CzechMed: Zdravotnické prostředky – zn. vyrobeno na míru

08.04.2013 19:01

CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, přibližuje základní skutečnosti ohledně průmyslu zdravotnických prostředků.

CzechMed: Zdravotnické prostředky – zn. vyrobeno na míru
Foto: CzechMed
Popisek: CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků

 

Pryč je doba, kdy se léčilo doslova holýma rukama. Moderní medicínu si dnes bez zdravotnických prostředků nedovedeme představit. Každý člověk i jeho zdravotnický problém je specifický a dalo by se tedy říci, že potřebuje řešení šité na míru. Průmysl zdravotnických prostředků bez nadsázky tyto požadavky plní. Snad i proto je dnes na evropském trhu zdravotnických prostředků na 500 000 různých výrobků.

Kromě nábytku je zdravotnickým prostředkem v nemocnici téměř vše. Zdravotnické prostředky tedy univerzálně ovlivňují zdravotní péči tím, že jsou využívány téměř při každém medicínském výkonu. Setkáme se s nimi v oblasti diagnostiky, prevence, monitorování i léčby. Zlepšují zrak, sluch, pohyblivost a jiné funkce omezené nemocí a zvyšují tak kvalitu života pacientů s ohledem na jejich věk a potřeby. Přitom ale medicínské technologie představují méně než 7 % celkových výdajů ve zdravotnictví – což je velmi skromný podíl ve srovnání s benefitem, který tyto technologie poskytují.

„Průmysl je tvořen jen několika málo velkými společnostmi a velkým počtem malých firem, proto je průmysl tak rozmanitý. Výrobky jsou konstruovány podle přesně určené funkce a bezpečnostních požadavků. Účinnost je dosažena mechanickým nebo elektrickým působením, Dokáže-li průmysl medicínských technologií nabídnout řešení problémů souvisejících se stárnutím populace, s přibýváním osob s chronickými onemocněními, s výskytem nových chorobných stavů a syndromů apod., bude jeho význam do budoucnosti narůstat,“ upřesnil MUDr. Miroslav Palát, prezident asociace CzechMed.

* * *

Zájmové sdružení CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, bylo založeno v roce 1998 s cílem dlouhodobě přispívat ke zvyšování úrovně zdravotní péče v České republice prostřednictvím produktů svých členů. CzechMed sdružuje na 27 členů, českých i mezinárodních společností, které reprezentují 30 % českého trhu zdravotnických prostředků. Cílem je postupné zvyšování povědomí o nejmodernějších zdravotnických prostředcích u odborné i laické veřejnosti. (Více informací získáte na stránkách www.czechmed.cz)

CzechMed je členem evropské skupiny EUCOMED, která zastupuje společnosti, které vyvíjí, navrhují, vyrábějí a dodávají zdravotnické technologie používané při diagnostice. EUCOMED  zastupuje názory 450 firem, které působí na evropském trhu. Jejich technologie slouží k prevenci, léčbě a zlepšení stavu onemocnění a zdravotních postižení. Evropský průmysl zdravotnických technologií investuje ročně do výzkumu a vývoje 3,8 miliardy EUR (tj. více než 110 miliard CZK) a zaměstnává na 435 tisíc vysoce kvalifikovaných pracovníků. Malé a středně velké společnosti tvoří více než 80 % odvětví, proto EUCOMED usiluje o zlepšení přístupu pacientů i odborníků k moderním, inovativním a spolehlivým zdravotnickým technologiím. (Více informací získáte na stránkách www.eucomed.org)

Zdravotnické prostředky a zdravotnické technologie

Definice zdravotnických prostředků je součástí Zákona o zdravotnických prostředcích č. 123/2000 Sb. Pojem zdravotnické prostředky označuje širokou paletu výrobků používaných ve zdravotnictví ke zlepšení práce lékařů a zlepšení komfortu a úspěšnosti péče pacientů. Jedná se o výrobky využívané v oblastech inkontinenční a stomické péče, chirurgické šití, nástroje a materiály nebo implantáty (kloubní nebo pacemakery). Nesmíme zapomínat ani na diagnostická zařízení a informační zdravotnické systémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…