HK ČR: Opožděné platby mají významný dopad na finanční řízení českých podniků

22.03.2013 16:10

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) byla tím, kdo vyvolal v České republice debatu nad problematikou opožděných plateb.

HK ČR: Opožděné platby mají významný dopad na finanční řízení českých podniků
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

 

Na potřebu legislativně upravit směrnici 2000/35/ES a účinně bojovat s opožděnými platbami, které často stojí za druhotnou platební neschopností firem, upozorňoval Petr Kužel, prezident HK ČR, Güntera Verheugena, eurokomisaře pro podnikání již v letech 2004-2009. Z tohoto důvodu HK ČR uvítala v únoru roku 2011 přijetí Směrnice 2011/7/EU o postupu proti opožděným platbám, která směrnici 2000/35/ES reviduje, a požadovala její co nejrychlejší transpozici do českého právního řádu. Termín pro transpozici směrnice, který byl stanoven na 16. března 2013, však ČR propásla.
 
Směrnici v plném rozsahu transponuje novela obchodního zákoníku, která byla tento týden projednána ve druhém čtení Poslanecké sněmovny. HK ČR však dále apeluje, aby dalším průběhem legislativního procesu prošla tato novela co možná nejrychleji. „V Evropě každý den zkrachují desítky malých a středních podniků, a to proto, že jim nejsou proplaceny faktury. Tím pádem ubývá pracovních míst, obchodní příležitosti nejsou využity, firmy ztrácí čas, peníze a v neposlední řadě dochází i k zhoršení vztahů se zákazníky,“ říká Petr Kužel, prezident HK ČR.
 
Podle Směrnice musí orgány veřejné správy za dodávky zboží a služeb zaplatit do 30 kalendářních dnů nebo ve výjimečných případech do 60 dnů. Zákonná lhůta v obchodních transakcích mezi podniky činí také 30 dní, smluvní lhůta splatnosti však může být delší. Neměla by ale překročit 60 kalendářních dnů, pokud nejsou ve smlouvě výslovně dohodnuty jiné podmínky a za předpokladu, že to vůči věřiteli není hrubě nespravedlivé. „Směrnice dále zavádí automatický nárok účtovat úrok z prodlení a zvyšuje samotné sazby úroku. Rovněž stanovuje maximální dobu trvání přejímky zboží nebo služeb,“ zmiňuje Petr Kužel.
 
Podle informací HK ČR se platební morálka firem napříč Unií značně liší. Jižní země, na rozdíl od severských zemí, se potýkají s nadprůměrnou délkou splátek. Například v Řecku byla v roce 2010 jen polovina faktur splacena během 90 dní. V některých zemích jako například Itálie, Řecko či Španělsko jsou průměrné doby splatnosti podnikatelům ze strany orgánů veřejné správy velmi vysoké - 180, 174 a 160 dní. Estonsko a Finsko jsou jediné dvě evropské země, kde veřejné orgány hradí své závazku vůči soukromému sektoru ve 30 denní lhůtě. Podle aktuálních informací EUROCHAMBRES je konkrétně v České republice průměrná doba úhrady 45 dnů.
 
„Jak již zmínil místopředseda Evropské komise Antonio Tajani, špatná platební morálka firem musí skončit. Je nejvyšší čas zásadně podpořit malé a střední podniky v tomto nelehkém období a převést směrnici o opožděných platbách do českých právních předpisů co nejrychleji, čímž dojde k nastartování návratu hospodářského růstu, neboť právě podnikatelé tvoří páteř české ekonomiky,“ apeluje prezident Kužel.
 
HK ČR oceňuje aktivitu Evropské komorové sítě EUROCHAMBRES, jejíž je členem, která v měsíci březnu spustila intenzivní komunikační kampaň nazvanou „30 max“, v rámci které navrhuje proti opožděným platbám z výše uvedených důvodů intenzivně bojovat a vyhlásit jim nulovou toleranci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…