SPELOS: Provozovatelé loterií odvedou státu za rok 2012 cca 10 miliard korun

17.03.2013 20:03

Provozovatelé loterií a jiných podobných her odvedli za rok 2012 do veřejných rozpočtů k dnešnímu dni celkem 7,6 miliard Kč, a to formou loterní daně, která byla zavedena novelou loterního zákona v lednu 2012. Z této částky získaly obce celkem 5,7 a stát 1,9 miliard korun.

SPELOS: Provozovatelé loterií odvedou státu za rok 2012 cca 10 miliard korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

Další stovky milionů pak představují neuplatněná DPH (pozn. loterní společnosti si nemohou uplatňovat DPH. To znamená, že každý nákup zboží a služeb se jim prodražuje o dalších 21 %) a také standardní daň z příjmů právnických osob, kterou provozovatelé nově odvádějí. Celkové odvody se tak budou blížit k deseti miliardám korun. Přesné údaje budou známy ke dni 30. 6. 2013.

„Očekávali jsme, že příjmy státního i obecních rozpočtů budou ještě vyšší. Nicméně velkou roli zde sehrály neuvážené regulační vyhlášky, které některá města přijala. Nejen, že se tímto krokem připravují o spousty peněz a vytlačují odsud legální podnikatele, ale především otevírají prostor nelegálním provozovatelům. Ti si jako místo svého působení vybírají především místa s nulovou tolerancí k hazardu a dávají o sobě vědět čím dál častěji,“ uvedl Petr Vrzáň, výkonný ředitel SPELOS.

Provozovatelé loterií a jiných podobných her jsou nejen jedním z největších přispěvatelů do veřejných rozpočtů. Jsou také významným zaměstnavatelem. Jen členové sdružení SPELOS přímo zaměstnávají více než 5 tisíc zaměstnanců. Na provozování loterií jsou však v rámci dalších subjektů, jako jsou restaurační zařízení, závislé další desítky tisíc zaměstnanců. Podle průzkumu sdružení SPELOS může jít až o 45 tisíc lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPELOS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec