Talichovo kvarteto připomene 130 let od narození dirigenta Václava Talicha jediným českým koncertem

28.03.2013 16:20

Talichovo kvarteto připomene svým jediným samostatným koncertem v Česku 130 let od data narození dirigenta Václava Talicha a samotnou uznávanou tradici českých hudebních kvartet ve světě.

Talichovo kvarteto připomene 130 let od narození dirigenta Václava Talicha jediným českým koncertem
Foto: Societatis Artists
Popisek: Talichovo kvarteto

Slavnostní událost pro téměř dvě stovky významných hostů se uskuteční 16. dubna v Mramorovém sálu pražského Clam-Gallasova paláce od 19:30 hodin.

Program nabídce smyčcová kvarteta Leoše Janáčka, Maurice Ravela nebo Antonína Dvořáka v podání souboru, v jehož čele stojí synovec slavného dirigenta Jan Talich. Součástí programu bude přednáška mistra houslaře Ivana Švýcarského o fenoménu Stradivari. Účastníci události si tak budou moci zblízka prohlédnout klasické italské hudební nástroje, které má Talichovo kvarteto zapůjčeny ze státní sbírky. K vidění budou například jediné housle A. Stradivariho z dílny J. Gagliana 1780 v hodnotě téměř sto milionů korun, na které hraje Jan Talich.

Dynastie Talichů a slavná tradice českých hudebních kvartet

Václav Talich (1883-1961) je nejznámějším členem proslulé muzikantské dynastie Talichů a jedna z nejvýznamnějších postav nejenom české hudební interpretační historie. Byl dirigentem, tvůrcem charakteristického zvuku a světové prestiže České filharmonie, propagátorem české hudby, houslovým virtuózem a v neposlední řadě pedagogem. V roce 1945 byl Talich obviněn z kolaborace s nacistickými okupanty a na sedm týdnů uvězněn. Po dobu úřadování Zdeňka Nejedlého ve funkci ministra školství, věd a umění byl perzekuován a nemohl vystupovat. Nahrávat po roce 1948 mu bylo dovoleno s odůvodněním, že Supraphon z obchodních důvodů nutně potřebuje Talichovo jméno pro prodej v zahraničí. Talichovy nahrávky jsou dodnes oceňovanými skvosty po celém světě.

Osobnost Václava Talicha zásadně ovlivnila následující generaci českých hudebníků. Jméno Talich a česká smyčcová interpretační tradice jsou velmi úzce spjaty. Skvělý houslista Václav Talich, spolužák Kubelíka, účinkoval se slavným Českým kvartetem na druhé viole, v rámci této zkušenosti poznával práci kvarteta na zkouškách, zásady a způsoby interpretace hudby nejrůznějších stylových období. Zkušenost z Českého kvarteta ho doprovázela celý život.

Václav Talich vychoval a ovlivnil mnoho hudebníků, kteří pak navázali na slavnou tradici Českého kvarteta. Z těchto řád vzešlo slavné Smetanovo kvarteto, Vlachovo kvarteto, Kvarteto města Prahy a jejich následníci Ponochovo, Pražákovo a také Talichovo kvarteto založené v roce 1964 Talichovým synovcem Janem Talichem.

Jan Talich a Talichovo kvarteto

Houslista, dirigent a pedagog Jan Talich

Vystudoval Pražskou konzervatoř a poté absolvoval AMU ve třídě Václava Snítila. Stipendium na další studium obdržel nejprve v USA u Shmuela Ashkenasiho a poté na anglické Guildhall School of Music u Yfraha Neamana. V roce 1989 získal první cenu v Mezinárodní houslové soutěži Václava Humla v Záhřebu, čímž odstartoval svoji mezinárodní sólovou dráhu. Jako sólista i komorní hráč vystoupil Jan Talich s orchestry po celé Evropě (Paříž, Birmingham, Londýn, Brusel) i v USA.

