Česko hledá Nejhorší díru roku 2013

17.04.2013 8:05

Přes 1300 poničených silničních úseků a jednotlivých děr ve vozovce už nahlásili motoristé prostřednictvím portálu Výmoly.cz. Z nominovaných výtluků se bude vybírat ten, který získá titul Nejhorší díra v Česku.

Česko hledá Nejhorší díru roku 2013
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

V průběhu roku bude také sledovat aktivitu jednotlivých správců silnic. Na nejaktivnější kraj čeká dar Nadace pojišťovny Generali ve výši 100 tisíc korun. V loňském roce si nejlépe vedl kraj Moravskoslezský.

Výmoly.cz a stejnojmenný portál vstupují do třetího roku své existence. „Projekt Výmoly.cz jsme letos chtěli trochu odlehčit, ať již novým vizuálním stylem nebo výzvou: ‚Žerou tě? Nahlaš je!‘. Vybízíme motoristy k nahlášení silničních úseků, které jsou v dezolátním stavu a výtluků, které je štvou,” říká Petr Čaník z Výmoly.cz. „Stejně jako vloni chceme zdůrazňovat, že silničáři a řidiči stojí na stejné straně barikády a projekt má usnadnit komunikaci mezi nimi,“ dodává Petr Čaník.

Výmoly.cz nejsou kritikou silničářů, ale konstruktivním zprostředkováním potřebných dat. Pomáhají zlepšovat komunikaci mezi motoristy a silničáři. „Domnívám se, že naším přístupem jsme vloni přesvědčili řadu silničářů o tom, že nám jde o společnou věc,“ říká Jiří Cívka z Nadace pojišťovny Generali. „Cílem není konfrontace, ale co možná nejefektivnější spolupráce mezi motoristy a silničáři. I letos budou Výmoly.cz oceňovat kromě nejaktivnějších uživatelů také nejaktivnější správce silnic,” doplňuje Jiří Cívka.

“Úkolem projektu není pouze upozorňovat na konkrétní výmoly,” zdůrazňuje Jan Říha, vedoucí redakce Zelené vlny Radiožurnálu, která je mediálním partnerem projektu. “Nadávat na poměry se u nás stalo módou, aniž by s tím většina lidí chtěla něco dělat. Projekt Výmoly.cz je nástrojem, jak poměry na silnicích místo nadávání efektivně měnit. Stačí vám k tomu chytrý telefon nebo fotoaparát. Jsme rádi, že mezi aktivní řidiče, kteří na výtluky v silnicích upozorňují, patří i naši dopravní spolupracovníci – dobrovolní Zpravodajové Zelené vlny. Na projektu oceňujeme, že navazuje komunikaci mezi řidiči a správci silnic a tím pádem i jejich efektivní spolupráci,“ uzavírá Jan Říha.

S monitorováním pomáhají mobilní aplikace

Databáze výmolů vzniká díky aktivním motoristům nejen za pomoci portálu www.vymoly.cz. Také přímo v terénu mohou řidiči monitorovat silniční výtluky prostřednictvím mobilní aplikace Výmoly, která je zdarma dostupná pro operační systémy iOS a nově také Android. V průběhu roku bude dostupná i pro zařízení s operačním systémem Windows 8.

“Prostřednictvím vybraných poboček pojišťovny Generali v krajských městech poskytneme letos řidičům, kteří nám pomáhají monitorovat stav silnic, poměrová měřítka. Při dodržení základních bezpečnostních pravidel umožní řidičům lépe demonstrovat velikost jednotlivých výmolů,” doplňuje Petr Čaník.

Nejaktivnější kraj roku 2012 převzal ocenění

Součástí slavnostního startu 3. ročníku projektu Výmoly.cz bylo vyhlášení Nejaktivnějšího kraje roku 2012. Podle loňských statistik reagoval na podněty motoristů, kteří nahlásili více než 850 zničených úseků a nebezpečných výmolů, nejaktivněji Moravskoslezský kraj, kterému se podařilo opravit 53 % výtluků nahlášených na www.vymoly.cz. Celorepublikový průměr přitom vloni činil 39 %.

Za přítomnosti hejtmana Moravskoslezského kraje odměnila Nadace pojišťovny Generali vítěznou Správu silnic Moravskoslezského kraje finančním darem ve výši 100 tisíc korun.

„Výsledky roku 2012 považujeme za velice pozitivní,“ hodnotí uplynulý ročník Jiří Cívka. „Vzhledem k tomu, že mnohé z nahlášených úseků vyžadují komplexnější řešení, víme, že není možné čekávat jejich opravu okamžitě. Důležité je, že se podařilo vybudovat kanál, kterým mohou motoristé komunikovat přímo se silničáři,” dodává Jiří Cívka.

Výmoly.cz míří z ČR na Slovensko a do Maďarska

Projekt Výmoly.cz bude od roku 2013 působit mezinárodně. Díky podpoře Generali budou řidiči monitorovat stav silnic nejen v České republice, ale také na Slovensku (Vytlky.sk) a v Maďarsku (Katyuvadasz.hu).

“Díky Generali dostává původně výhradně český projekt Výmoly.cz nový mezinárodní rozměr. Získaná data umožní například unikátní srovnání problematiky silničních výtluků, které trápí řidiče v České republice, Slovensku a Maďarsku,” uzavírá Petr Čaník.

O projektu Výmoly.cz

Projekt Výmoly.cz vznikl počátkem roku 2011. V září stejného roku se stal vítězem prestižní soutěže Internet Effectiveness Awards (IEA) a obdržel Grand Prix - hlavní cenu soutěže udělovanou odbornou porotou jako Nejefektivnější internetové řešení roku 2011.

V loňském roce představil ve spolupráci s Nadací pojišťovny Generali mobilní aplikaci pro platformu iOS, která v květnu téhož roku získala 3. místo na přehlídce mobilních aplikací AppParade. Na IEA 2012 zabodovaly Výmoly.cz prvním místem v kategorii Auto-Moto.

Výmoly.cz letos startují opět díky podpoře Nadace pojišťovny Generali. Mediálním partnerem je Český rozhlas 1 – Radiožurnál a jeho dopravní zpravodajství Zelená vlna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne