Český rozhlas: 200. výročí narození Richarda Wagnera připomene procházka jeho 13 operami

11.04.2013 18:30

V neděli 14. dubna 2013 zahajuje stanice Český rozhlas Vltava největší z několika cyklů pořadů věnovaných letošnímu 200. výročí narození Richarda Wagnera. Nechá v něm postupně nahlédnout do všech jeho 13 oper - od prvotiny Víly přes oblíbené romantické příběhy až po Prsten Nibelungův a Parsifala.

Český rozhlas: 200. výročí narození Richarda Wagnera připomene procházka jeho 13 operami
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Šestidílný projekt nazvaný Wagnerovská epopej je součástí programové řady CD Laser, kterou stanice Vltava vysílá vždy v neděli od 21 do 23 hodin. Náplní cyklu jsou komentované ucelené ukázky a delší scény ze světových nahrávek, na nichž se podíleli přední wagnerovští pěvci minulých desetiletí a neméně slavní mistři taktovky.

Nový cyklus postupně přinese významné a charakteristické úseky z Wagnerových oper, díky kterým budou moci posluchači podle autora pořadů Bohuslava Vítka sledovat vývoj skladatelovy hudební řeči, jež přinesla už tolik nadšení i diskusí. Právě proto je rozhlasová nabídka všech jeho oper, navíc v nejrůznějších špičkových provedeních, zcela výjimečnou záležitostí.

Wagner patří k nejvýznamnějším operním skladatelům všech dob a návštěva představení některé jeho opery bývá pro diváka velkou událostí, a to nejen u nás, kde wagnerovská tradice není tak silná a kde bývá uváděn ojediněle, ale i v cizině. Pro svou interpretační a myšlenkovou náročnost i pro svou délku, přesahující většinou čtyři i pět hodin trvání, jsou tyto operní inscenace v repertoáru divadel vždy zcela mimořádnými položkami. A se stejnou zvýšenou pozorností sleduje publikum i nahrávky jeho oper.

„Velkolepá operní hudba Richarda Wagnera, mohutně symfonická a sugestivní, plná nekonečných melodií, mystiky a velkých emocí, mnohé přitahuje a dokonce fascinuje. Stal se kultovním skladatelem, ostatně pro vytvoření kultu kolem své osoby tento velikášský a exaltovaný umělec udělal mnohé už za života. Rozdělil ve své době hudebníky a posluchače na dva tábory - a dodnes je do určité míry rozděluje,“ říká vedoucí redakce vážné hudby Petr Veber a připomíná, že Wagnerův festival v Bayreuthu má jedinečnou auru výlučnosti jako žádný jiný na světě.

Úvodní večer vltavského cyklu Wagnerovská epopej přinese scény ze tří málokdy slýchaných Wagnerových děl – z jeho prvotiny Víly a z oper Zákaz lásky a Rienzi. Následovat budou postupně Bludný Holanďan, Tannhäuser, Lohengrin, Mistři pěvci norimberští a Tristan a Isolda a pak i Prsten Nibelungův. Každou z jeho částí (jde o opery Zlato Rýna, Valkýra, Siegfried a Soumrak bohů) bude zastupovat vždy jiná kompletní nahrávka této tetralogie. Celý cyklus pořadů uzavře potom v červnu Parsifal.

Při příležitosti 200 let od narození Richarda Wagnera (22. 5. 1813) vysílá letos Český rozhlas Vltava také několik přímých přenosů nebo záznamů divadelních představení.

Rozpis jednotlivých večerů cyklu Wagnerovská epopej:

14.4.
Víly
Zákaz lásky
Rienzi

21.4.
Bludný Holanďan
Tannhäuser

28.4.
Lohengrin
Zlato Rýna

5.5.
Valkýra
Tristan a Isolda

26.5.
Mistři pěvci norimberští
Siegfried

9.6.
Soumrak bohů
Parsifal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…