ArcelorMittal: Hutníci trénovali prevenci pracovních úrazů a první pomoc

28.04.2013 18:50

Pod heslem „Mysli, než začneš jednat“ se v huti ArcelorMittal Ostrava konal už šestý ročník Dne zdraví a bezpečnosti při práci. Hlavním tématem byla prevence úrazů.

ArcelorMittal: Hutníci trénovali prevenci pracovních úrazů a první pomoc
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

 

V rámci celodenního programu se zaměstnanci huti a dceřiných společností zúčastnili praktických kurzů první pomoci, přednášek, školení i prezentací osobních ochranných pracovních pomůcek. Poprvé se také uskutečnila akce, která přiměla všechny zaměstnance k zamyšlení nad tím, jaké důsledky by pro jejich rodinu mělo, kdyby utrpěli těžký nebo dokonce smrtelný pracovní úraz.
 
„90 % úrazů se přihodí v důsledku porušení pravidel bezpečnosti práce, například použitím nesprávného pracovního postupu. Chceme motivovat zaměstnance, aby se vždy zamysleli nad činností, kterou budou provádět, a nad riziky, které jim při tom hrozí,“ uvedl Tapas Rajderkar, generální ředitel společnosti ArcelorMittal Ostrava.
 
Zaměstnanci na všech směnách dostali pokyn na určitou dobu zanechat veškeré činnosti. Každý dostal žlutou obálku s dopisem, v němž byl sugestivně popsán moment, kdy dojde k smrtelnému pracovnímu úrazu, a další sled událostí. Zaměstnanci se zamýšleli nad tím, co chtějí udělat, aby se jim takováto událost nepřihodila. Na důkaz toho, že si uvědomují, jak důležité je bezpečné chování pro ně a jejich okolí, si pak připnuli přiložený odznak s heslem „Mysli, než začneš jednat“.
 
V rámci celodenního programu se zaměstnanci také zdokonalovali v poskytování první pomoci, analýze rizik před zahájením pracovní činnosti a vyzkoušeli si novinky v ochranných pracovních pomůckách. Hasičský záchranný sbor ArcelorMittal Ostrava uspořádal pro zaměstnance výcvik hašení požáru a pro rodinné příslušníky zaměstnanců den otevřených dveří. V průběhu Dne zdraví a bezpečnosti zástupci vedení odměnili zaměstnance, kteří svými zlepšovacími nápady nejvíce napomohli ke zlepšení v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Kromě bezpečnosti práce se během dne dbalo i na zdraví zaměstnanců. V podnikových kantýnách byla kupříkladu nabízena zdravá jídla se slevou a v areálu huti poskytovali odborníci zaměstnancům zdraví prospěšné masáže.
 
ArcelorMittal Ostrava a.s. je největší hutní komplex v České republice a patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby společnosti je 3 miliony tun oceli, zhruba 50 % produkce se exportuje do více než 60 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají více než 7500 zaměstnanců. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2012 činila 34 213 korun. ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. Již dnes splňuje limity EU, které určuje nejlepší dostupná technika (BAT) a které vstoupí v platnost až od roku 2016. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…