U každého parametru na štítcích letních pneumatik vyniká jiný výrobce, celkově uspěl Nokian

15.04.2013 9:40

Jízdu na mokrém povrchu zvládají nejlépe pneumatiky Michelin, z hlediska hlučnosti má výborné vlastnosti Fulda. Největší úsporu paliva pak přinesou výrobky značky Kumho. Pokud bychom porovnali všechny hodnoty štítkových kritérií, vítězí pneumatiky Nokian, jak vyplývá z analýzy provedené předním internetovým obchodem Pneumatiky.cz.

U každého parametru na štítcích letních pneumatik  vyniká jiný výrobce, celkově uspěl Nokian
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Odborníci se shodují, že štítky by měly být pouze jedním z rozhodovacích kritérií. Zároveň však připouštějí, že u letních pneumatik mají vyšší vypovídací hodnotu než u zimních pneumatik.

E-shop Pneumatiky.cz provedl před letní sezonou detailní analýzu štítkování, jejímž výsledkem jsou také tipy pro konkrétní rozměry pneumatik. Třeba jeden z nejprodávanějších rozměrů 195/65 R15 ovládla pneumatika Ecopia EP001S od Bridgestone. Cílem analýzy je usnadnit motoristům orientaci na trhu a poskytnout jim další informace pro rozhodování. Štítkem musejí být označeny pneumatiky vyrobené po 1. listopadu 2012. Tato povinnost platí v celé Evropské unii. Řidiči najdou na štítku informace o valivém odporu, brzdné dráze na mokré vozovce a hlučnosti pneumatiky.

„Štítky slouží jako první rozhodovací kritérium. Motoristé by se ale při rozhodování měli soustředit hlavně na testy prováděné renomovanými institucemi. Tyto testy totiž sledují mnohem více parametrů,“ uvedl Vojtěch Schwangmaier, ředitel e-shopu Pneumatiky.cz, který je předním prodejcem pneumatik na českém trhu. „Skutečnou vypovídací hodnotu mají například testy německého autoklubu ADAC a jeho rakouské obdoby ÖAMTC. Pozor na hodnocení, která nepocházejí od renomovaných testovacích středisek, nemusejí odrážet úplnou realitu,“ varoval Schwangmaier.

Internetový obchod Pneumatiky.cz zvolil při sestavování žebříčku nejlepších výrobců vlastní metodu. Jejím cílem je pomocí číselných koeficientů upřesnit hodnoty štítků, které jsou původně klasifikované písmeny A až G. Odborníci převedli klasifikaci písmeny na srozumitelný číselný koeficient, který po zprůměrování všech kritérií umožňuje určit pořadí výrobců od nejlepšího. Analýza také ukazuje, že průměrná hodnota u štítků nejlepšího výrobce dosahuje maximálně při preferenci kritéria přilnavosti na mokru hodnoty B. To ovšem neznamená, že nelze zakoupit pneumatiku s kritérii obsahující áčkové hodnoty, doplňují odborníci.

„Pro výběr letních pneumatik jsou štítky obecně užitečnější než při rozhodování o vhodném obutí pro zimní období. Výběr zimních pneumatik totiž vyžaduje sledovat více kritérií, než kolik jich nabízejí štítky, třeba záběr či brzdnou dráhu na sněhu, aquaplaning a směrové vedení,“ upozornil Vojtěch Schwangmaier z internetového obchodu Pneumatiky.cz. „Palivová účinnost a hlučnost jsou parametry, které ve zhoršených klimatických podmínkách ustupují do pozadí, protože nejdůležitější je vždy bezpečnost. U letních pneumatik ale určitě pozornost zasluhují,“ doplnil Schwangmaier.

Analýza štítků internetového obchodu Pneumatiky.cz

Výpočet koeficientu

Koeficienty uvedené v přiložených tabulkách upřesňují štítkovou hodnotu. Ta je sama o sobě klasifikována od A do G u valivého odporu a brzdné dráhy na mokrém povrchu. Písmena štítku byla nahrazena u jednotlivých výrobků hodnotami 1 až 7, z nichž byl vypočten průměrný koeficient pro celou nabídku výrobce v segmentu osobních letních pneumatik.

Hlučnost je vypočtená klasickým aritmetickým průměrem. U hlučnosti byly zavedeny tři třídy a měřící jednotkou jsou decibely (dB). Aritmetický průměr byl vypočten z hodnot decibelů nad segmentem osobních pneumatik. Černé piktogramy (1-3) uživatelsky dokreslují méně představitelnou hodnotu v decibelech.

Avšak i piktogramy mají svůj význam a odvolávají se svým podbarvením na plánovaný limit, který vejde v platnost mezi roky 2012-2016.

O e-shopu Pneumatiky.cz

Internetový obchod www.pneumatiky.cz je jedním z největších a nejspolehlivějších prodejců pneumatik a alu kol v České republice. V roce 2011 získal první místo v soutěži WebTop100 v kategorii Nejlepší internetový obchod na českém trhu. V roce 2010 navíc zvítězil v prestižní soutěži ShopRoku 2010 v kategorii Auto moto a získal tak Cenu kvality udělenou skutečnými zákazníky. V roce 2011 i 2012 pak byl finalistou soutěže ShopRoku.

E-shop Pneumatiky.cz nabízí nejširší výběr pneumatik, alu disků, ocelových disků, sněhových řetězů a doplňkového sortimentu od více než 45 výrobců.

Samozřejmostí je nejkratší možná doba dodání a garantovaná kvalita služeb. E-Shop Pneumatiky.cz je jako jediný ryzí prodejce pneu součástí projektu Garance nákupu, který zaručuje vrácení peněz. Spolehlivost internetového obchodu navíc potvrzuje spokojenost mnoha zákazníků, protože podle nezávislého nákupního rádce Heureka.cz by 98 % zákazníků doporučilo internetový obchod Pneumatiky.cz svým známým.

Internetový obchod Pneumatiky.cz je držitelem certifikátů APEK, které hodnotí kvalitu poskytovaných služeb a stvrzuje, že obchod dodržuje pravidla bezpečného a bezproblémového nákupu. E-shop rovněž získal dva světově uznávané certifikáty ISO 9001 a ISO 14001.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…