Projekt roku 2012: ČEZ Teplárenská první ve své kategorii

09.04.2013 10:54

Jedním z vítězů v soutěži o projekt roku v soustavách zásobování teplem 2012, kterou pravidelně vyhlašuje Teplárenské sdružení ČR (TS ČR), se stala ve své kategorii ČEZ Teplárenská, a.s., ze Skupiny ČEZ.

Projekt roku 2012: ČEZ Teplárenská první ve své kategorii
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Prvenství si připsala v kategorii „Rozvoj soustav zásobování teplem“, v níž bylo k odbornému posouzení zařazeno napojení města Bíliny na dálkové vytápění z Elektrárny Ledvice. Ocenění v podobě křišťálového komínu převzali z rukou prvního náměstka ministra životního prostředí Martina Frélicha a předsedy výkonné rady TS ČR Mirka Topolánka nejvyšší zástupci společnosti, předseda představenstva a generální ředitel Vladimír Gult, místopředseda představenstva a obchodní ředitel Petr Hodek a starosta Bíliny Josef Horáček. Stalo se tak 9. dubna během zahájení Teplárenských dnů 2013 v Brně.
 
Odborná komise hodnotila v každé kategorii několik projektů realizovaných různými teplárenskými společnostmi v rámci celé republiky. Všechny musely splňovat určité podmínky. „Jejich přínosem musí být například zvýšení účinnosti při využití primárních energií, diverzifikaci paliv či využití druhotných a obnovitelných zdrojů energie. Dalšími jsou snížení spotřeby fosilních paliv, snížení závislosti na dovozu paliv využíváním domácích zdrojů, snížení emisí skleníkových plynů, zejména CO2. Důležité jsou také efektivní zásobování energií, zajištění tepelné pohody bytových prostorů či energetických potřeb pro služby a průmysl,“ vypočítává kritéria Pavel Kaufmann, tiskový mluvčí Teplárenského sdružení České republiky

Ve své kategorii podle něj projekt ČEZ Teplárenské pochopitelně výše uvedené splňoval. Nese se totiž v duchu zajištění stabilních a kvalitních dodávek tepla pro obytné domy i sídla různých organizací ve městě, včetně zkvalitnění životního prostředí v dotčených lokalitách a komfortu všech nabízených služeb souvisejících se zásobováním teplem. Kromě 41 bytových domů, což je 1 150 domácností, a Hornické nemocnice s poliklinikou na Pražském Předměstí bylo na centrální zásobování teplem připojeno dalších třináct objektů v centru města, v nichž například sídlí Správa sociálních služeb, odbor dopravy MěÚ, Základní umělecká škola, plavecká hala, zimní stadion a další. Z mimoměstských se například jedná o administrativní budovu Severočeských dolů. 

„Smyslem celé akce bylo zefektivnění soustavy centrálního zásobování teplem, což ve finále obnáší zásadní snížení ztrát tepelné energie a nižší náklady na obsluhu a údržbu. Dále se zlepšilo životního prostředí ve městě, neboť poklesly emise z lokálních zdrojů, zejména NOx. V neposlední řadě má přepojení i pozitivní dopad na snížení a udržení dlouhodobě výhodných cen tepla pro domácnosti i organizace. Nejdůležitější dvě etapy již máme zdárně za sebou. Nyní jsou postupně budovány další přípojky, přičemž s dokončením poslední počítáme v roce 2015,“ uvedl k tomu Petr Hodek, obchodní ředitel ČEZ Teplárenská, a. s.

V České republice vzniká každým rokem v oblasti dálkového zásobování teplem a chladem řada zajímavých projektů. Modernizují se, rekonstruují i nově budují zdroje, sítě a zařízení u koncových odběratelů. Proto již v roce 2002 Teplárenské sdružení ČR poprvé vyhlásilo soutěž realizovaných projektů v soustavách zásobování teplem. Kromě výše uvedené kategorie do ní patří ještě další dvě: „Rozvoj kombinované výroby elektřiny a tepla a využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie“ a „Snížení tepelných ztrát a přechod na efektivnější horkovodní rozvody“. Zvláštního ocenění se pak ještě pravidelně dočkává takzvaný Počin roku. 

Již v roce 2003 byl v rámci Projektu roku oceněn odborníky v teplárenství první projekt Skupiny ČEZ, a to „Náhrada lokálních topenišť teplofikací obce Horní Maršov“ realizovaný východočeskou Elektrárnou Poříčí. V roce 2010 pak nejvyšší známku získal severomoravský projekt „Vyvedení tepla z Elektrárny Dětmarovice a nová soustava zásobování teplem v Bohumíně“, který společně s městem realizovala ČEZ Teplárenská. Ten patřil i mezi oceněné projekty desetiletí 2001 – 2010, kdy skončil na 2. místě v hlasování novinářů, na 2. místě v hlasování veřejnosti a na 3. místě v hlasování odborníků. Letos k nim přibylo ocenění za „Přepojení plynových kotelen PP1 a PP2 v lokalitě Pražské Předměstí na centrální zásobování teplem (CZT) prostřednictvím horkovodního napáječe z Elektrárny Ledvice“, jak z ní celý název projektu.

„Vážíme si toho, že nám odborná komise Teplárenského sdružení udělila první místo. 
V rámci Ústeckého kraje se jedná o regionálně významný projekt, na němž se nemalou měrou podílí i město Bílina. Jsme rádi, že po úspěchu v roce 2010 na severní Moravě jsme se prakticky hned vzápětí, dva roky nejsou žádná dlouhá doba, dočkali opět tak významného ocenění. Dokazuje to, že naše snaha o zajištění stabilních a kvalitních dodávek tepla jde napříč celou republikou. Jinak řečeno, tam kde působíme, se snažíme, aby měli naši odběratelé v souvislosti s teplem zajištěný veškerý komfort služeb, které nabízíme,“ řekl Vladimír Gult, generální ředitel ČEZ Teplárenská, a. s.

Přepojení plynových kotelen na horkovod z Elektrárny Ledvice je pochopitelně velikým přínosem pro samotnou Bílinu. „Nejenže ušetříme na investičních i provozních nákladech, ale co je rovněž důležité, významnou měrou poklesly ve městě emise škodlivých látek, hlavně NOx, z lokálních zdrojů. Samozřejmě, že jedním z rozhodujících faktorů byla i skutečnost, že ročně ušetří nemalou finanční částku i obyvatelé Bíliny. Jsem proto rád, že se vedení společnosti staví zodpovědně k problematice životního prostředí ve městě prostřednictvím projektů, které mohou znamenat finanční úsporu jak pro město, tak i jeho obyvatele. Proto jsme jako město šli do tohoto společného projektu,“ podotkl Josef Horáček, starosta Bíliny.

Jak dodal, se společností ČEZ Teplárenská má město dlouhodobě dobré vztahy. „Dokazuje to naše spolupráce nejen v případě zajištění centrálního zásobování teplem lokality Pražské Předměstí a některých městských objektů v centru Bíliny prostřednictvím nového horkovodního napáječe z výměníkové stanice SuNN 2, ale například i konverze páry na horkovod v lokalitě Za Chlumem. Ocenění ČEZ Teplárenské navíc pomůže i více zviditelnit naše město v očích veřejnosti. Hodně se o nás nyní mluví i v souvislosti se záchranným archeologickým výzkumem, který by snad ani jinak nebyl realizován. Závěry archeologů jsou přitom více než zajímavé,“ uzavřel starosta Bíliny.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…