ČEZ: Zábavnější hodiny fyziky? Pedagogové poznali nové učební metody

24.03.2013 8:40

Místo za katedru včera zamířilo 25 pedagogů ze severomoravských základních a středních škol do školních lavic. Na celodenním vzdělávacím semináři pořádaném Skupinou ČEZ se v Přerově seznamovali s moderními metodami výuky přírodovědných předmětů i zajímavými fyzikálními experimenty. Program zajistila pro vyučující zdarma Skupina ČEZ v rámci svého vzdělávacího programu.

ČEZ: Zábavnější hodiny fyziky? Pedagogové poznali nové učební metody
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Vyučovat fyziku a další přírodovědné předměty zábavněji a názorněji – takové byly cíle vzdělávacího semináře pořádaného včera v Přerově. Načerpat inspiraci pro výuku přijelo celkem 25 pedagogů nejen z přerovských škol, ale také z Kroměříže, Otrokovic, Kojetína, Hranic a Hustopečí nad Bečvou. Během dopoledního programu si mohli učitelé prakticky vyzkoušet moderní výukové metody, např. jak děti naučit lépe porozumět čtenému textu, jaké jsou netradiční možnosti hodnocení žáků, jak s nimi pracovat ve skupině. „Přilákala mě možnost dozvědět se nové věci a naučit se jiné než běžné výukové metody,“ říká Miroslava Burešová, která na seminář přijela ze Základní školy v Brodku u Prostějova. Doplňuje ji Miroslav Kovařík, vyučující fyziku na Základní škole v Kojetíně: „Chci se dozvědět více o výukových materiálech využitelných v hodinách fyziky.“ Odpolední část semináře nabídla prakticky zaměřenou Fyzikální dílnu. Účastníci se stali „experimentátory“ a sami pod vedením lektora připravovali jednoduché, ale zároveň efektní fyzikální pokusy. Přínos této části semináře ohodnotila Jana Mrvová ze Základní školy Svisle v Přerově: „Učím fyziku a ve svých hodinách se snažím dělat co nejvíce pokusů a zapojit do nich i děti. Určitě se mi budou hodit návody na zajímavé experimenty z tohoto semináře.“

Seminář pro pedagogy připravila energetická společnost ČEZ. „Dobře si uvědomujeme, že fyzika je pro některé děti obtížným předmětem. Na seminářích proto nabízíme pedagogům návody, jak podat výuku atraktivně a současně jak žáky naučit co nejvíce. Osmiletá zkušenost s těmito semináři potvrzuje, že tuto aktivitu pedagogové velmi vítají,“ doplňuje Marie Dufková, vedoucí vzdělávacího programu ČEZ. Na Moravě se podobné semináře doplněné o fyzikální experimenty nebo exkurzi do elektrárny letos uskutečnily v Ostravě, Dětmarovicích, Hodoníně, Brně a v Přerově.

Vzdělávací program založila energetická společnost ČEZ před 20 lety s cílem zvýšit zájem mládeže o studium technických oborů a v budoucnu případně o zaměstnání v této oblasti. Učitelům nabízí účinnou pomoc při zapojování fyzikálních témat do školních vzdělávacích programů. V roce 2006 získaly semináře vzdělávacího programu společnosti ČEZ akreditaci Ministerstva školství a tělovýchovy ČR. Veškeré vzdělávací aktivity jsou poskytovány bezplatně nebo za symbolické ceny. ČEZ je jedinou českou průmyslovou společností, která poskytuje tak dlouhodobý program na podporu vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…