Česká pošta: Ukládání zpráv z datových schránek bude jednodušší a levnější

26.04.2013 10:30

Česká pošta modernizuje a zlevňuje doplňkové služby k datovým schránkám. Zároveň také přichází s kreditním systémem platby za datové zprávy.

Česká pošta: Ukládání zpráv z datových schránek bude jednodušší a levnější
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Česká pošta jako provozovatel Informačního systému datových schránek nabízí jeho uživatelům několik doplňkových služeb, které umožňují zasílání zpráv i soukromým subjektům a archivaci datových zpráv. Od dnešního dne přichází s jejich novou podobou, která je uživatelsky přívětivější a zároveň i levnější.

Datový trezor

Datový trezor je služba, která zajišťuje uchovávání datových zpráv přímo v datové schránce nad rámec zákonem stanovených 90 dní, zcela automaticky a bez zásahu uživatele. Služba je nyní variabilnější. Uživatel může vybírat až z devíti různých kapacit trezoru od 50 až do 5 000 zpráv a z různých dob uložení od 6 do 24 měsíců. Tuto službu je možné objednat přímo z Informačního systému datových schránek a k dispozici je i jednoduchý elektronický rádce, který poradí s výběrem vhodné varianty služby.

V neposlední řadě došlo k razantnímu snížení cen až o 50 %. Jednoduše a bezpečně lze archivovat datové zprávy již od 30 Kč s DPH za měsíc. 

V souvislosti s tímto krokem se Česká pošta rozhodla nabídnout možnost vyzkoušení Datového trezoru všem stávajícím uživatelům, a to bez jakýchkoliv závazků. Od 21. 4. aktivuje po dobu 2 měsíců službu Datový trezor pro všechny datové schránky. Také všichni noví uživatelé, kteří si svou datovou schránku zřídí kdykoliv po tomto datu, budou mít po dobu až 6 měsíců volně k dispozici Datový trezor o kapacitě 50 zpráv k vyzkoušení.

Kreditní systém

Úplnou novinkou je zavedení tzv. kreditního systému datových schránek. Doposud bylo možné doplňkové služby využívat pouze na základě uzavřené smlouvy. Nyní Česká pošta přichází s novým způsobem platby, který uživatelům umožňuje snadno využívat doplňkové služby k datovým schránkám bez jakýchkoliv smluv a závazků. S pomocí kreditního systému je nyní možné zcela jednoduše a rychle prodloužit platnost datových zpráv uložením v Datovém trezoru nebo pohodlně a prokazatelně odesílat Poštovní datové zprávy do datových schránek fyzických, právnických nebo podnikajících fyzických osob.

Kredit je možné dobít pomocí odkazu přímo v datové schránce nebo na adrese https://www.kredit-ds.cz a to prostřednictvím online převodu přes e-banking, platební kartou, standardním bankovním převodem nebo mobilní platbou Mobito. Ihned po nabití kreditu je částka dostupná v datové schránce pro odesílání Poštovních datových zpráv a zakoupení Datového trezoru.

Poštovní datové zprávy

 

Zasílání a příjem datových zpráv od úřadů je pro uživatele datových schránek zcela zdarma a je hrazeno státem. Vedle toho Česká pošta nabízí i zasílání datových zpráv mezi soukromými subjekty. Tento produkt se jmenuje Poštovní datová zpráva a je elektronickou obdobou doporučeného dopisu. Na rozdíl od emailu nabízí jasnou garanci doručení, přesnou identifikaci odesilatele i adresáta a je tedy vhodný pro elektronické zasílání faktur, smluv či jiných důležitých dokumentů. Jedna odeslaná zpráva zaplacená prostřednictvím kreditního systému stojí nyní 18 Kč s DPH a zákazník již neplatí žádný měsíční paušál.

Datové schránky v číslech:

 

  • uživatelé odeslali již 128 milionů datových zpráv,
  • díky datovým schránkám ušetřili 3 a čtvrt miliardy korun,
  • bylo zřízeno přes 516 tisíc datových schránek orgánů veřejné moci, právnických osob, fyzických osob a podnikajících fyzických osob,
  • uživatelé denně odešlou přibližně 200 tisíc zpráv, měsíčně výrazně přes čtyři miliony,
  • průměrná úspěšnost doručení přihlášením je přes 97,3 %. 

O Informačním systému datových schránek:

Datové schránky jsou elektronické úložiště určené ke vzájemné úřední komunikaci občanů i firem se státem, ke komunikaci občanů i firem mezi sebou a mezi orgány veřejné moci.

Datovou schránku mají ze zákona zřízenou orgány veřejné moci, právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku a také advokáti a daňoví poradci. Živnostníci, fyzické osoby a právnické osoby nezapsané v obchodním rejstříku si mohou o její zřízení požádat.

Absolutní počet odeslaných zpráv spolu s téměř maximálním počtem zpráv aktivně vyzvednutých dokazuje, že naprostá většina uživatelů nemá s jejich obsluhou problémy a schránky pravidelně využívá.

Správcem Informačního systému datových schránek je Ministerstvo vnitra, provozovatelem je Česká pošta.

Podrobné informace jsou dostupné na níže uvedených webových stránkách a na infolince 270 005 200.

o datových schránkách: www.datoveschranky.info
o Datovém trezoru: www.ceskaposta.cz a www.datovy-trezor.cz
o Poštovních datových zprávách: www.ceskaposta.cz a www.postovnidatovazprava.cz
o kreditním systému datových schránek: www.ceskaposta.cz a https://www.kredit-ds.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…