Český rozhlas: Víkend Jaroslava Haška a nové zpracování Švejka

23.04.2013 13:09

Na poslední dubnový víkend připravila stanice Český rozhlas Vltava speciální program k 130. výročí narození Jaroslava Haška. Ve dnech 26. – 28. dubna představí Haška jako spisovatele, novináře, dramatika, bohéma, zakladatele recesistické politické strany, tuláka a kumpána. Nabídne povídky, hru, haškovské reflexe i dosud nepublikované vzpomínky jeho souputníka. Vrcholem vltavských oslav Haškova narození bude nové zpracování Osudů dobrého vojáka Švejka, pro které stanice získala Oldřicha Kaisera.

Český rozhlas: Víkend Jaroslava Haška a nové zpracování Švejka
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Autorovi nejpřekládanější české literatury se stanice Vltava věnuje pravidelně, a proto jsme nemohli pominout ani jeho letošní výročí. Rozhodnutí poskytnout jeho postavě i dílu „monografický“ prostor posledního dubnového víkendu bylo snadné,“ uvedl Miloš Doležal, dramaturg Českého rozhlasu.

Specialitou tohoto vysílání jsou premiéry dvou cyklů. Jako první nabídne stanice Vltava nedělní pásmo dosud nepublikovaných, poutavě psaných vzpomínek na přítele „Jardu“ s názvem Hrstka vzpomínek na starého kamaráda. Autorem těchto minikapitol je Haškův bohémský kumpán, spisovatel a překladatel Zdeněk Matěj Kuděj. Všech pět dílů uvede stanice Vltava během neděle 28. dubna, první začíná v 10.15 hodin.

Druhý cyklus ocení jistě nejen milovníci díla Jaroslava Haška. Je jím premiéra dvacetidílné četby na pokračování z románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.

„Nesáhli jsme tentokrát do rozhlasového archivu k osvědčeným Švejkovským interpretacím, ale pokusili jsme se o zbrusu nové uchopení. Nové nikoli v nějakém experimentálním tvaru, ale v "sestupu" ke smyslu autorova textu a jeho nejvlastnější poetice,“ upřesňuje Miloš Doležal.

Dvacet „zastavení“ z prvního dílu Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války, nastudovala režisérka Markéta Jahodová s Oldřichem Kaiserem a doprovodila hudbou posledního pražského autentického hospodského harmonikáře Josefa Čečila. Vltava bude jednotlivé díly vysílat od 1. května vždy v 18.30 hodin.

Součástí Víkendu Jaroslava Haška bude také řada reflexí a zamyšlení nad Haškovou tvorbou, stanice sáhla do rozhlasového archivu, kde nalezla nejednu skvělou realizaci. Jednou z nich je rozhlasová hra Z Karlína do Bratislavy parníkem Lanna 8 za 365 dní, na které se podílelo autorské trio J. Hašek, E. E. Kisch, E. A. Longen. Její původní divadelní podoba vznikla téměř souběžně s psaním a prvním divadelním inscenováním Haškova Švejka. S využitím prvků parodie a mystifikace líčí autoři průběh plavby vltavského parníčku Lanna 8, jehož posádka plní poněkud nesmyslný příkaz. Hlavní postavy rozhlasové adaptace z roku 1989 ztvárnili Josef Kemr, Marek Eben, Jiří Šmitzer, Jiří Lábus či Oldřich Kaiser.

Seznam pořadů naleznete níže. Více informací o Víkendu Jaroslava Haška stanice Český rozhlas Vltava naleznete http://www.rozhlas.cz/vltava/literatura/_zprava/vikend-jaroslava-haska--1200324.

130. výročí narození J. Haška ve vysílání stanice Vltava

 

26. dubna

Jaroslav Hašek: O vychovatelích a dětech (20:00)

Výběr povídek českého spisovatele, novináře, humoristy a mystifikátora v pořadu Páteční večer. Dětská hra - Učme znát dítky přírodu - Ejemovis Rézinka - V hodině náboženství - Pepíček Nový vypravuje o zasnoubení své sestry - Terciánská vzpoura - Útrapy vychovatele - Školní výlet - Poplašný signál. Účinkují Otakar Brousek ml., Petr Nárožný a Jiří Lábus. Režie Markéta Jahodová

27. dubna

Povídky

Lidokupec amsterodamský (7:50) 
Státní stipendium pro spisovatele (11:00)
Několik raportů státního detektiva Janáka (15:45) 
Povídka o obrazu císaře Františka Josefa I. (17:25) 
Víkendová příloha – Longen a Hašek (10:00)
O přátelství dvou výrazných postav české bohémy. 
Rozhlasové jeviště  (14:00)
Jaroslav Hašek – Egon Erwin Kisch – Emil Artur Longen: Z Karlína do Bratislavy parníkem Lanna 8 za 365 dní. Hra o podivuhodné pouti vltavského parníku a jeho posádky na cestě střední Evropou. Hra byla natočena v roce 1989. 

28. dubna

Povídka (1:30)

Jaroslav Hašek: Peníze telegraficky poukázané 
Zdeněk Matěj Kuděj: Hrstka vzpomínek na starého kamaráda (1–5)
Z rukopisu dosud nepublikovaných vzpomínek romanopisce, povídkáře, překladatele a bohémského tuláka na společné pobývání s Jaroslavem Haškem. Připravil Miloš Doležal. (10:15, 12:30, 14:15, 15:30, 17:45) 

30. dubna

Psáno kurzívou – Je Švejk český fenomén? (10:00)
Úvaha literárního historika prof. Dalibora Turečka. Režie Zdeněk Kozák. 

1. května

Četba na pokračování Jaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (1/20) (denně 18:30)
Jaroslav Hašek – tedy přesněji jeho dobrý voják Josef Švejk – bude hlavním aktérem květnové četby na pokračování. Nesáhli jsme tentokrát do rozhlasového archivu k osvědčeným Švejkovským interpretacím, ale pokusili jsme se o zbrusu nové uchopení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…