Na krizí zkoušené české firmy tvrdě dopadla další daň

11.04.2013 15:12

Další neplánovaný daňový odvod postihl v minulých dnech firmy s více než 25 zaměstnanci, které nemají ve svých řadách alespoň 4 % zdravotně postižených.

Na krizí zkoušené české firmy tvrdě dopadla další daň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Stalo se tak v důsledku novely zákona o zaměstnanosti, která od 1. 1. 2012 stanovila firmám poskytujícím náhradní plnění limity, v jakém objemu mohou své výrobky nebo služby poskytnout. Celá řada firem proto již v závěru loňského roku nestihla, tak jak byly zvyklé z předchozích let, odebrat dostatečné množství zboží nebo služeb od firem zaměstnávajících více než 50 % zdravotně postižených osob a musely zaplatit tzv. invalidní daň.

Další miliony do státní kasy

Pro firmy, které nemohou zdravotně postižené osoby zaměstnávat, ať už z důvodu charakteru práce či vzhledem k obtížnému přístupu na pracoviště, je přitom čerpání náhradního plnění jedinou možností, jak se invalidní dani vyhnout. Ta přitom není nijak malá a činí za rok 2012 za každého nezaměstnaného zdravotně postiženého zaměstnance 61 020 Kč (2,5 násobek průměrné mzdy v prvních třech čtvrtletích daného roku). Pro firmu se sto zaměstnanci tak činí invalidní daň téměř čtvrt milionu korun.

Nezbývalo než zaplatit

Většina firem byla zvyklá pokrývat svůj podíl náhradního plnění odběrem zboží nebo služeb v příslušné hodnotě (sedminásobek průměrné mzdy v prvních třech čtvrtletích – za rok 2012 se jednalo o částku 170 856 Kč za každého nezaměstnaného zdravotně postiženého zaměstnance) kdykoli v průběhu kalendářního roku. Na sklonku toho minulého však narazily na problém – poskytovatelé náhradního plnění již měli v důsledku novely své limity (36 násobek průměrné mzdy z předcházejícího kalendářního roku, tedy 854 136 Kč na každého zdravotně postiženého zaměstnance) vyčerpány a nemohli tak již náhradní plnění nabídnout.

Odmítnutým firmám nezbývalo než uhradit invalidní daň.

Řešením včasné sjednání náhradního plnění

Náhradní plnění přitom představuje pro firmy, které nemohou zdravotně postižené osoby zaměstnávat, jednoznačně nejekonomičtější řešení. Nemusí platit invalidní daň a svoji zákonnou povinnost splní odebráním výrobků nebo služeb, které by tak jako tak nakupovaly. Nemusí se přitom zdaleka jednat pouze o odběr zboží z chráněných dílen, ve formě náhradního plnění lze čerpat například i úklidové a údržbářské práce. Právě v těchto případech je ale včasné sjednání služeb dvojnásob důležité, protože již ze své podstaty neumožňují splnit příslušný limit jednorázovým nákupem. Tuto skutečnost potvrzuje i Jiří Fukala, jednatel společnosti HPF CLEAN, která prostřednictvím své dceřiné společnosti ESSAT CZ poskytuje náhradní plnění v podobě úklidových a dalších podpůrných služeb: „Náhradní plnění poskytujeme pro více než 20 firem, jeho limit nám pro letošní rok vychází na 69 milionů Kč, což představuje zhruba 50% celkového obratu firem HPF CLEAN a ESSAT CZ. Vzhledem k tomu, že se jedná o služby, které jsou čerpány průběžně, je zejména pro firmy s potřebou většího objemu náhradního plnění nutné dohodnout jeho čerpání co nejdříve, nejlépe ještě v dubnu. Svou roli hraje každý měsíc a jakýkoli odklad již nemusí umožnit dosáhnout požadované výše náhradního plnění.“

O HPF CLEAN

Společnost HPF CLEAN s.r.o. byla založena v roce 1997 pracovníky s dlouholetými zkušenostmi z řízení úklidových prací u zahraničních firem. Díky pokročilým technologiím, propracovanému systému kontrol, školení zaměstnanců a certifikacím kvality si společnost udržuje celoevropský standard v oblasti úklidových prací. Vedle komplexních úklidových prací poskytuje firma doplňkové služby, jako je správa budov, údržba zeleně a komunikací, termické odlakování, bezpečnostní služby, odstraňování graffiti, bezpečnostní značení a hubení škůdců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…