ČEZ: Klub Svět energie pozval fyzikáře z celé republiky do severních Čech

26.04.2013 17:00

Bezmála tři desítky pedagogů z celé republiky vyučujících na základních, středních a vysokých školách převážně fyziku se sjely do severních Čech na osmnácté setkání Klubu Svět energie.

ČEZ: Klub Svět energie pozval fyzikáře z celé republiky do severních Čech
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Od čtvrtka do pátku učitelé nejprve zavítali do společnosti DIAMO ve Stráži pod Ralskem, prohlédli si fotovoltaickou elektrárnu Skupiny ČEZ v Mimoni a navštívili Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci. Cílem podobných setkání, která ČEZ připravuje každoročně, je motivovat a nadchnout pedagogy pro moderní způsoby výuky přírodovědných předmětů. Podpoře vzdělávání se ČEZ soustavně věnuje již dvacet let. Členy Klubu Svět energie je v současnosti více než 500 učitelů.

Během prvního dne setkání (25. dubna) se jeho účastníci seznámili s historií těžby uranu v severních Čechách, se současnou činností společnosti DIAMO ve Stráži pod Ralskem a rovněž si prohlédli na vlastní oči provozy loužení uranové rudy a odkaliště. Dalším bodem programu setkání, na které dorazili učitelé fyziky z Chomutova, Podbořan, Klášterce nad Ohří, Liberce, České Lípy, Sokolova, Prahy, Třebíče, Sokolova Přerova, Ostravy, Náchoda a z dalších měst celé republiky, byla exkurze do areálu fotovoltaické elektrárny Skupiny ČEZ v nedaleké Mimoni.

„Tento způsob získávání informací z oblasti fyziky, chemie, strojírenských technologií a dalších oborů je v nabídce vzdělávacích programů pro učitele SŠ a ZŠ zcela ojedinělý. Tím pádem je vítaný všemi, kdo k němu někdy „přičichnou“ pro svoji propracovanost a výjimečnost, protože se nejedná pouze o suchý výklad, ale o živou vědu v praxi,“ pochvaloval si za souhlasného přikyvování svých kolegů Miloš Pechanec učitel na Základní škole Jiráskova ve Vysokém Mýtě. „Vždy, když jedno setkání končí, už se všichni těšíme, čím budeme příjemně překvapeni při tom dalším.“

Během druhého dne (26. dubna) zavítali učitelé na Technickou univerzitu v Liberci, kde vyslechli přednášku o možnostech studia na této vysoké škole a o jejích aktivitách pro děti, studenty a veřejnost. Poté si prohlédli laboratoře Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Ústav propojuje laboratoře technických oborů z TUL a zajišťuje jejich spolupráci s významnými subjekty aplikační sféry. Jeho výzkumné programy se věnují především materiálovému výzkumu v oblasti strojírenství. Ústav přitom klade důraz na využitelnost výsledků výzkumu a vývoje v praxi s cílem zajistit konkurenceschopnost našeho průmyslu.

„Jsme velmi rádi, že můžeme představit náš ústav učitelům z celé republiky,“ říká Miloš Hernych, člen Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. „Věříme, že některé žáky účastníků dnešní exkurze budeme moci v budoucnu přivítat mezi studenty naší vysoké školy.“ Technická univerzita Liberec patří mezi partnerské školy ČEZ.

Setkání Klubu Svět energie nabízí pro vyučující přírodovědných předmětů zdarma energetická společnost ČEZ. „Navštěvujeme s učiteli zajímavá místa spojená s energetikou, jako jsou elektrárny, ale také například uhelné nebo uranové doly. Své zážitky přenášejí vyučující na studenty, případně pak sami s nimi podobná místa navštěvují v rámci školních exkurzí,“ hodnotí přínosy setkání Klubu Svět energie Marie Dufková, koordinátorka vzdělávacího programu ČEZ, která akci pro pedagogy připravuje.  Jak dodala, o účast na klubových setkáních a o členství v Klubu Svět energie je mezi pedagogy velký zájem. V současné době evidujeme již více než 530 členů z řad pedagogů základních, středních i vysokých škol.  

Vzdělávací program založila energetická společnost ČEZ před 20 lety s cílem zvýšit zájem mládeže o studium technických oborů a v budoucnu případně o zaměstnání v této oblasti. Učitelům nabízí účinnou pomoc při zapojování fyzikálních témat do školních vzdělávacích programů. V roce 2006 získaly semináře vzdělávacího programu společnosti ČEZ akreditaci Ministerstva školství a tělovýchovy ČR. Veškeré vzdělávací aktivity jsou poskytovány bezplatně nebo za symbolické ceny. ČEZ je jedinou českou průmyslovou společností, která poskytuje tak dlouhodobý, systematický a komplexní program na podporu vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…