Vyžadujme právo znát, co naše jídlo obsahuje

14.03.2013 12:50

Bezpečné výrobky, dostatek informací o nich a možnost volby z řady produktů – jen několik bodů, které jsou zmiňovány v souvislosti s právy spotřebitelů a zítřejším Světovým dnem spotřebitelských práv. Ekologičtí zemědělci letošní výzvu k nastolení okamžité spotřebitelské spravedlnosti vnímají jako nutnost zvýšit informovanost českých konzumentů.

Vyžadujme právo znát, co naše jídlo obsahuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Biopotraviny, produkty ekologického zemědělství, jsou řadou spotřebitelů vnímány jako něco výstředního, nezvyklého. A přitom je tomu zcela naopak.

Přirozeným způsobem vyrobené jídlo měly všechny generace našich předků, vyjma těch posledních. „Používání průmyslové chemie v zemědělství se týká jen posledního století. Do té doby vlastně všichni lidé jedli biopotraviny. Nejsou tedy ničím výjimečným, ničím, co bychom měli považovat za módu posledních let,“ říká Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Podle ní jsou biopotraviny zdaleka nejbezpečnějšími na trhu. Mají totiž za sebou nejdelší „klinickou studii“ provedenou na lidské populaci.

Každý spotřebitel by měl zvážit, jak využívá svého práva volby. „Důvěřuje-li jídlu z potravinového řetězce, které může být kontaminovaného geneticky modifikovanými organismy v  krmivu hospodářských zvířat, pesticidy a dalšími látkami, které lidstvo zná jen pár desítek let, nechť si je zvolí. Je však nutné, aby zákazníci byli dostatečně informováni, což se v plné míře neděje. Na kelímku jogurtu se nedozvíte, čím byly dojnice, z jejichž mléka je vyroben, krmeny. A to je špatně,“ uvádí příklad Kateřina Nesrstová.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců pozitivně vnímá některé změny ve společnosti. Zájem lidí vědět, co potraviny obsahují, jak byly vyráběny a odkud pochází, pomalu stoupá. Svědčí o tom rozkvět farmářských tržišť i poptávka na farmách s prodejem ze dvora. Nyní je nutné podpořit zájem běžných konzumentů o získávání informací a poskytnout jim je. „Začínáme u sebe, v biosektoru. Připravili jsme soubor rad pro nakupující na farmářských tržištích. Zde zdaleka ne všechno zboží pochází z certifikované ekologické produkce a ne všichni zákazníci to vědí,“ sdělila Kateřina Nesrstová. Desatero rad, jak nakupovat biopotraviny na tržišti je dostupných na www.pro-bio.cz

Další významný krok bude následovat. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců připravuje změny označování biopotravin. „Zaručí, že české logo pro biopotraviny bude označovat ty výhradně tuzemské,“ uzavřela Kateřina Nesrstová.  Nová pravidla pro užívání českého štítku (tzv. „biozebry“) by měla začít platit v roce 2014.

Jak nakupovat BIO na farmářských trzích a nechat se napálit?

1.Mějte na paměti, že na farmářských trzích se vedle sebe prodávají jak produkty konvenčního zemědělství, tak bioprodukty. Nepoužívání pesticidů, či chemických hnojiv mohou garantovat jen farmáři v režimu ekologického zemědělství. Jsou-li potraviny prodávány s označením bio, musí splňovat přísná zákonem daná pravidla, která jsou pravidelně kontrolována.

2.Proklepněte si znalosti trhovce. Zeptejte se na farmu, odkud biopotraviny pochází. Nechte si pole či pastviny třeba ukázat na mapě v chytrém telefonu. Doma si pak ve veřejném registru půdy na internetu můžete ověřit, zda ta místa jsou v ekologickém režimu a výrobky mohou být označovány jako bio.

3.U ovoce a zeleniny vycházejte z toho, co v daném období roku dozrává. Pokud si nejste jisti, zeptejte se prodejce na odrůdy nabízených výpěstků. Bude-li prodejce tápat, buďte obezřetní. Bude-li se vám prodavač snažit vysvětlovat, že zboží bylo produkováno ekologicky, i když farma není jako ekologická registrována, mějte na paměti, že jeho slova nijak nezkontrolujete.

4.U mléka, mléčných výrobků a sýrů se ptejte po původu suroviny. Zda mléko pochází z jedné nebo více farem a kde je zpracováváno.  Na internetu se můžete na stránkách ministerstva zemědělství ujistit, že se jedná o registrovaný subjekt pro ekologické zemědělství. Pozor, i když může být zemědělec registrován, nemusí to platit pro veškerou jeho produkci (např. kravské mléko má bio certifikované, ale ovocné jogurty z něj vyrobené už být bio nemusí, není-li použito ekologicky vypěstované ovoce).

5.Masné výrobky bývají vyrobené z více surovin - maso, koření atd. Vyzvídejte, jak a kde se daný produkt vyrábí. Ptejte se na zvířata, jejichž maso bylo ve výrobku použito. Prodávají-li na trhu sami farmáři, či jejich zaměstnanci, rádi vám řeknou, jaká plemena na farmě chovají, kde se pasou, jak se poráží atd. Pokud se nic z toho nedozvíte, přemýšlejte proč asi.

6.Pečivo na trzích láká ke koupi. Neplaťte však více, nevíte-li jistě, zda je opravdu bio. Zeptejte se na složení výrobků. Nejen mouka musí být bio, ale např. u koláčů musí být bio i tvaroh, máslo, ovoce, marmelády nebo cukr.

7.Kupujete-li med v kvalitě bio, buďte ve střehu. Včelstva, jejichž med může být certifikován jako bio, musí být umístěna daleko od konvenčních polí a městských sídel. Takových lokalit u nás moc není; navíc včelí produkty prodávané na trhu by měly být od včelstev ve stejném kraji jako trh. Takže uprostřed Prahy "biovčelstva" potkáte jen stěží.

8.Nejste-li si jistí, zda nejste klamáni, zeptejte se jasně: „Je tato biopotravina certifikována?“

9.Pokud se bude prodejce vytáčet a neodpoví, že jej certifikoval KEZ, ABCERT, BIOKONT či Bureau Veritas, požadujte ukázání certifikátu. Těm, kdo by se vás snažili podfouknout a jako bio prodat potraviny, které certifikovány nejsou, hrozí pokuta až milion korun.

10.Mnoha problémům, např. s reklamací, předejdete, pokud si na zakoupené biopotraviny necháte vystavit stvrzenku.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců (dále jen Svaz PRO-BIO) je jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství. Hlavním posláním Svazu PRO-BIO je prosazovat v ČR ekologické zemědělství jak v intenzivních, tak extenzivních produkčních oblastech. Důležitou součástí činnosti je propagace biopotravin, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců. Svaz PRO-BIO spolupracuje s Ministerstvem zemědělství ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR a také s významnými zahraničními svazy i výzkumnými ústavy a je členem mezinárodní asociace IFOAM EU. Svaz PRO-BIO je občanské sdružení (nestátní nezisková organizace). PRO-BIO  Svaz ekologických zemědělců v současné době sdružuje 615 ekologických zemědělců, 68 bioprodejen a 220 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu je v Šumperku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…