Velikonoční svátky v programu Českého rozhlasu

28.03.2013 12:49

Tématu Velikonoc se budou průběžně věnovat ve svém vysílání všechny stanice Českého rozhlasu. Posluchači se dozví nejen o tradičních svátečních zvycích, ale mohou si poslechnout i rozhovory se zajímavými hosty nebo tipy na výlety, praktické rady i zprávy o stavu české dopravy během svátečních dnů.

Velikonoční svátky v programu Českého rozhlasu
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Český rozhlas Radiožurnál se bude věnovat historii i souvislostem velikonočních svátků například v pravidelném sobotním Křesťanském týdeníku. Stanice do programu zařadí informace o tradiční papežově velikonoční mši Městu a světu. 

Český rozhlas Dvojka připravil na velikonoční pondělí program složený z pravidelných pořadů všedního dne s nádechem Velikonoc, doplněný o pořady podtrhující sváteční charakter prvního dubnového pondělí. Slavnostní bohoslužba bude od 9.00 hodin vysílána přímým přenosem z Husova sboru Církve československé husitské v Mirovicích. Káže biskup Plzeňské diecéze Filip Štojdl.

Pondělní premiéra původní rozhlasové pohádky Radka Malého Matouš a mořská panna čeká na malé i velké posluchače ve 12.05 hodin. V příběhu o námořníkovi a jeho lásce k Poseidonově dceři hrají Anastázie Tomečková a Barbora Najdekrová. Režii měl Michal Bureš.

Večernímu programu bude dominovat přímý přenos charitativního koncertu Kuře na Dvojce projektu Pomozte dětem. Přímý přenos večera z Kavčích hor začne ve 20.00 hodin. Posluchači se mohou těšit na moderátory večera Marcelu Augustovou a Tomáše Hanáka, ale i na hudební vystoupení skupiny Kabát, Chinaski, Divokej Bill Tomáše Kluse, Xindla X a řadu dalších osobností a také na Petra Rychlého nebo Romana Vojtka, kteří svou účastí podpoří tento projekt.

Vysílání Českého rozhlasu Vltava nabídne ve velikonočním týdnu díla prodchnutá duchovní atmosférou tohoto období. V neděli je připraven ve 14.15 hodin Velikonoční komorní koncert - Záznam koncertu z kaple sv. Kingy v solném dole ve Wieliczce (Polsko). Velikonoční hudbu středověku v programu s názvem Crux (Kříž) zazpívají za doprovodu harfy členky souboru Peregrina s uměleckou vedoucí Agnieszkou Budzinskou-Bennet. V pondělí 1. 4. od 9.00 čekají posluchače Velikonoce na přání - Sváteční odpoledne podle výběru posluchačů bude uvádět Tomáš Černý, z dopisů posluchačů vybírat Jarmila Konrádová.

Zazní pořady, na které rádi vzpomínáte, skladby, texty a interpreti, které jste si sami vybrali. V 15.00 začne pořad Ikona psaná krví, který přináší nové pohledy na záhady Turínského plátna. Hovoří profesor Jan Royt, Mons. František Radkovský, biskup plzeňský a historik umění doktor Peter Kováč. Úryvky z knihy Hořké umučení pána našeho Ježíše Krista podle německé augustiniánské řeholnice, římskokatolické mystičky, vizionářky Anny Kateřiny Emmerichová čte Jana Doležalová. Část z úvahy emeritního papeže Benedikta XVI. přednese Jaromír Meduna. Připravila Marie Poláková.

Český rozhlas Plus připravil na neděli 31. března v 18.30 hodin Názory a argumenty - Velikonoce ve slovech. O utrpení. Připravily Květa Neradová a Jaroslava Tvrzníková.

Český rozhlas Rádio Wave doporučuje Pořad Hergot v neděli 31. 3. od 17.00 hodin.

Vedle Vánoc, které jsou koledami často otravné, mají i Velikoce svůj soundtrack, jen se o něm méně ví. Církevní tradice východu i západu vyprodukovala během let stovky hymnů, celé knihovny slavnostní liturgické hudby a vůbec muziky, která se snažila uchopit mnohoznačné finále Ježíšova působení zde na zemi. Hergot! tedy tentokrát přinese komentované ukázky sakrální hudby, zejména těch méně známých křesťanských tradic (Sýrie, Libanon, Etiopie, Írán, Egypt) a v závěru možná uslyšíte i to, jak zpívali někteří papežové 20. století.

