Optix vyvinul za podpory EU revoluční systém pro odhalování výbušnin

28.04.2013 19:40

Konsorcium Optix vyvinulo unikátní přenosné řešení, které pomocí optické technologie dokáže objevit i extrémně malé množství výbušniny na vzdálenost 20 metrů.

Optix vyvinul za podpory EU revoluční systém pro odhalování výbušnin
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Je tak ideálním nástrojem pro policejní a bezpečnostní složky v boji proti bombovým útokům. Doposud žádné jiné výzkumné organizaci se nepodařilo dosáhnout podobného výsledku, který dodává evropskému průmyslu jedinečnou pozici v uvedení technologií tohoto druhu na trh. Konsorcium Optix v čele se španělskou nadnárodní společností z oblasti informačních technologií Indra získalo pro tento projekt podporu 2,4 milionů EUR od Evropské komise.

„Možnost vzdáleného odhalování explozivních materiálů je bezpochyby klíčovým faktorem ve zvyšování bezpečnosti v jakékoli situaci.  Nejenom, že tento detekční systém zajišťuje větší bezpečnost, ale také výrazně snižuje nepohodlí občanů díky použití neinvazivní a bezrizikové detekce,” uvádí Alberto Calvo, ředitel bezpečnosti ve společnosti Indra.

Jak optický systém detekce výbušnin funguje?

Nový systém využívá moderní optickou technologii. Díky laserům, které dokáží přesně identifikovat atomovou a molekulární strukturu výbušniny, lze rychle a na dálku zkontrolovat podezřelý objekt, jako například dopravní prostředek, zavazadlo nebo neprůhledný kontejner, a hned zachytit stopy po výbušnině.

Manipulace s výbušninami beze stop je totiž prakticky nemožná: částečky výbušnin zůstávají na přepravních prostředcích, na rukou samotných útočníků, stejně jako na předmětech, kterých se dotýkají.

Tento unikátní systém je mobilní díky plošině na kolečkách, kterou lze převézt v klasické dodávce na sledované místo. Plošina se pak pohybuje na parkovišti i v ulicích, kde systém monitoruje povrchové stopy po výbušninách, například na volantu nebo na dveřích od auta. Pohyb plošiny je ovládaný velitelem zásahu z přenosného laboratorního počítače, na kterém se přehledně zobrazují výsledky detekce systému Optix.

Skvělé výsledky testování i vysoký potenciál uplatnění na trhu

Prototyp řešení z dílny konsorcia Optix již úspěšně prošel testy v laboratořích i ve venkovních prostorách. Stejně tak byla i simulována řada situací z běžného života i v různých klimatických podmínkách. Další fáze testování umožní vylepšit citlivost, přesnost a odolnost systému před tím, než ho v terénu budou využívat policejní a bezpečnostní složky v Evropě.  Představení tohoto systému veřejnosti má dvě zásadní výhody. Nejen, že posílí bezpečnost občanů, ale také zvýší konkurenceschopnost evropského průmyslu a podpoří nezávislost kontinentu na dovážených technologiích.

Laserová technologie využitá k odhalování výbušnin na dálku vykazuje velice užitečné funkce, které mohou být využity i pro jiné účely. Obzvlášť přínosné mohou být v oblasti forenzního vyšetřování.

Pro garanci kvality tohoto programu byly do projektu zapojeny také evropské bezpečnostní složky, které se zaměřují na detekci a zneškodnění výbušnin. Testování systému tak probíhalo za účasti odborníků ze španělské státní policie (Guardia Civil), katalánské policie (Mossos de D´ Esquadr), baskické policie (Ertzaintza) a dalších policejních složek z Itálie, Polska a Rumunska, kteří si vyzkoušeli tuto technologii i její možnosti.

Tento projekt je jedním z bezpečnostních projektů, které získávají prostředky z programů Evropské unie na podporu výzkumu a vývoje.

O konsorciu Optix

Konsorcium Optix v čele se společností Indra se skládá z řady akademických a odborných partnerů: Švédská agentura pro obranný výzkum (FOI); společností Ekspla (Litva) a Avantes (Nizozemí); technické univerzity v Clausthalu a Dortmundu (Německo), ve Vídni (Rakousko) a na univerzitě v Malaze (Španělsko). Dále sem patří zvláštní policejní jednotka TEDAX se specializací na výbušniny všeho druhu (španělská státní policie, jednotka na odhalování výbušnin, Valdemoro, Madrid) v pozici prvního uživatele a institucionálního partnera.

Technické poznámky k řešení:

Projekt Optix se zaměřuje na vývoj a spojuje dvě technologie pro odhalování výbušnin:

Spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS) rozpoznává elementární štěpení emisí (atomových a molekulárních), které vyvolává výboj vysokoenergetického laseru (“jiskra”).

Ramanova spektroskopie, která měří variace ve vibračních pozicích molekul vyvolané laserem. Díky tomu lze jednoznačně identifikovat strukturu molekul.

Jako součást výzkumného projektu byly výsledky uplatněny i v rámci prostorové Ramanovy spektroskopie (Spatial Offset Raman spectroscopy). Tento druh Ramanovy spektroskopie umožňuje zcela přesnou chemickou analýzu předmětů pod zkoumanými plochami, která zprostředkovává vzdálenou identifikaci výbušnin uvnitř neprůhledných kontejnerů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…