ČD: CityElefanty zamíří na víkendové rychlíky

08.04.2013 21:23

Změna jízdního řádu 2013 platná ode dnešního dne změní řazení rychlíků z Prahy do Děčína. Poslední páteční spoje a víkendové rychlíky budou vedeny jednotkami CityElefant.

ČD: CityElefanty zamíří na víkendové rychlíky
Foto: red
Popisek: ČD - logo

 

Jednotky CityElefant nabídnou cestujícím vyšší kvalitu cestování oproti stávajícím soupravám. Moderní příjemný interiér, klimatizované prostory, nízkopodlažní nástup, v 1. třídě elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky a sklopné nebo rozkládací stolky, to je jen drobný výčet zlepšení, na která se mohou těšit víkendoví cestující rychlíků Praha – Děčín od pátku 12. dubna. 
 
Vlaky nabídnou také přepravu jízdních kol zjednodušenou formou jako spoluzavazadlo. Kapacita je omezena do vyčerpání volných prostor vyčleněných pro přepravu jízdních kol. Na rozdíl od současných spojů však nebude možné v těchto vlacích zakoupit rezervace. Ty jsou však u těchto vlaků využívané jen minimálně.     
 
Nasazení elektrických jednotek CityElefant na víkendové rychlíky Praha – Děčín je možné díky nižší potřebě těchto souprav mimo pracovní dny a je motivováno postupným zvyšováním komfortu také na rychlíkových linkách Českých drah.
 
Jednotky CityElefant budou od stejného termínu nasazeny také na posilové víkendové rychlíky 1485/1484 mezi Prahou a Třincem na severní Moravě. Zároveň dochází k nasazení dalších modernizovaných restauračních vozů do souprav vlaků EuroCity mezi Prahou, Brnem a Vídní. 
 
Další změnou v jízdních řádech bude zařazení nedělní zastávky vlaků D1 Express v Pardubicích. Usnadní a zrychlí se tak cesta především studentům, kteří dojíždějí na vysoké školy mezi Prahou, východočeskými městy Pardubice a Hradec Králové a Brnem, resp. díky výhodným přípojům i do Liberce.  
 
Změny v regionální dopravě 
 
V regionální dopravě dochází k minimálnímu počtu změn, např. v Olomouckém kraji na trati 294 Hanušovice – Staré Město pod Sněžníkem pojede Os 13679 Staré Město pod Sn. (19:24) – Hanušovice (19:44) i v sobotu a Os 13681 Staré Město pod Sn.(19:41) – Hanušovice (20:01) pojede nově jen v pracovní dny. Na trati 310 Olomouc – Opava východ bude vlak Os 3530 Moravský Beroun (6:45) – Olomouc hl.n. (7:34) nově zastavovat na znamení i na zastávce Bystrovany s plánovaným odjezdem v 7:29. Na trati 330 Břeclav – Přerov pak zastaví Sp 1631 Zlín střed (9:05) – Olomouc hl.n.(10:27) nově zastávce Horní Moštěnice s plánovaným příjezdem v 9:56.
 
V Jihomoravském kraji byly zveřejněny změny pouze u vlaků vypravených v sobotu 25. května 2013 u příležitosti Setkání kultur k 1150. výročí od příchodu sv. Cyrila a Metoděje. Upřesnění organizace dopravy do Mikulčic, kde se oslavy uskuteční, znamenají změnu místa zastavení zvlášť vypravených vlaků, a to v Lužicích místo v Moravské Nové Vsi. Opatření se týká vlaků Sp 1709 Brno – Břeclav – Hodonín, Os 4244 a 4246 Hodonín – Břeclav. Spěšný vlak 1709 Brno – Hodonín pojede navíc v jiné časové poloze, z Brna hl.n. odjede již v 7:05.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…