VZP: Je pravý čas požádat o svůj přehled zdravotní péče

24.03.2013 9:50

Zajímá vás, kolik stála zdravotní péče, kterou jste čerpali v loňském roce, a chcete případně své pojišťovně pomoci odhalit nesrovnalosti? Pokud chcete mít kompletní údaje o zdravotní péči, která na vás byla vykázána a pojišťovnou uhrazena, je pravý čas podat si žádost právě teď.

VZP: Je pravý čas požádat o svůj přehled zdravotní péče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

 

Na vyžádání pojištěnce je zdravotní pojišťovna povinna písemně mu poskytnout jedenkrát ročně formou výpisu z osobního účtu údaje o hrazených službách uhrazených za něj v období posledních 12 měsíců, včetně zaplacených regulačních poplatků a doplatků za částečně hrazené léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely za toto období. Podle těchto dat si každý může zkontrolovat, zda „na jeho rodné číslo“ vyúčtovaná zdravotní péče byla skutečně poskytnuta a je tedy oprávněně uhrazena.
 
Pro lepší orientaci je nejlepší žádat o přehled úhrad zdravotní péče a zaplacených regulačních poplatků a doplatků vždy za celý kalendářní rok. Začátkem roku však ještě mohou pojišťovně přicházet údaje ze zdravotnických zařízení, které je třeba zpracovat. Proto vám vaše zdravotní pojišťovna může data poskytnout s jistým časovým odstupem. Ve Všeobecné zdravotní pojišťovně jsou nyní přehledy vykázané a uhrazené zdravotní péče za celý rok 2012 již k dispozici.
 
O vystavení přehledu můžete požádat na kterémkoli klientském pracovišti VZP a dostanete ho na počkání. Vytisknout si a vyplnit jednoduchou žádanku (ke stažení níže) můžete i předem, případně ji můžete vyplněnou poslat na příslušné pracoviště VZP ČR. Na klientském pracovišti může převzít každý pojištěnec jen svůj vlastní přehled, jinak musí k jeho převzetí mít ověřenou plnou moc. Pokud o přehled požádáte dopisem, pojišťovna vám ho připraví k vyzvednutí na přepážce nebo bezplatně zašle poštou.
 
Požádat můžete jen o svůj vlastní přehled nebo o vystavení přehledu za své nezletilé dítě. Vystavení přehledu úhrad zdravotní péče a zaplacených regulačních poplatků a doplatků za osobu zemřelou není možné.
 
Přehled lze zaslat i prostřednictvím elektronické komunikace, tzv. Portálu VZP. Jelikož se jedná o velmi citlivé údaje, mohou tuto službu využít pouze klienti, kteří s VZP ČR uzavřeli příslušný smluvní vztah. Více informací dostanete na přepážkách nebo na naší webové adrese.
 
Není všechno v pořádku?
 
Někteří z těch, kdo již dříve využili své právo vyžádat si přehled vykázané a uhrazené zdravotní péče a podílet se tak na kontrole, s překvapením zjistili, že jejich zdravotní pojišťovna zaplatila za něco, co ve skutečnosti provedeno nebylo. Co v takovém případě dělat? Určitě co nejdříve informovat svoji zdravotní pojišťovnu, která tuto záležitost prošetří. Bohužel, ochota pojištěnce komunikovat v takovém případě se zdravotní pojišťovnou není vysoká. Obávat se, že „si to rozházíte“ se svým panem doktorem, ale nemusíte – VZP provádí kontroly ve zdravotnických zařízeních běžně a na základě nejrůznějších podnětů.
 
Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…