Jeho diskografie zahrnuje jak recitály s klavírem (česká hudba), tak sólové koncerty s orchestrem (Beethoven, Mozart). Jeho poslední sólovou nahrávkou je Šostakovičova houslová sonáta a CD inspirované cikánskou hudbou s cimbálem a Talichovým komorním orchestrem. Pravidelně vyučuje na mistrovských kurzech doma (od roku 1996 v Telči) i v zahraničí – Izrael, Francie (Prades, Toulon, Conservatoire Supérieur v Paříži) a v mnoha dalších zemích Evropy a USA. V roce 1992 založil Talichův komorní orchestr (TKO) dnešní Talichovu komorní filharmonii (TKF)jíž je uměleckým ředitelem. Pod jeho vedením orchestr nahrál četné nahrávky. Jan Talich byl též zakládajícím členem Kubelíkova tria, s nímž vystupoval po celé Evropě a nahrál klavírní tria Dvořáka, Smetany, Suka a Nováka. V roce 1997 z tria odešel na místo prvního houslisty Talichova kvarteta, které patří mezi přední světová tělesa v tomto oboru.

Talichovo kvarteto

S Talichovým kvartetem již vystoupil na mnoha podiích v celém světě a dočkal se skvělé kritiky. Pravidelně vystupuje v tak známých evropských koncertních síních, jako je Wigmore Hall, Beethovenhaus, Hercules Sal, Concertgebouw, Chatelet, Théatre de Champs Élysées a Gaveau. Mezi místa jeho koncertování s kvartetem patří také slavné koncertní síně v USA i v Kanadě, včetně Carnegie Hall. Kvarteto jezdí pravidelně na turné do Japonska, Jižní Ameriky, Mexika či Jižní Koreje. Mezi jeho četné nahrávky patří většina známých českých kvartetů i komplet všech smyčcových kvartetů F. Mendelssohna a komplet komorní hudby (smyčce s klavírem) D. Šostakoviče. Mnoho jeho nahrávek bylo oceněno vydavatelskými časopisy Gramophone, Strad, Diapasson a Radio Bayern.

Jan Talich se v posledních letech stále více věnuje dirigentské činnosti nejen s Talichovým komorním orchestrem, ale je žádán jako hostující dirigent mnoha orchestry v České republice i v zahraničí. Od sezony 2008/09 je šéfdirigentem Jihočeské komorní filharmonie. V letošním roce absolvovalo Talichovo kvarteto úspěšné turné po Americe.

Hudební program slavnostní události

Čeští fanoušci klasické hudby se mohou těšit na vyšlechtěný zvuk smyčcových kvartet Leoše Janáčka, Maurice Ravela nebo Antonína Dvořáka v podání pokračovatelů slavné české hudební tradice Talichova kvarteta. Program události připomene charakteristickými skladbami odkaz Václava Talicha, ale také význam a rozsah současného předního hudebního tělesa Talichova kvarteta a tradici českých hudebních kvartet ve světě.

Leoš Janáček, smyčcový kvartet č. 1 „Kreutzer sonate“
Maurice Ravel, smyčcový kvartet F dur
Antonín Dvořák, smyčcový kvartet C dur, op. 61

Informace k události

Slavnostní událost je pořádána členy Talichova kvarteta a příznivců spolku podporujících současnou a klasickou kulturu, neziskové organizace Societatis Artists. Záštitu nad celou událostí udělil Magistrát hlavního města Prahy. Akce je pořádána pro 150 osob. Vstupenky na jediný samostatný koncert Talichova kvarteta je možné zakoupit prostřednictvím sítě Ticketportal. Slavnostní událostí provede šéfredaktor Českého rozhlasu 3 – Vltava, Lukáš Hurník.

Více informací k události na: www.talichuv-odkaz.cz

O iniciativě Societatis Artists

Poslání iniciativy Societatis Artists, o. s. je šíření, rozvoj a popularizace současné a klasické umělecké kultury a aktivní podpora konkrétních projektů současných talentovaných jedinců, napříč uměleckými obory v českém a mezinárodním měřítku.

Sdružení Societatis Artists dosahuje svých cílů pořádáním koncertů, výstav, sympozií, soutěží, workshopů, vzdělávací a publikační činností. Převážná část finančního výtěžku z výše uvedených aktivit slouží pro aktivní podporu konkrétních vybraných projektů současných talentovaných jedinců.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…