SP ČR: Důvěra v ekonomiku - nadále pod bodem mrazu

31.03.2013 20:03

I v březnu převládal mezi podnikateli pesimismus, ani v příštích měsících by se podle nich situace neměla obráti k lepšímu.

SP ČR: Důvěra v ekonomiku - nadále pod bodem mrazu
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

 

Oteplení se ani v březnu nekoná. Mráz se sice zmírnil, ale to je vše. Nejde přitom jen o počasí, ale o celkovou důvěru v domácí ekonomiku, která se v březnu jen nepatrně zvýšila o 0,2 bodu. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně takřka nezměnil.
 
„Saldo indikátoru důvěry v průmyslu za březen zůstává na stejné negativní úrovni jako v únoru, tedy mínus 8,0. Jsou to mírně lepší hodnoty oproti přelomu roku, které představují zmírnění pesimismu a určitou stabilizaci v očekávání. Přesto se jedná stále o zápornou hodnotu,“ zhodnotil dnes ČSÚ zveřejněné údaje analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek.
 
Podstatné pro budoucí vývoj je, že podnikatelé v průmyslu neočekávají v následujících třech měsících žádnou podstatnou změnu k lepšímu. „Nejistá očekávání trvají již dlouho a současné prostředí stále nedává podněty k výraznějším rozhodnutím na úrovni firem. Navíc, opatrnost se může odrážet i skrze psychologický faktor v odpovědích, ovšem ani reálná čísla nezakládají příliš důvody pro příznivější odpovědi respondentů,“ uvedl Bohuslav Čížek s tím, že pesimismus může do jisté míry živit sám sebe.
 
Co se týká indikátoru spotřebitelské důvěry, ten se v březnu meziměsíčně zvýšil a vyšší je i v meziročním srovnání. Ze šetření mezi spotřebiteli vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců mírně snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. „V určitém smyslu lepší zprávou je meziroční i meziměsíční zlepšení indikátoru důvěry spotřebitelů. Nicméně saldo dosahovalo nadále značně negativních hodnot. Pozitivní změnu lze očekávat, pokud se potvrdí zlepšení důvěry a výsledků v Německu. Pro letošek se totiž očekává určitá stabilizace spotřeby domácností a poklesy soukromé poptávky by neměly být v úrovních roku 2012,“ poznamenal Bohuslav Čížek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…