republika. S celým průzkumem se můžete seznámit na webu AMSP ČR  http://www.amsp.cz/4-pruzkum-amsp-cr-nazory-podnikatelu-na-korupci .

S cílem tuto situaci změnit se Asociace podílela jak na práci expertní skupiny pro transparentní veřejné zakázky, tak i na vytváření Platformy pro transparentní veřejné zakázky a Koalice pro transparentní podnikání, jichž je členem.

AMSP ČR uvítala možnost stát se partnerem projektu Rekonstrukce státu a podporuje všechna níže uvedená opatření navržená v rámci projektu, neboť jsou plně v souladu se zájmy podniků a živnostníků, které Asociace jako své členy zastupuje a hodlá je do projektu zapojit v co nejvyšší míře, a to:

1.Průhledné financování politických stran a volebních kampaní
2.Elektronická majetková přiznání ke dni nástupu do funkce
3.Smlouvy na internetu
4.Zrušení anonymních akcií
5.Odborné nominace do dozorčích rad
6.Odpolitizování státní správy
7.Státní zastupitelství bez politických zásahů do vyšetřování
8.Průhledný legislativní proces
9.Rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ

„Firmy už nebaví fungovat v korupčním prostředí. Všudypřítomná organizovaná korupce neničí jen právní stát, ale je v rozporu s ideou volného trhu, kde má rozhodovat kvalita a cena, nikoliv úplatky. Kvalitní legislativa, kterou Rekonstrukce státu navrhuje, významně omezí možnosti přihrávat zakázky svým oblíbeným firmám a zpětně pak z úplatků financovat volební kampaně,“ uvádí Eva Svobodová, generální ředitelka AMSP ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AMSP ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…