ČEZ: Studenti si odnesli finanční odměnu za „zlepšováky“ v energetice

30.03.2013 19:20

Včera si v Praze převzali absolventi českých vysokých škol ocenění za nejlepší diplomové a doktorské práce.

ČEZ: Studenti si odnesli finanční odměnu za „zlepšováky“ v energetice
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Nejlepší práce v energetických a elektrotechnických oborech řešily aktuální technické problémy, např. modelování elektrických komponent vodíkového autobusu, procesy v solárních článcích, možnosti použití malých modulárních jaderných reaktorů v českých podmínkách, apod. Soutěžili mladí technici z ČVUT Praha, VUT Brno, Západočeské univerzity v Plzni, Technické univerzity Ostrava a České zemědělské univerzity. Vítězové si mezi sebe rozdělili finanční odměnu 150 000 Kč. Peníze použijí ke svému dalšímu vzdělávání.

Ve čtvrtek 28. března byly vyhlášeny výsledky již 15. ročníku soutěže o nejlepší diplomovou práci studentů s názvem „Cena ČEZ“. „Hledáme nová a perspektivní technická řešení v oblasti energetických zdrojů, přenosu a využití elektrické energie a samozřejmě také ty nejtalentovanější absolventy,“ vysvětluje cíl soutěže Marie Dufková ze společnosti ČEZ, koordinátorka vzdělávacího programu Svět energie, do něhož soutěž patří.

Jiří Tůma z ČVUT, člen odborné poroty, vyzdvihl fakt, že Cena ČEZ byla první soutěží svého druhu a je vzorem pro další podniky v podpoře talentovaných vysokoškoláků. „Je důležité, že se rozšiřuje počet fakult, jejichž studenti v Ceně ČEZ soutěží,“ řekl Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ, s nímž po skončení slavnostního předání cen finalisté živě besedovali o možnostech zaměstnání ve Skupině ČEZ. 

V diplomových pracích zvítězil Jiří Bednář z Českého Krumlova, který navrhl malou vodní elektrárnu, druhý byl Jakub Smejkal z Prahy s prací Výpočet nerovnoměrných mechanických stavů vedení. V doktorských pracích vyhodnotila odborná porota složená z vysokoškolských pedagogů jako nejlepší práci Zdeňka Müllera z ČVUT Pokročilé metody pro zvyšování bezpečnosti provozu elektrizačních soustav.

„Těší mne nejen to, že jsem vyhrál“, řekl Jiří Bednář, vítěz diplomových prací, „ale i to, že se prosadila práce z fakulty (ČZU), která není vnímaná jako primárně „energetická“.“ Vítěz doktorských prací, Zdeněk Müller, pracuje stále na fakultě, ale se Skupinou ČEZ úzce spolupracuje již nyní např. na projektech pro Smart regiony. „V roce 2009 jsem uspěl s ročníkovou prací v soutěži Cena Nadace ČEZ a stejně jako tehdy i nyní chci využít peněžní cenu na účast na studijní cestu či konferenci do zahraničí,“ řekl. S vynikající prací řešící program řízeného stárnutí vinutí turbogenerátoru JE Temelín se prosadil do finále soutěže i Martin Dvořák, vedoucí technolog elektro, který vystudoval vysokou školu při zaměstnání. „Musím poděkovat všem svým kolegům, kteří mne při nelehkém studiu podpořili“, řekl. „Jsem rád, že můj zaměstnavatel podporuje technické vzdělávání, protože průmyslový rozvoj je pro Česko důležitý. Ostatně i můj syn studuje průmyslovku technického směru,“ svěřil se spokojený finalista.

Vzdělávací program založila energetická společnost ČEZ před 20 lety v roce 1992 s cílem zlepšit informovanost o energetice, zvýšit zájem mládeže o studium technických oborů a o zaměstnání v energetice. Součástí rozsáhlého programu je i systém vyhledávání a podpory talentů – podpora soutěže středoškolských vědeckých a technických projektů, soutěž vysokoškolských vědecko-technických projektů a soutěž diplomových a doktorských prací Cena ČEZ. V r. 2011 získal ČEZ je jedinou českou průmyslovou společností, která tak dlouhodobý program na podporu vzdělávání poskytuje. Více informací na www.kdejinde.cz nebo na www.cez.cz/vzdelavaciprogram.

Výsledková listina:

Diplomové práce:

1.Bednář Jiří, Návrh realizace malé vodní elektrárny.
2.Smejkal Jakub, Výpočet nerovnoměrných mechanických stavů vedení.
3.Sláma Václav, Možnosti použití malých modulárních jaderných reaktorů v českých podmínkách.

Doktorské práce:

1.Miller Zdeněk, Pokročilé metody pro zvyšování bezpečnosti provozu elektrizačních soustav.
2.Míšek Tomáš, Dynamická analýza olopatkovaných disků axiálních turbosoustrojí.
3.Macků Robert, Analýza fluktuačních procesů v solárních článcích

Přehled dalších finalistů:

Novák Zdeněk, Zdroje pro vysokofrekvenční ohřevy.
Dvořák Martin, Systém měření částečných výbojů pro program hodnocení řízeného stárnutí vinutí turbogenerátoru JE Temelín.
Jurečka Dalibor, Modely silových transformátorů.
Hariram Adithya, Modeling and Simulation of the Electrical Components in a Hydrogen Bus.
Dvořák Jan, Kritérium rozvoje energetického systému a GNPV.
Kratochvíl Štěpán, Oceňování derivátů na elektřinu na energetických burzách.
Lžíčař Petr, Transformovna 110/22kV letiště Ruzyně.
Dokoupil Pavel, Modelový výzkum vodních turbín.
Kubík Martin, Paroplynová elektrárna se spalovacími motory.
Drholec Jiří, Měření na statických a indukčních elektroměrech.
Maralík Robin, Návrh řízené kompenzace rozvodny 6kV pro napájení válcovny kolejnic.
Škarvada Pavel, Lokální optické a elektrické charakteristiky optoelektronických součástek.
Šantín Vlastimil, Simulace jevů způsobených připojováním a provozem větrných elektráren a farem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…