FLUKE: Základy bezpečnosti multimetru- Nepřehlížejte bezpečnost, může na ní záviset váš život

23.04.2013 13:00

Pokud se jedná o bezpečnost, volba multimetru se podobá volbě motocyklové přilby – pokud máte hlavu za sto korun, zvolte si stejně levnou přilbu. Pokud si své hlavy vážíte, zvolte bezpečnou přilbu. Rizika jízdy na motocyklu jsou zřejmá, jak je tomu ale u multimetrů? Copak pro zajištění bezpečnosti nestačí zvolit multimetr dimenzovaný pro dostatečně vysoké napětí? Ne tak docela.

FLUKE: Základy bezpečnosti multimetru- Nepřehlížejte bezpečnost, může na ní záviset váš život
Foto: Fluke
Popisek: Společnost Fluke Corporation

Občas dojde k nehodě, při které se měřicí přístroj pro nízké napětí (do 1000 V) použije k měření středně vysokého napětí, například 4160 V. Stejně často se stává, že ráz, který přístroj zničí, nijak nesouvisel s jeho nesprávným použitím, protože vstup multimetru bez výstrahy zasáhla vysokonapěťová špička nebo přechodový jev.

Výkyvy napětí – riziko, jemuž nelze zabránit

S tím, jak jsou rozvodné systémy a zátěže čím dál složitější, se zvyšuje i pravděpodobnost přechodných jevů. Napěťové špičky mohou být způsobovány především motory, kondenzátory a měniči napětí, jako jsou pohony s regulovatelnými otáčkami. Velmi nebezpečné vysokoenergetické přechodové jevy způsobuje i úder blesku do venkovního vedení. Při provádění měření na elektrických systémech představují tyto přechodové jevy „neviditelné“ riziko, jemuž víceméně nelze zabránit. Často k nim dochází v nízkonapěťových elektrických obvodech a jejich špičkové hodnoty mohou dosahovat hodnot mnoha tisíc voltů. V těchto případech jste závislí na ochranném rozpětí, které je již vestavěno do měřicího přístroje. Samotná štítková hodnota napětí nevypovídá nic o tom, jak dobře byl měřicí přístroj navržen, aby vydržel vysoké impulzy přechodových jevů.

První poznatky o bezpečnostních rizicích, která souvisejí s napěťovými špičkami, vzešly z aplikací souvisejících s měřením na napájecích sběrnicích elektrických vlaků příměstské dopravy. Jmenovité napětí na sběrnici bylo pouze 600 V, ovšem multimetry dimenzované na 1000 V vydržely pouze několik minut při měření, když byl vlak v provozu. Po důkladnějším prozkoumání se zjistilo, že rozjíždění a zastavování vlaku vytváří napěťové špičky až 10 000 V. Tyto přechodové jevy neměly „žádné slitování“ se vstupními obvody dřívějších multimetrů. Vědomosti získané při tomto zkoumání vedly k významným zlepšením v ochraně vstupních obvodů multimetru.

Nové bezpečnostní standardy

Pro ochranu uživatele před přechodovými jevy je třeba testovací zařízení vybavit bezpečnostními prvky. Jaké výkonové specifikace by měl uživatel hledat, zejména pokud ví, že by mohl pracovat na vysokoenergetických obvodech? Definici bezpečnostních standardů pro testovací zařízení stanovila organizace IEC (International Electrotechnical Commission - Mezinárodní Elektrotechnická Rada). Měřicí přístroje navržené podle normy EN61010 nabízejí výrazně vyšší úroveň bezpečnosti. Podívejme se, jak se toho dosahuje.

Ochrana před přechodovými jevy

Skutečným problémem při ochraně obvodů multimetru není jen maximální rozsah ustáleného napětí, ale kombinace schopnosti odolávat ustálenému napětí a přechodnému přepětí. Ochrana proti přechodovému jevu je velmi důležitá. Pokud k přechodovým jevům dochází ve vysokoenergetických obvodech, jsou tyto jevy nebezpečnější, protože takové obvody jsou schopny dodávat vyšší proudy. Pokud přechodový jev způsobí oblouk, vysoký proud jej může udržet a může dojít ke vzniku plazmového průrazu nebo výbuchu.