Velikonoční svátky budou mít samozřejmě své místo i ve vysílání regionálních stanic. Posluchači zde najdou folklorní koncerty, rozhovory s pamětníky, lidovými umělci, témata duchovního rozměru svátků a mnoho dalšího.

Český rozhlas České Budějovice připravil na Boží hod velikonoční Dudáckou mši. Od 15.30 hod. přinese záznam jedinečné Dudácké mše Jaroslava Krčka, která měla světovou premiéru 25. srpna loňského roku v kostele sv. Markéty v rámci XX. Mezinárodního dudáckého festivalu ve Strakonicích. Vedoucí souboru Musica Bohemica Jaroslav Krček ji věnoval svému dlouholetému příteli, zanícenému folkloristovi, rozhlasákovi a dudákovi Zdeňku Bláhovi. Zdeněk Bláha též stanul jako hlavní interpret s Musicou Bohemicou na pódiu. K zajímavostem patří i prolínání latinského textu s českým. V pondělí pak posluchači od 9.30 hod. uslyší relaci Velikonoce na Doudlebsku. Zatímco většina z nás očekává koledníky až na Velikonoční pondělí, v Doudlebech nedaleko Českých Budějovic  chodí děti s řehtačkami už od Zeleného čtvrtku. Nahrazují tak hlas zvonů, které touto dobou „odlétají do Říma“. Doudlebské děti tak spontánně zachovávají velmi starou tradici. Při návštěvě zdejší obce se setkáme s pamětníky, místním kronikářem Janem Šimánkem a  prohlédneme si velkou kostelní řehtačku. Děti budeme doprovázet při obchůzce a možná i my dostaneme malované vajíčko.

Na vlnách Českého rozhlasu Sever si můžete po 15té hodině poslechnout jednu z povídek amerického spisovatele Ambrose Bierce, autora hororů a fantaskních příběhů s překvapujícím vyzněním, považovaného za následníka E. A. Poea.  Jeho povídku „Můžou se takové věci skutečně stát?“ upravil Michal Mašek, ve své vlastní režii účinkuje Petr Horák.  A po půl čtvrté už Slávka Brádlová odhalí další z utajených pokladů na severočeských hradech a zámcích - tentokrát se vypravíme na hrad Grabštejn.

Český rozhlas Hradec Králové zamíří v neděli v 10.00 hodin na návštěvu k loutkáři Josefu Kroftovi u příležitosti jeho 70. narozenin a jeho sobotního ocenění cenou Thálie za mimořádné mistrovství v oboru loutkářství.

Český rozhlas Plzeň se na velikonoční pondělí od 7.00 hodin ve velikonočním speciálu Křesťanského vysílání vypraví do Burgundska.  Už více než 70 let působí v burgundské vesničce Taizé křesťanská komunita, kterou znají tisíce lidí po celém světě díky jejím písním a modlitbám. Do Taizé se však také jezdí, aby se zde člověk ztišil a mohl promlouvat s Hospodinem. S tímto cílem se sem vypravil i host sváteční Křesťanské vlny Pavel Bláha. Rozhovor s ním připravil Petr Vaďura.

Další společné vysílání Českého rozhlasu Brno, Olomouc a Ostrava v rámci cyklu Moravský rok je připraveno na sobotu 30. března od 10.05 hodin. Tentokrát ze zámku v jihomoravských Bučovicích. Pořadem provede redaktorka ČRo Brno Marcela Vandrová. Cyklus Moravský rok vysílají moravské stanice Českého rozhlasu společně už třetím rokem, letos budeme jeho prostřednictvím poznávat v přímých přenosech hrady a zámky na Moravě (v předchozích letech to byly tradiční lidové zvyky a moravská lidová gastronomie).

Řadu dalších pořadů s velikonoční tématikou chystají i ostatní stanice Českého rozhlasu. Informace o jejich vysílání i vysílacích frekvencích naleznete na webových stránkách rozhlas.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…