ČEZ: Měření je smart

21.04.2013 9:10

Již osmý ročník mezinárodní konference - Trendy elektroenergetiky v evropském kontextu VIII. s populárním názvem Měření je smart přivítal odborníky ze 7 zemí.

ČEZ: Měření je smart
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Společnost ČEZ Měření, organizátor konference, tak opět dokázala, že moderní technologie lákají. O tom přesvědčila i účast 163 energetiků z České republiky i ze zahraničí. Hlavními tématy byly smart technologie, inteligentní systémy měření, využití tzv. chytrých sítí v praxi a jejich přínos do budoucnosti. 

První blok přednášek zahájil pan Ladislav Havel z Ministerstva průmyslu a obchodu, který hovořil o aktualizované Státní energetické koncepci. Jan Šefránek přiblížil svou prezentací Regulaci kvality elektřiny. Společnost ČEPS zastupoval pan Petr Spurný s tématem Automatický centrální monitoring stavu zařízení přenosové soustavy. Navázal pan Martin Michek z pořádající společnosti ČEZ Měření a ve svém vystoupení položil symbolickou otázku „Vnímáme nové technologie jako hrozbu nebo příležitost?". Odpolední blok přednášek patřil zahraničním partnerům z energetických společností Enel (Itálie), Iberdrola (Španělsko), Vattenfal (Švédsko) a RWE (Německo) a jejich zkušenostem.
 
Druhý den zahájil svým vystoupením na téma Měření vybraných technických parametrů v uzlových bodech pan Karel Šefčík  z Českého metrologického institutu. K zajímavým vystoupením patřilo Řízení spotřeby domácností s ohledem na bezpečnou integraci obnovitelných zdrojů energie pana Ondřeje Nováka z ČVUT v Praze. K nejzajímavějším příspěvkům patřilo vystoupení  Ondřeje Mamuly z ČEZ, a. s. a Františka Mullera ze společnosti ČEZ Měření „Jízda na smart vlně“ o implementaci AMM přímo do praxe. „Jsme  velmi rádi, že účast na konferenci je každý rok velmi vysoká. Odborníci, energetici i zástupci legislativy  si mohou vzájemně sdělit své poznatky, diskutovat o problémech a společně hledat nová, zajímavá řešení. Obrovským přínosem je i účast prestižních odborníků ze zahraničí. Zajímavé jsou tak nejen přednášky, ale především následné diskuze. Každoroční velký zájem o účast na konferenci svědčí o její zvyšující se popularitě a rostoucím zájmu z řad odborníků,“ uvedl Ing. Filip Secký, generální ředitel pořádající společnosti ČEZ Měření ze Skupiny ČEZ. 
 
Konference tradičně konaná pod záštitou společnosti ČEZ Měření „Trendy elektroenergetiky v evropském kontextu VIII“ s podtextem „Měření je smart“ opět přilákala 163 energetiků a odborníků zabývajících se energetikou ze sedmi zemí. Posluchači si v 18 přednáškách vyslechli zajímavé názory a prezentace, v následných diskuzích pak řešili především praktické otázky a aplikaci chytrých sítí a moderních technologií do běžného života.
 
Přínosná byla  vzájemná výměna informací a přístupů k inteligentním systémům, sdělení dat a postupů v aplikacích a jejich smysluplná implementace.
 
První konference, pilotní projekt, vznikl již v roce 2006 a vzhledem k ohlasu a zájmu jak přednášejících, tak  posluchačů, se společnost  ČEZ Měření  rozhodla udělat z této konference tradici.

Chytré sítě ve Skupině ČEZ

Pilotní projekt Smart region, který Skupina ČEZ realizuje ve Vrchlabí, je zaměřen na ověření funkcionalit konceptu Smart Grids (chytré sítě). Koncept Smart Grids zahrnuje distribuční síť inovovaného pojetí, která dokáže efektivně začlenit působení všech připojených uživatelů, velkých výrobních zdrojů, lokálních výrobních zdrojů (především obnovitelných zdrojů energie a jednotek kombinované výroby el. energie a tepla), odběratelů s možností jejich aktivní role a začlenění nových funkcí distribuční sítě, jako jsou např. dobíjecí stanice pro elektromobily.
 
Součástí chytré sítě mohou být i další pokrokové technologie, které se již nyní ve světě zavádějí. Jedna z nich je Smart Metering v systému AMM. Jde o obousměrný systém komunikace mezi centrálou a měřicími místy, jenž zákazníkovi může přinést mnohem širší spektrum tarifů, které může efektivně využít. Umožňuje také integraci měřičů spotřeby jiných médií, tj. vody, plynu a tepla. Více informací o projektu Smart Region na www.futuremotion.cz/smartgrids.
 
Inteligentní sítě neboli Smart Grids by měly v budoucnu v testovaném regionu a v delším horizontu v celé ČR zajistit například lepší regulaci špiček spotřeby, rychlejší obnovení dodávky v případech poruch, nebo dokonce i takzvaný ostrovní provoz, který při přerušení důležitého vedení zajistí přepojení menšího regionu přímo na místní výrobní zdroje s vyrovnanou bilancí spotřeby a dodávky elektrické energie.
 
Šárka Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…