Díky Lesům ČR si valašská krajina i do budoucna zachová svůj tradiční ráz

04.04.2013 12:24

Státní podnik Lesy ČR dokončil za téměř tři čtvrtě milionu korun v celkem 16 lokalitách krajiny Valašska, z nichž část zasahuje i do CHKO Beskydy a ptačí oblasti Horní Vsacko, speciální projekt nazvaný „Zakládání a obnova krajinných prvků Valašska – Horní Vsacko“ zaměřený na obnovu místních přírodních hodnot.

Díky Lesům ČR si valašská krajina i do budoucna zachová svůj tradiční ráz
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

 

Ve vybraných místech se realizovala řada opatření vedoucích k rekonstrukci přírodních společenstev, a to obnovou původní vegetace, druhově bohatých luk i přirozeného lesa na březích bystřin a výsadbou starých (tradičních) ovocných odrůd. Značný význam se kladl i krajinářsko-přírodním faktorům z estetického pohledu vnímání krajiny. Lokality se nacházejí na území katastrů obcí Pozděchov, Huslenky, Halenkov a Vsetín ve Zlínském kraji. Na projektu se podíleli zkušení místní lesníci, ochránci přírody i odborní krajinní projektanti.

Úpravě všech 16 typově specifických ploch předcházel detailní průzkum, na jehož základě došlo k následné výsadbě nových stromů typických pro valaškou krajinu, a to v prostorovém uspořádání alejového, řadového či skupinového typu. Na nelesních pozemcích Lesy ČR zajistily redukci expanzivních druhů dřevin a další vegetace a poté nechaly nově vysadit staré (tradiční) odrůdy ovocných dřevin.

Kromě Lesů ČR se na financování projektu podílela také Evropská unie a Státní fond životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Celkově se v průběhu projektu podařilo nově vysadit více než tisíc kusů stromů; z ovocných dřevin šlo o následující odrůdy a druhy: jabloň "Jadernička moravská", jabloň-"Cronselské", jabloň-"Astarachán bílý", hrušeň-"Krvavka", hrušeň-"Jačmenka (syn. Majdalenka)", slivoň–Durancie, jeřáb "Moravský sladkoplodý" a třešeň ptačí. Mezi zástupci ostatních dřevin dominuje olše lepkavá a jasan ztepilý.

Jako konkrétní ukázku nově upravené plochy je možné uvést lokalitu Trubiska rozprostírající se kolem vodního toku a loveckého zámečku stejného jména. Ke zlepšení přirozené druhové skladby lesa zde na podmáčených místech na březích bystřin došlo výsadbou olší a jasanů.

Samotnou výsadbou nových stromů projekt nekončí, po další období bude probíhat pravidelná údržba pozemků, ořezy a celková péče o vysazené dřeviny. Dokončením projektu se podařilo přiblížit charakter tradiční valašské krajiny obyvatelům místních vesnic a měst a současně zvýšit atraktivitu Valaška jako zajímavé turistické destinace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…