Skanska: Za první kvartál prodali pražští developeři o 25 % více bytů než loni

29.04.2013 10:35

V prvním kvartále letošního roku se v Praze prodalo 1 279 bytů, což je v meziročním srovnání o 25 % více než v roce 2012, kdy byl počet prodaných bytů 1 016.

Skanska: Za první kvartál prodali pražští developeři o 25 % více bytů než loni
Foto: red
Popisek: Skanska

Průměrná cena za nově zahájené byty zůstává téměř stejná. Zatímco v loňském prvním kvartále dali developeři do prodeje 986 bytů za průměrnou cenu 51 060 Kč/m2, v prvních třech měsících letošního roku byl odstartován prodej 516 nových bytů za průměrnou cenu 59 020 Kč/m2 vč. DPH. Tato cena je však zkreslena nově nabízenými 65 luxusními byty v projektu Rezidence Dock, jejichž cena překračuje 100 000 Kč/m2.  Pokud tyto byty nezahrneme do celkového počtu, z něhož se vypočítává průměrná cena, získáme hodnotu 51 097 Kč/m2. Skanska Reality, která se výzkumem dlouhodobě zabývá, sleduje na rozdíl od konkurence všechny projekty na pražském trhu 
– tedy i ty s méně než 50 byty.
 
„V poslední době jsme v komunikaci jiných velkých developerů, kteří se zabývají průzkumy trhu, zaznamenali výrazně odlišný meziroční nárůst procenta prodaných bytů. K tomuto bychom chtěli deklarovat, že jako „prodané“ naše společnost uvádí pouze ty byty, které mají uvedené stav „prodáno“. Byty ve stavu „rezervováno“ počítáme stále mezi neprodané, neboť ze zkušenosti víme, že někteří developeři mohou záměrně označovat některé byty jako rezervované, aby tak zvýšili atraktivitu svého projektu,“ řekla Naděžda Ptáčková, ředitelka odboru Prodeje a marketingu Skanska Reality.
 
Celkem je v tuto chvíli v Praze v nabídce o 20 % méně bytů než loni. Zatímco na konci prvního kvartálu roku 2012 jich bylo 8 126, aktuálně je jich „pouze“ 6 486. Při zachování současného ročního tempa prodejů (cca 4 500 bytů ročně) proto zásoba bytů vystačí maximálně na jeden a půl roku. Toto lze vnímat jako pokračování ozdravování rezidenčního trhu, neboť dochází k přibližování nabídky a poptávky. 
 
O 5,5 % klesl počet i dokončených, neprodaných bytů. Loni bylo v nabídce 2 527 bytů k okamžitému nastěhování, letos jen 2 382 bytů. 
Nejvíce nových bytů se prodalo v cenovém rozmezí od 50 do 55 000 Kč/m2 (1326 bytů z celkového počtu). Lokality s největším počtem nabízených bytů jsou Praha 9 a Praha 10, následuje Praha 5 a Praha 4. Vzrostl i počet nízkoenergetických bytů v nabídce. Zatímco loni jich bylo 366, aktuálně je to 517, což znamená 41% nárůst.
 
* Cena za m2 je stanovena tak, že konečná cena s DPH je vydělená součtem plochy bytu a poloviny terasy, lodžie nebo balkonu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…