HK ČR: Libye nabízí nové exportní příležitosti

17.03.2013 9:50

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) spoluorganizovala s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Velvyslanectvím ČR v Libyi seminář zaměřený na obchodní příležitosti a podnikatelské prostředí v Libyi. Zájem o informace týkající se nových obchodních příležitostí pro české exportéry na tomto specifickém trhu projevilo téměř 50 zástupců firem.

HK ČR: Libye nabízí nové exportní příležitosti
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Seminář zahájil náměstek ministra zahraničních věcí Tomáš Dub: „Cílem tohoto semináře je povzbudit české exportéry ve vstupu na libyjský trh, který se dal v posledních měsících výrazným způsobem do pohybu. Znalost bezpečnostní situace tohoto teritoria je samozřejmě zásadní podmínkou pro jakékoliv obchodní operace a může být z pohledu exportérů snažících se na tento trh proniknout určitou překážkou, nicméně Česká republika má v Libyi dobré jméno a obchodní spolupráci mezi ČR a Libyí jsou nakloněni i tamní vládní činitelé.“ Na specifika libyjského trhu upozornil i viceprezident HK ČR Josef Cílek. „Diskutované teritorium je z hlediska obchodní činnosti složitější. Obrat a činnost v posledních dvou letech prudce klesla. Situaci v Libyi je i nadále potřeba vnímat reálně, nicméně vzhledem k jejímu stávajícímu uklidnění je načase navázat nové obchodní kontakty s libyjskými protějšky. Libye má největší zásoby ropy v Africe. České firmy mohou navázat efektivní spolupráci v zemědělství, dále v oblasti energetiky a těžby nerostných surovin, ve stavebnictví, či v potravinářství,“ řekl viceprezident Cílek. K větší aktivitě českých exportérů ostatně vybídl i vedoucí ekonomického úseku Velvyslanectví ČR v Libyi Juraj Melioris.

Do konce roku 2013 hodlá Libye uspořádat celkem 6 velkých mezinárodních výstav a veletrhů zaměřených na infrastrukturu či zdravotnictví a potravinářství. Ve dnech 19. - 23. května 2013 se v Tripolisu uskuteční 9. Mezinárodní veletrh Libya Build zaměřený na zemědělství a stavebnictví. Při této příležitosti má HK ČR v plánu realizovat další ze svých zahraničních podnikatelských misí a podpořit tak český export.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…