ČEZ: Polovina Orlíku si odpočine. Odstartovala plánovaná jarní oprava

09.04.2013 15:30

Přesně podle harmonogramu odstartovala v pondělí 8. dubna pravidelná oprava dvou ze čtyř soustrojí vodní elektrárny Orlík. Práce na největší průtočné vodní elektrárně v České republice potrvají zhruba pět týdnů.

ČEZ: Polovina Orlíku si odpočine. Odstartovala plánovaná jarní oprava
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V pondělí 8. dubna se odmlčely dvě ze čtyř soustrojí vodní elektrárny Orlík, které čeká pravidelná jarní údržba. Zatímco technici začali pracovat na jednom soustrojí, druhé bude v odstávce po pět dní z důvodu souběžných oprav společných částí. Kvůli maximální efektivitě a využití výrobní kapacity bude druhé soustrojí až do dokončení opravy prvního opět dočasně vyrábět. Následně dojde i na něm k údržbě, opět s časově omezenou odstávkou obou soustrojí nezbytnou pro opravy společných částí. Celá 5týdenní akce je letos premiérově tímto způsobem synchronizována z důvodu souběžně probíhající opravy rozvodny 220 kV Milín. Na plný výkon najede Orlík opět v neděli 14. května.

„Vodní elektrárna Orlík je stěžejním článkem vltavské kaskády, který se významně podílí na řízení celostátní energetické soustavy a na výrobě ekologicky čisté, špičkové elektrické energie. Umožňuje to celkový výkon 364 MW, velmi rychlé a operativní najetí na plné zatížení za 128 sekund a dálkové ovládání z centrálního dispečinku ve Štěchovicích. Je proto nutné stále udržovat zařízení ve výborné kondici,“ říká ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s., Zdeněk Saturka.

„U právě probíhající akce předpokládáme standardní rozsah oprav a prevence zahrnující kontroly na vodních cestách, zjišťování vad, případné vyvařování kavitace na oběžných kolech turbín, kontroly tlakovzdušných zařízení, řídicích systémů a ochran,“ rekapituluje Pavel Synek, vedoucí odboru provozu vodní elektrárny Orlík.

Také zbývající dvě soustrojí elektrárny (třetí a čtvrté) se následně koncem července a v srpnu dočkají svých plánovaných oprav. Ty však již budou probíhat v klasickém pořadí s 5denním časovým překrytím uprostřed oprav pro práce na společné části soustrojí. Toto překrytí je nezbytné zejména pro opravy a diagnostiky v zařízeních a prostorech pro vyvedení výkonu – dvojice strojů na Orlíku je mají vždy společné do jedné vývodové linky.

Padesát let ve službách energetiky

V elektrárně uvedené do provozu v letech 1960 - 61 jsou instalována 4 plně automatizovaná soustrojí s Kaplanovými turbínami pro spád 70,5 m. Voda je přiváděna na soustrojí čtyřmi ocelovými potrubími o průměru 6250 mm, zabetonovanými v hrázi. Nejpohnutější chvíle a současně největší následné opravy za více než 50letou historii výroby elektřiny zažil Orlík v létě 2002. Elektrárna společně se svým personálem statečně vzdorovala tisícileté vodě na Vltavě a zaplatila za to zaplavením všech čtyř 91MW turbín i generátorů. Celý následující rok byl Orlík z důvodu oprav odstaven a nejvíce poškozený 4. blok začal elektřinu do sítě znovu dodávat dokonce až 13. prosince 2004.

Elektrárna Orlík v loňském roce dodala do sítě 349,2 milionů kWh, a pokryla tak spotřebu zhruba 100 tisíc domácností v regionu na pomezí středních a jižních Čech.

Více informací o elektrárně Orlík, včetně novinkového filmu „Spoutaná řeka“ najdete na http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/orlik.html

Více informací o vodních elektrárnách provozovaných v rámci Skupiny ČEZ najdete na http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/vodni-elektrarny-cez.html

Víte, že…

desetilopatkové oběžné kolo Kaplanovy turbíny dostalo na výstavě EXPO 58 v Bruselu ocenění a bylo světovým unikátem?

díky stavbě přehrady musel být přenesen i celý kostel?

lodní doprava po Orlické nádrži jezdí od počátku vzedmutí hladiny?

hlavní stavitel přehrady Orlík pan Ing. Kraus prolezl před počátkem betonáže základ celé hráze doslova po kolenou, aby vyloučil jakékoli budoucí nebezpečí?

přes přehradu Orlík měla jezdit nákladní doprava, která měla vozit písek na stavbu jaderné elektrárny Temelín?

Orlík je nejvodnatější vodní nádrží v České republice?

Tyto i další informace dostanete při návštěvě Informačního centra Orlík http://www.cez.cz/cs/kontakty/informacni-centra/ic-orlik.html

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…