Přepěťové kategorie instalací

Nejdůležitější samostatný pojem při výběru měřicího přístroje je jeho přepěťová kategorie. Standard definuje kategorie CAT I až CAT IV. Rozdělení energetického rozvodného systému do kategorií je založeno na skutečnosti, že vysokoenergetický přechodový jev, například úder blesku, se oslabuje nebo tlumí při průchodu přes impedanci (střídavý odpor) systému. Vyšší číslo kategorie CAT odpovídá elektrickému prostředí s vyšší dostupnou energií a vyšší energií přechodových jevů. Multimetr navržený pro kategorii CAT III je tak odolnější vůči přechodovým jevům s podstatně vyšší energií než ten, který je navržen podle standardů kategorie CAT II.

V rámci kategorie vyšší hodnota napětí označuje vyšší odolnost vůči přechodovému jevu, např. přístroj s označením CAT III-1000 V má vyšší úroveň ochrany než CAT III-600 V. K omylu dochází, když si uživatel vybere přístroj CAT II-1000 V a myslí si, že je lepší než měřicí přístroj CAT III-600, což není pravda.

Přechodové jevy - skryté nebezpečí

Uveďme si příklad nejhorší možné situace, kdy technik provádí měření na řídicím obvodu trojfázového motoru a používá měřicí přístroj bez nutných bezpečnostních opatření.

Může se stát následující:

1. Úder blesku způsobí přechodový jev na napájecím vedení, který pak způsobí oblouk mezi vstupními kontakty uvnitř měřicího přístroje. Obvody a součástky pro zabránění tomuto poškození právě selhaly nebo chyběly. Pravděpodobně se nejednalo o měřicí přístroj kategorie CAT III. Výsledkem je přímý zkrat mezi jeho dvěma měřenými svorkami, přes měřicí přístroj a testovací kabely.

2. Právě vytvořeným zkratem protéká vysoký zkratový proud, možná v řádu tisíců ampérů. Dojde k tomu během tisícin sekundy. Jakmile se uvnitř měřicího přístroje vytvoří oblouk, může velmi vysoký tlakový ráz způsobit výbuch, který zní podobně jako výstřel z pušky nebo výbuch ve výfuku auta. Ve stejném okamžiku technik spatří jasně modré světlo oblouku na hrotech testovacích kabelů a zkratový proud přehřeje hroty sond, které začnou odhořívat a přetahovat oblouk od bodu styku k sondě.

3. Přirozená reakce spočívá v tom, že se technik odtáhne, aby přerušil styk s horkým obvodem. Jak ale odtahuje ruce, přenáší se oblouk od svorek motoru k jednotlivým sondám. Pokud se tyto dva oblouky spojí a vytvoří se z nich jediný oblouk, nastává další přímý zkrat mezi fázemi, tentokrát přímo mezi svorkami motoru.

4. Teplota tohoto oblouku může dosáhnout až 6 000 °C, tedy více, než je teplota acetylenového svařovacího plamene! S nárůstem oblouku, který napájí dostupný zkratový proud, se přehřívá okolní vzduch. Dochází k výbuchu a vzniká plazmový kulový blesk. Pokud má technik štěstí, smete jej výbuch stranou, mimo dosah oblouku. Přestože utrpí úraz, přežije. V nejhorším případě je oběť vystavena smrtelnému popálení horkem oblouku nebo výbuchu plazmy.

Kromě použití multimetru určeného pro odpovídající přepěťovou kategorii instalace by se všechny osoby pracující s napájecími obvody pod proudem měly chránit nehořlavým oděvem, používat bezpečnostní brýle nebo ještě lépe obličejový štít a izolované rukavice.

Závěr - pracujte bezpečně

Za bezpečnost zodpovídají všichni, ale ve výsledku je ve vašich „rukách“. Žádný nástroj nemůže sám o sobě zaručit bezpečnost. Nejvyšší úroveň ochrany zajišťuje kombinace správného přístroje, ochranných pomůcek a bezpečného pracovního postupu. S několika radami, které vám mohou pomoci při práci, Vás seznámíme v některém z příštích článků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…