FLUKE: Co je vizuální infrateploměr?

31.03.2013 16:35

Měření teploty lze provádět několika typy přístrojů, od základních a jednoduchých, které zobrazují hodnotu aktuální teploty v jednom zprůměrovaném bodě, až po sofistikované termokamery s precizní optikou, které zobrazují celkový pohled na situaci a teplotní úroveň všech zobrazených bodů. Na trhu se však objevila nová kategorie přístrojů – vizuální IR teploměry. Co si lze pod tím představit a jak se odlišují od ostatních měřících přístrojů?

FLUKE: Co je vizuální infrateploměr?
Foto: Fluke
Popisek: Společnost Fluke Corporation

S novou kategorií přístrojů přišla společnost Fluke představením modelu VT02. Na první pohled se může VT02 snadno splést s konvenčním IR (infračerveným) teploměrem, jako například Fluke 62 MAX. Rozdíl se projeví až při pohledu na zadní stranu, kde místo pouhého zobrazení digitálních teplot je barevný displej a přístroj zobrazí termální obraz v kombinaci s vizuálním obrazem, podobně jako dražší termokamery.

Prvním rozdílem od větších přístrojů je, že vzhledem ke své malé velikosti postrádá zaostřovací optiku. Zaostření se tak provádí elektronicky funkcemi NEAR-FAR. Názorně to lze vidět na prvním obrázku, kde termální bod zobrazující 75,4°F (24,1° C) je umístěn nad psem, místo aby se prolnul. Jelikož pes nebyl do 9 cm od VT02, je zde vidět účinek paralaxy – kamera snímače teploty a kamera pro reálný obraz nebyly ve středu na stejném místě. V tomto případě volba FAR problém opraví.

Mimochodem, měřená hodnota 75°F (24,1°C) je správná, i když normální teplota psa se pohybuje okolo 100° F (36,6°C). Srst psa působí jako dobrý izolátor a je dobré si připomenout, že se měří vyzářená tepelná energie povrchu.

Klasické bezkontaktní teploměry

Bezkontaktní teploměry měří infračervené záření z oblasti v přední části zařízení, která se mění podle její vzdálenosti. Přístrojem interpretované výsledky jsou povrchové teploty. Snímaná teplota se měří v kruhu, který je dán kuželem mezi teploměrem a povrchem. Specifikace optického rozlišení pro infračervený teploměr pak popisuje, jak velký tento kruh bude. Například 10:1 znamená, že pro měření kruhu o velikosti jednoho centimetru je třeba vzdálenosti deseti centimetrů. Teplota je pak průměrem teplot uvnitř kruhu. Zatímco laserové body pomáhají najít střed měřené oblasti, vyžaduje nějakou praxi zjistit, jak velký prostor je tím měřeným průměrem. Zároveň nemusí být ihned patrné, která část z měřené oblasti je ta nejžhavější. Pomoci může přiblížení k povrchu, ale v řadě případů to není možné z hlediska bezpečnosti.

Termální snímky, tepelné mapy a infračervené prolnutí

Fluke představil termovizní produkty před několika lety. Tyto výrobky jsou infračervené kamery s vysokým rozlišením, které na displeji zobrazují variace teplot celé zobrazené plochy. S takovouto IR kamerou můžete rychle identifikovat problematické body, jinými slovy, vidíte tepelnou mapu měřeného objektu. Tepelná mapa se stává ještě více užitečná při sloučení s reálným obrazem měřené situace. Obdobný princip s nižším rozlišením je použitý i u VT02. Díky tomu, že je kromě IR jednotky vybaven také konvenční kamerou, umožňuje míchání vizuálního obrazu s tepelnou mapou, která má nastavitelnou intenzitu prolnutí.

Umožňuje tak rychlou a snadnou identifikaci, například horkých ložisek, elektrických jističů nebo netěsnosti u výfukového potrubí.

Příklad ze skutečného života

Správa budovy pravidelně zajišťuje, pomocí techniků údržby, aby nouzové osvětlení pracovalo správně, pokud budova přestane být napájena elektrickým proudem. S tímto úkolem pomohl technikovi VT02.

Technik správy budovy: Při kontrole se záměrně odpojí přívod elektrického proudu a provede se kontrola, zda všechny jednotky nouzového osvětlení fungují a dostatečně svítí. Problémem bylo, že u několika z nich došlo k rychlému poklesu intenzity světla až do jejich úplného vypnutí během prvních dvou minut po zapnutí. Prvním odhadem byla nutnost výměny baterií.

Jedno nouzové světlo nefungovalo správně už před simulovaným výpadkem, takže po jeho výměně jsem se pokusil určit povahu selhání. Po odstranění krytů jsem připojil napájení a zaměřil svou pozornost na desku napájecího zdroje. Na VT02 jsem použil nastavení NEAR, protože jsem měřil pouze několik centimetrů od desky.

Jak je vidět v infračerveném obrázku desky napájecího zdroje, červené oblasti zvýrazněné v centru obrázku měly teplotu asi 82 °F (cca 27,8°C), ale reálný tepelný bod byl v dolní části displeje. Pohled na uložený obrázek na mém počítači, pomocí Fluke SmartView softwaru, pak poskytl podrobnější informace.

Další vyšetřování odhalilo, že baterie v tomto přístroji měla zkratovanou buňku, což vedlo k většímu proudu v napájecím zdroji a k příliš nízkému napětí pro fungování světelných obvodů. Výměna zkratované baterie pak problém vyřešila.

Závěr

Vizuální infrateploměr je kombinací malého a odolného teploměru v kombinaci s funkcionalitou termální kamery. Díky příznivé ceně přístroje (16 960 Kč bez DPH) lze technikům údržby poskytnout silný nástroj pro rychlou a snadnou identifikaci případných problémů. Lze tak předejít vážnějším selháním technologických celků, které mohou být zapříčiněny nepřesným zaměřením teploty. Na displeji VT02 se problematická místa zobrazí na tepelné mapě a díky reálnému zobrazení je ihned vidět, v jaké části se teplota nalézá.

O společnosti Fluke

Společnost Fluke, založená v roce 1948, je významný světový výrobce kompaktních profesionálních elektronických měřicích přístrojů. Zákazníky společnosti Fluke jsou technici, konstruktéři, elektrikáři a metrologové, kteří instalují, vyhledávají poruchy a spravují průmyslové elektrické a elektronické vybavení nebo kalibrační procesy.

Fluke je registrovaná obchodní známka společnosti Fluke ve Spojených státech amerických a dalších zemích. Uvedené názvy existujících společností a produktů mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků. Další informace naleznete na webu společnosti Fluke.

Sledujte společnost Fluke na síti Facebook (www.facebook.com/flukeczsk).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…